Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будимпешта: Одржан ВИ Самит шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе

Данас је у Будимпешти одржан ВИ Самит шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе, у оквиру такозваног Механизма сарадње 16+1. Делегацију Владе Црне Горе је предводио предсједник Владе Душко Марковић.

Главна тема Самита је била ""Продубљивање економске, трговинске и финансијске сарадње за „wин-wин“ развој".

Представљени су будући правци у сарадњи НР Кине и шеснаест земаља Централне и Источне Европе и усвојене су "Будимпештанске смјернице", документ којим се дефинишу активности и координациони планови на унапређењу сарадње у областима трговине, инвестиција, повезаности, индустрије, енергетике, науке, технологије, финансијске сарадње, пољопривреде, шумарства, заштите животне средине, здравства и међуљудске размјене.

Смјерницама се потврђује став земаља учесница Механизма "16+1" да овај формат сарадње чини важан дио укупне сарадње између Кине и Европе у цјелини. Кина је потврдила да придаје изузетну важност стратешком партнерству са ЕУ, подршци интеграционом путу који су ЕУ чланице независно одабрале, и да жели видјети уједињену, стабилну и просперитетну Европу.

Током Самита потписани су бројни билатерални споразуми. Иновационо предузетнички центар "Технополис" из Никшића и кинеска компанија "Цхина Баодинг Руи Фу Де Инвестмент", која је већ успјешно инвестирала у оснивање приватне здравствене установе у Црној Гори - "Кина Медика", су потписале Меморандум о разумјевању, са циљем реализације пројекта садње и прераде кинеског љековитог биља у Црној Гори и на осталим повезаним пројектима.

Одржан је и Бизнис форум на којем је учествовало око двије хиљаде привредника из тридесетпет земаља, међу којима су били и представници неколико црногорских компанија. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?