Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 51. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 51. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 51. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Информацију о закључивању Уговора о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за реализацију пројекта реконструкције магистралних путева у Црној Гори, у износу од 40 милиона еура и дала сагласност на Нацрт уговора. Овим Пројектом планирана је реконструкција дионице пута у дужини око 20 км између Рожаја и Шпиљана, реконструкција и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 16 км, између Тивта и плаже Јаз, као и реконструкција и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 15.5 км, између Подгорице и Даниловграда. Укупна вриједност Пројекта је 52,05 милиона еура, од чега је износ од 40 милиона еура обезбјеђен кредитним аранжманом са ЕБРД-ом, док ће преостала средства бити обезбјеђена из донације ЕБРД-а, у износу од 1,015 милиона и учешћем Владе од 11,03 милиона еура.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о путевима. Измјенама се ствара правни основ за израду подзаконског акта којим ће се јасно и прецизно утврдити висина и начин наплате накнаде за постављање натписа у зони државних путева, у складу са Одлуком Уставног суда (С. л. ЦГ 31/13), што ће омогућити остваривање прихода опредијељених за развој, изградњу и реконструкцију, одржавање и заштиту државних путева. Закон је допуњен и одредбом којом је дефинисана и брза саобраћајница као посебна категорија државних путева. Такође, допуњене су и одредбе које се односе на накнаде за енергетску и телекомуникациону инфраструктуру, а унапријеђена је постојећа регулација ванредног превоза.

Влада се упознала са Информацијом о унутрашњој реорганизацији Министарства економије и формирању Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима. Министарство економије је, ради подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетништва, а имајући у виду да је спровођење појединачних програма подстицања у надлежности више директората, предложило оснивање новог Директората, чије би активности представљале синергију појединачних активности усмјерених на јачање привреде. Оснивањем Директората који би представљао јединствени „оне стоп схоп“ за мала и средња предузећа и предузетнике, омогућава се привредним субјектима да на једном мјесту добију информације и инпуте о свим програмима подстицања развоја бизниса, могућностима за унапређење пословања и повезивање са другим ресорним институцијама на државном и локалном нивоу, као и информацију о могућностима повезивања са другим привредним субјектима из истих или сличних дјелатности. Влада је исказала снажну подршку иницијативи Министарства економије и донијела закључке неопходне за формирање новог Директората.

Стварајући услове за квалитетну имплементацију новог Закона о планирању простора и изградњи објеката, Влада је донијела Уредбу о садржају и начину вођења документационе основе и информационог система и индикаторима за праћење спровођења планских докумената. У дискусији је наглашено да се новим рјешењима стварају услови за унапређење квалитета и скраћење рокова доношења планских докумената и обезбијеђује ефикасност поступања и прописаних процедура. Увођењем информационог система, вођењем свеобухватне документационе основе и индикатора о простору и повећањем ефикасности институција стварају се предуслови за прилив нових инвестиција и ефикасност пословања, у смислу скраћења рокова и броја процедура у вези документације из те области, што ће утицати на смањење трошкова за привреду и грађане, као и подизање квалитета у раду јавних служби.

Влада је прихватила Информацију о кредитном задужењу Д.О.О. „Комунално-Лим“ Бијело Поље у износу од 1.000.000,00 еура, код Ерсте банке АД Подгорица. Ова финансијска средства ће бити утрошена за рефинансирање кредита код Атлас банке, чиме ће се омогућити редовно извршавање текућих обавеза предузећа. Влада је дала сагласност на кредитни аранжман, имајући у виду да „Комунално-Лим“ испуњава услове из члана 64 Закона о финансирању локалне самоуправе, којим је дефинисано да отплата главнице и камате, плаћања по основу уговора о лизингу, отплата обавеза из претходног периода и свих других обавеза које имају карактер дуга не смије прећи 10 одсто реализованих текућих прихода, у години која претходи години задуживања.

У складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, Влада је дала сагласност Министарству саобраћаја и поморства за извођење припремних радова за изградњу ИИ фазе обилазнице Рожаје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?