Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 52. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Конференција за медије након 52. сједнице Владе (29.3 МБ) 

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о заштити становништва од заразних болести с Извјештајем са јавне расправе. Министар здравља Кенан Храповић представио је Предлог закона на конференцији за медије одржаној након сједнице Владе.

„Предлог закона о заштити становништва од заразних болести припремљен је у циљу ефикаснијег спрјечавања, сузбијања и искорењивања заразних болести, спровођења епидемиолошког надзора и одређивања субјеката за њихово спровођење, у складу са европским стандардима, као и у циљу усаглашавања са посебном одлуком Европске уније која уређује ову област“-навео је министар Храповић, додавши да се заштита врши спровођењем општих, посебних, ванредних и других мјера прописаних овим Законом.

Министар је истакао да је у циљу заштите становништва од преноса заразних болести прописана обавеза спровођења здравствених прегледа за одређене категорије становништва, клицоноша и запослених у објектима под санитарним надзором. Поред тога, прописана је и обавезна вакцинација дјеце против одређених заразних болести.

„Предлогом овог Закона прописана је обавезна вакцинација дјеце против одређених заразних болести тако да је родитељ, усвојилац, односно старатељ, дужан да дјетету предшколског и школског узраста омогући вршење вакцинације против одређених заразних болести, под пријетњом новчане казне за прекршај у износу од 100 до 2 000 еура“ – рекао је министар.

Како је министар истакао, утврђено је и да међународне обавезе у вези са спрјечавањем и сузбијањем и искорењивањем заразних болести, утврђених листом заразних болести, као и озбиљне прекограничне пријетње здрављу извршавају у складу са међународним здравственим прописима, програмима Свјетске здравствене организације и другим међународним актима.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић упознао је јавност са Одлуком о оснивању ЈУ Центра за професионалну рехабилитацију, коју је Влада донијела на данас одржаној сједници.

Центар се налази на Забјелу, обухвата површину од 1 613.49 м2 и опремљен је најсавременијим средствима из ове области.

„Центар за професионалну рехабилитацију, представља унапријеђен систем подршке и услуга усмјерених ка конкретном кориснику, у циљу социјалне интеграције и рехабилитације особа са сметњама у развоју кроз припрему за запошљавање и укључивање у живот заједнице“ – истакао је министар Пиришић.

Како је министар навео, иницијалном идејом предвидјено је да Центар има више организационих јединица намијењених медицинској, социјалној и професионалној рехабилитацији, али ће се у овој почетној фази функционисања Центар бавити професионалном рехабилитацијом, у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом. У наредној фази ће се развијати и надограђивати дјелатност Центра успостављењем и медицинске и социјалне рехабилитације, што треба да резултира да особе са инвалидитетом добију на једном мјесту обједињене све потребне облике стручне помоћи и подршке.

Поред тога, министар је информисао јавност да је Влада на данашњој сједници дала сагласност да се Министарству здравља – Клиничком центру Црне Горе, за потребе Националног центра за аутизам уступе на коришћење просторије Центра које су биле намијењене медицинској рехабилитацији са посебним одвојеним улазом, као и посебном халом са укупном површином од 410 м2, као и набављена опрема. Такође, медицинско особље Центра за аутизам ће пружати потребне медицинске услуге корисницима Центра за професионалну рехабилитацију, о чему ће два министарства склопити посебни споразум.

О детаљима везаним за оснивање Националног центар за аутизам на конференцији за медије је говорила и генерална директорица Директората за контролу и унапређење квалитета у Министарству здравља докторка Весна Мирановић.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Приједлог закона о измјенма и допунама Закона о извршењу Одлуке Уставног суда Црне Горе од 19. априла 2017. године. Министар Пуришић је навео да је овим Приједлогом утврђено да кориснице које су ради остваривања права на накнаду за мајке са троје и више дјеце, престале да обављају предузетничку дјелатност или пољопривредну дјелатност основно занимање имају право на мјесечну накнаду у нето износу од 193 еура, увећана за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање у износу од 34,05 еура. Како је министар рекао, таквих корисница, према евиденцији центара за социјални рад, је укупно 143 - 88 предузетница и 55 пољопривредница.

