Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на ТВ ЦГ: Била је ово успјешна година Владе иако нијесмо одабрали модел додворавања по моделу популистичких одлука

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић гостовао у Јутарњем програму ТВ Црне Горе

Потпредсједник Владе Милутин Симовић оцијенио је да је да је прва година рада 41. Владе Црне Горе, која се навршава за недјељу дана, била година напорног, одговорног, посвећеног и тимског рада свих чланова Владе премијера Душка Марковића, да се успјеси већ виде иако Влада није одабрала модел по којем би доносила популистичке одлуке како би се додворавала због краткорочних политичких ефеката.

„То је била у година рада наслоњеног на вишегодишњим реформским искорацима и оствареним резултатима, година интезивне садржајне, двосјмјерне комуникације са социјалним партнерима, са инвестиционом заједницом, домаћом и иностраном, и година непосредне комуникације са грађанима широм Црне Горе, а посебно у Сјеверном региону. То је била година дана у којој смо доносили реалне, одлучне и одговорне одлуке“ – рекао је потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

Потпредсједник Владе је подсјетио да је Влада на самом почетку мандата донијела буџет за ову годину, а истовремено усвојила санациони план дефицита јавног дуга.

„И у том тренутку, и током цијеле године нијесмо имали дилему, нијесмо одабрали модел доношења популистичких одлука, модел политичког додворавања због неких краткорочних политичких ефеката. Наша одлука је била одговорно вођење земље уз рачуницу да ће ефекти доћи на средњи рок“ – рекао је потпредсједник Владе додајући да су, међутим, добри резултати услиједили већ након непуне године. „И ево, након годину дана, већ сада можемо да кажемо да је ова година била веома економски успјешна година, да смо током ове године дана остварили значајне резултате у дијелу финансијске кпнсолидације, да смо у овој години успјели да интензивирамо реализацију капиталног буџета, а посебно најважнијег капиталног пројекта какав је аутпоут, да смо у овој годијни успјели да потпуно редовно сервисирамо све оно што су биле обавезе из пакета социјалних давања, плата, пензија, редовног сервисиранај свих јавних фзункција и редовног извршавања свих међународних обавеза које су биле пред Црном Гором. И ми смо сигурни да је ово добар темељ да у наредној, такође изазовној години наставимо са економским растом како би све то имало директнијег, непосреднијег ефекта у односу на запошљавање у односу на даљи процес усаглашавања социјалне политике како би она била још праведнија, у односу на потребу сигурног усклађивања пезија у наредном периоду. Дакле, ово је година охрабрења и година која нам даје додатне обавезе за сљедећу изазовну годину“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић у Јутарњем програму ТВ Црне Горе.

Коментаришући, поводом године дана рада Владе, спровођење мјера фискалне консолидације и охрабрења које Влада добија са релевантних међународних адреса да истраје у својој политици, потпредсједник Симовић је подсјетио да је доста супротних коментара на тај дио политике Владе стизао од оних који управо „обиљежавају годину дана нерада“.

„Чују се само ријечи критике, чује се само политички популизам. Нема оне реалне критике којаа би добро дошла свакој влади, па и овој, која би била подстицајна, која би указивала у односу на потребе подешавања одређених политика. Нема је. Чују се се из студија гдје понекад човјек не може да препозна ко је гост, а ко је водитељ, чује се из неких партијских саопштења. Али то је једна димензија, то је типично за наш политички амбијент и надам се да ће то промијенити“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Потпредсједник Владе је рекао да у таквим условима необјективних аналализа веома охрабрују позитивне оцјене међународних институција да Влада добро управља економијом и реализује одговорно кредибилни план финансијске консолидације, као и прогнозе Свјетске банке за економску стопу раста на 4,2 одсто.

Одговарајући на питање о расту више стопе ПДВ-а са 19 на 21 одсто, потпредсједник је истакао да је то била реално најуравнотеженија могућа мјера, да има своју равномјерну распосређеност на све потрошаче, а посебно имајући у виду да је задржана нижу стопу ПДВ - а од 7 посто која обухвата широки пакет основних животних намирница, да је задржана нулту стопу ПДВ – а неће се на здравствене услуге, услуге у спорту, образовању и да је стопа од 21 одсто конкуретна у односу на многе стопе ПДВ - а у региону и шире. Навео је Влада озбиљно анализира шта још може да се уради како би у највећем могућем степену амортизовала све потенцијалне опасности које постоје у свакој економији када долази до повећања стопе ПДВ – а. Говорећи о томе, подсјетио је и на следеће:

„Цијело вријеме се цитира та моја изјава од 23. децембра 2016. године, када сам образлагао први Санациони програм гдје сам казао да нећемо повећати стопу ПДВ-а и нијесмо је повећали. Нијесмо је повећали цијелу годину дана. Намјерно смо је најавили у јулу ове године како би испоштовали такође један важан принцип предвидљивости пореског система, јер то је јако важно и са аспекта привредних субјеката и са аспекта потрошача“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем рекао је да је примјер градње аутопута показао Влада има визију и да су признања за то стигла и са значајних међународних адреса.

„Веома је важно примјетити да неке међународне финансијске институције, које су дуго времена оспоравале одлуку Црне Горе да улази у један такав капитални пројекат, већ сада у својим извјештајима, ММФ на примјер, кажу да је то важан покретач нашег укупног развоја и јасно се види да је та мудра, храбра, државна одлука и са тог аспекта била оправдана. Критичарима остаје њихова стара позиција да критикују, а онима који су им за тренутак повјеровали сада остаје да више вјерују својим очима него њиховим ријечима“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић у Јутарњем програму ТВ Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/xбАу3_wРрГс

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?