Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шеховић на ТВЦГ: Вртић у Цитy кварту вјероватно по јавно – приватном партнерству, са Синдикатом око Фонда за таленте

Објављено: 27.11.2017. 15:36 Аутор: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Вртић у Цитy кварту који је планиран за наредну годину вјероватно ће бити предмет јавно-приватног партнерства, а модели сарадње са приватним сектором се разрађују. Када је ријеч о Фонду за квалитет и таленте који је уведен образовном реформом, он неће функционисати на основу било чијих дискреционих права, већ на основу подзаконског акта, и „са великим задовољством ћемо понудити Синдикату да нам буде партнер у том процесу“, саопштио је министар просвјете Дамир Шеховић гостујући јутрос на Телевизији Црне Горе.

Говорећи о средствима овог Фонда, чија је намјена давање подстицаја најбољим наставницима и ученицима, те обнова сеоских школа, Шеховић је рекао да је за Фонд у оквиру Буџета за наредну годину опредијељено пола милиона еура, док се очекује још око миллион еура прерасподјелом средстава унутар ресора.

Министар се осврнуо и на пребукираност вртића као један од реалних проблема са којима се сусријеће ресор просвјете, истакавши да: “Намјера Владе јесте да повећа обухват предшколским васпитањем, јер је рана едукација од изузетне важности, те не желимо да дозволимо да нити једно дијете остане неуписано. Тренутна стопа обухвата је на нивоу од 53%, а циљ нам је да дођемо на ниво преко 90%. Но, да бисмо повећавали проценат обухвата морамо озбиљно ширити капацитете. Влада је стога узела кредит од Банке за развој Савјета Европе за изградњу седам вртића, од којих је један већ у функцији, док ће онај на Старом аеродрому бити завршен до краја марта 2018. године. Из средстава Буџета за наредну годину планиран је Вртић у Рожајама. Само по основу градње вртића из ЦЕБ кредита и буџетских средстава очекујемо око 1600 нових мјеста за малишане.“

Он је такође рекао да ово нијесу једини модели рјешавања проблема пребукираности, већ да ће Влада пројекте изградње реализовати и у јавно-приватним партнерствима. Врло је могуће да ће се тим моделом изградити вртић у Цитy кварту, који је планиран такође за наредну годину, истакао је министар.

“Увели смо бесплатне основне и мастер студије, не дозволивши да студирају они који имају, већ који знају. Увели смо пријемни за бесплатне мастер студије, онемогућивши нелојалну конкуренцију на начин што би студенти са факултета гдје се лакше стичу добре оцјене, заузели на мастер студијама мјесто знању и труду”, нагласио је Шеховић одговарајући на питање да ли се размишља о увођењу пријемног испита за упис на бесплатне студије.

На питање у вези са статусом просвјетних радника, министар је рекао да је управо Фонд за квалитет и таленте један од начина за награђивање најбољих. Подсјетио је такође на активности Стамбене задруге “Солидарно” која је од оснивања завршила око 600 стамбених јединица. Посебно је истакао да, иако је током образовне реформе у фокусу био ученик, није направљен нити један корак који би пореметио положај просвјетних радника: “Напротив. Они заслужују поштовање сваког од нас. Један од начина на који водимо рачуна о просвјетним радницима јесте и чињеница да ће Влада у наредне три године опредијелити 1,8 милиона еура за рјешавање стамбених потреба просвјетних радника”.

Шеховић је изложио и податке у вези са ђачком ужином у Главном граду, која је од ове године знатно унапријеђена сарадњом са Институтом за јавно здравље. Наиме, прије овогодишњег унапређења ужине, исту је користило између 10 и 20% дјеце, док је сада користи између 40 и 50% подгоричких основаца.

Дајући осврт на прошлу годину Шеховић је рекао: „Увели смо бесплатне основне и мастер студије и рекао бих да, да ништа друго у протеклој години нијесмо урадили, имали бисмо разлога за задовољство. А урадили смо још пуно. Установили смо обавезну практичну наставу на факултетима, на нивоу од 25% по предмету. Увели смо Фонд за квалитет и таленте. Увели смо поново дуално образовање које подразумијева едукацију код послодавца у реалном радном окружењу. Додјељивали смо стипендије за ученике који се опредијеле за неко од дефицитарних занимања у средњим стручним школама, те накнаде за ученике који похађају дуално образовање, са чиме ћемо наставити.“

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?