„Годишњи фискални ефекат ове мјере ће бити 408.690 еура. Такође, Влада се опредијелила да ретроактивно овој категорији лица исплати накнаде и за период од 1. јула - 31. децембра и ту сврху опредијелиће 205. 490 еура” - истакао је министар.

Утврђено је и да корисницама којима су ради остваривања права на накнаду престала права по основу незапослености, наставе са коришћењем тог права, које ће им такође бити одобрено ретроактивно, односно од 1. јула. Њима ће се уплаћивати мјесечна накнада у износу од 77 еура, увећана за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, а Влада је за те сврхе опредијелила 672.577 еура годишње.

Генерална директорка Директората за високо образовање Мубера Курпејовић инофрмисала је јавност о Извјештају о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем за 2017/2018. годину, који је усвојен данас на сједници Владе.

Курпејовић је истакла да је за ову годину оглашено 10.029 слободних радних мјеста за стручно оспособљавање, од чега је 60 одсто из приватног, а 40 одсто из јавног сектора. Као посебно важно, Курпејовић је навела да је ове године оглашено значајно више слободних радних мјеста, у односу на претходне године, и да постоји устаљен тренд када је у питању број корисника - се пријавило 3.241 корисника, од чега је њих 2.969 остварило ово право, док 272 корисника нијесу добила прилику да се стручно оспособљавају.

„Оно што је важно је да је Влада на данашњој сједници донијела Одлуку да иде такозвани други круг за ових 272 корисника који су већ пријављени за учешће у Програму, а само нијесу добили послодавца и они ће од преосталих 7.000 мјеста бити у прилици да бирају новог послодавца у складу са њиховим траженим квалификацијама како би се и они у наредном периоду стручно оспособљавали“ – навела је генерална директорка Мубера Курпејовић.

Директорка Директората за запошљавање и тржиште рада Едина Дешић на конференцији за медије је представила Предлог уредбе о измјени Уредбе о субвенцијама за запошљавање одређених категорија незапослених лица и Одлуку о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2018. годину.

Дешић је навела да је продужено важење Уредбе о субвенцијама за запошљавање одређених категорија незапослених лица до краја 2018. године. Према подацима Пореске управе током 2016. године субвенције су се примјењивале на 5.577 лица, а за 9 мјесеци 2017. године субвенције су се примјењивале на 4.168 лица.

„Како се примјеном Уредбе у претходном периоду омогућило запошљавање значајног броја незапослених лица, а који припадају категорији теже запосливих лица, то оправдава њену имплементацију и током наредне године“ – истакла је Дешић.

Представљајући Одлуку о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2018. годину, Дешић је рекла да је Влада изашла у сусрет захтјевима пословне заједнице и њиховим исказаним потребама за запошљавањем стране радне снаге, као и да је сагледала стање и кретање на домаћем тржишту радне снаге и искоришћеност квоте од 76 одсто за првих 9 мјесеци текуће године.

„Стога је на данашњој сједници утврдила годишњи број дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2018. годину на нивоу који је утврђен Одлуком за текућу годину у укупном броју 18.185 дозвола. Из укупно утврђеног броја распоређено је 13.185 дозвола, док је издвојено 5.000 дозвола за привремени боравак и рад странаца у такозваној резерви, које Министарство рада и социјалног старања може додатно распоредити за поједине намјене у складу са потребама тржишта рада, а на захтјев Завода за запошљавање“ – навела је Директорка Директората за запошљавање и тржиште рада Едина Дешић.

Такође, Дешић је истакла да је Влада и на данашњој сједници исказала одлучност да ће се посвећено бавити контролом запошљавања странаца и плаћањем обавеза према држави по том основу, како би се сузбило неформално запошљавање, односно непријављени рад.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/дјwВоСФкПА4

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?