Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић страним инвеститорима: Резултати Владе изузетни, постигнути у амбијенту политичке деструкције

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас на састанку са представницима иностране пословне заједнице у Црној Гори да су мјере економске политике 41. Владе у протеклих годину дана дале изузетне резултате на економском и развојном плану, при чему је нагласио да су остварене у специфичном политичком амбијенту ненаклоњеном Влади који су обиљежиле деструкција и намјера компромитације сваке позитивне политике и резултата Владе. Обраћајући се Савјету страних инвеститора предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је Влада изградила имунитет на такав политички амбијент и остварила импонзантне резултате које су регистровале кредибилне међународне институције и организације Свјетска банка, Међународни монетарни фонд и Европска комисија, што Владу посебно радује и даје јој додатни стимуланс да настави.

Истакао је да се упркос изазовима европска економија опоравља са пројекцијом раста од 2,3 одсто у овој години и да регион Западног Балкана биљежи раст економије на процјењених 2,6 одсто.

„Очекивани реални раст црногорске економије је знатно изнад планираног“ – рекао је премијер додајући да је планирани раст био 2,7 одсто, а да је за првих шест мјесеци имала раст од 4,2 одсто, да је у другом кварталу раст био импозантних 5,1 одсто – што је једна од највећих стопа у Европи – и да је на годишњем нивоу раст пројектован на 4 одсто.

Премијер је рекао да утицај на раст посебно има одлична туристичка сезона која је боља од рекордне из 1987. године како по броју туриста тако и по финансијским ефектима.

„Црна Гора је уз 2017. години остварила један од својих најважнијих спољнополитичких приоритета – а то је чланство у НАТО-у“ – рекао је премијер Душко Марковић додајући да је чланство у НАТО-у за кратко вријеме дало невиђене нове прилике за раст црногорске економије и нова запошљавања што потврђује исправност црногорске политике која чланство у НАТО-у није видјела само као питање безбједности већ и економије и развоја.

Премијер је упознао Савјет страних инвеститора са резултатима фискалне консолидације.

„Паралелно са овим мјерама наставили смо рад на нашим политикама у области структурних реформи“ – рекао је премијер подсјећајући на мјере социјалне политике на почетку мандата Владе.

„Данас, крајем 2017. године имамо кредибилнију и одрживију социјалну политику и политику праведније расподјеле социјалних фондова“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је информисао Савјет страних инвеститора и о развојним пројектима који су у току при чему је нагласио да је Влада посебно сконцентрисана на развој Сјеверног региона.

Говорећи о плановима за будућност предсједник Владе је рекао да у 2018. години неће бити нових мјера фискалне консолидације, и да ће се у дијалогу са заинтересованим странама, међу којима и са Савјетом страних инвеститора, сагледавати могућности смањења пореског оптерећења рада.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
„Кључни стубови динамизирања економског раста и у наредном периоду су: јачање макроекономске стабилности (фискалне и финансијске) и повећање конкурентности. Зато ћемо у периоду до 2020. године, наставити са пуном примјеном мјера фискалне консолидације садржаних у Фискалној стратегији, које свој одраз већ имају у Предлогу закона о буџету за 2018. годину. Циљ нам је да реализацијом ових реформи смањимо буџетски дефицит и уђемо у буџетски суфицит већ у 2020. години, како би се обезбиједили предуслови за смањење јавног дуга од 2020. године и рефинансирање дијела његове доспјеле главнице у 2019. и 2020. години“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је на крају уводног излагања набројао конкретне реформе које Влада планира да спроведе у циљу даљег снажења пословног амбијента и раста инвестиција и запослености: пореску реформу, која, како је рекао, неће значити нова оптерећења за привреду, већ напротив, могуће смањење пореског оптерећења зарада; реформе усмјерене на борбу против неформалне економије и јачање фискалне дисциплине; пуну имплементацију Закона о уређењу простора и изградњи објеката као једне од корјенитијих реформских мјера у овој години; реформу концесионе политике доношењем новог закона о концесијама и закона о јавно-приватном партнерству; реформу система јавних набавки гдје су неке основне интервенције већ дале веома позитивне резултате; реформу јавне управе са фокусом на даље повећање ефикасности државне администрације као сервиса за привреду и грађане; повећање ефикасности рада катастра и даље јачање ефиксаности цијеле администрације; наставак реформи у здравству и у система образовања.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?