Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 52. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Влада је на данас одржаној 52. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић утврдила Предлог закона о заштити становништва од заразних болести с Извјештајем са јавне расправе. Предлог је припремљен у циљу ефикаснијег спречавања, сузбијања и искорењивања заразних болести, спровођења епидемиолошког надзора и одређивања субјеката за његово спровођење, у складу са европским стандардима који уређују ову област. Дефинисане су опште, посебне, ванредне и друге мјере за заштиту становништва од заразних болести, као и обавезе здравствених установа, правних лица, надлежних државних органа, локалне самоуправе, предузетника, здравствених радника и грађана, у предузимању мјера за спрјечавање и сузбијање заразних болести.

Поред осталог, прописана је и обавезна вакцинација дјеце против одређених заразних болести. У складу са тим, утврђено је да је родитељ, усвојилац, односно старатељ, дужан да дјетету предшколског и школског узраста омогући вакцинацију против одређених заразних болести, и прописана новчана казна за прекршај у износу од 100 до 2 000 еура. Такође, прописано је да се међународне обавезе у вези са спречавањем, сузбијањем и искорјењивањем заразних болести, као и озбиљним прекограничним пријетњама здрављу извршавају у складу са прописима Европске уније, програмима Свјетске здравствене организације и другим међународним актима. Закон је усклађен и са прописима којима се уређује безбједност хране.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу одлуке Уставног суда Црне Горе У-И број 6/16 од 19. априла 2017. године („Службени лист ЦГ“, број 31/17) којим су прецизирана права корисница накнаде по основу рођења троје или више дјеце које су ради коришћења тог права престале да обављају предузетничку или пољопривредну дјелатност, усљед чега су брисане из регистра пореских обвезника и осигураника, а њихов статус није био дефинисан Законом. Такође, иновираним одредбама прецизирана су и права корисница које су прије остваривања права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце биле на евиденцији Завода за запошљавање и остваривале право на накнаду по основу незапослености. Предлог закона садржи и одредбе које се тичу уплате доприноса за пензијско и инавлидско осигурање корисницама права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу опасних материја којим се, ради подизања степена опште безбједности у Црној Гори, успостављају стандарди за све субјекте који се баве овом дјелатношћу.

Донијета је Одлука о оснивања ЈУ Центра за професионалну рехабилитацију. Иницијалном идејом предвидјено је да Центар има више организационих јединица намијењених медицинској, социјалној и професионалној рехабилитацији, али ће се у почетној фази функционисања Центар бавити професионалном рехабилитацијом, у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом. У наредној фази ће се развијати и надограђивати дјелатност Центра успостављењем и медицинске и социјалне рехабилитације, чиме ће особе са инвалидитетом добити на једном мјесту обједињене све потребне облике стручне помоћи и подршке.

Такође, Влада је дала сагласност да се Министарству здравља – Клиничком центру Црне Горе дио просторија овог Центра уступи, за потребе Националног центра за аутизам, који ће као облик терцијалне здравствене заштите бити у оквиру Клиничког центра Црне Горе.

Влада је усвојила Информацију о кредитном задужењу Главног града Подгорице, у износу од 15.000.000,00 еура, код Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) и Ерсте банке АД Подгорица, за изградњу Југозападне обилазнице. Инвестиција ће се реализовати у 2018. и 2019. години, а њена укупна вриједност износи 21.726.653,76 еура, од чега ће Главни град финансирати око 17 милиона еура, а Влада 4,5 милиона еура. У складу са Законом о буџету и фискалној одговорности и Законом о финансирању локалне самоуправе, а имајући у виду вишеструке позитивне утицаје које би реализација тог капиталног пројекта имала на побољшање стандарда и квалитета услова живота у Главном граду, Влада је дала сагласност на задужење Главног града.

Донијета је Одлука о Енергетском билансу Црне Горе за 2018. годину који обухвата: Биланс електричне енергије, Биланс угља и Биланс нафтних деривата и мјере за његову реализацију. У дискусији је наглашено да је обезбјеђење потребних количина свих енергената на поуздан и пријемчив начин опредјелјујући фактор укупног економског развоја Црне Горе, та да је, у том смислу, неопходна пуна посвећеност свих енергетских субјеката, корисника и надлежних органа, реализацији мјера предвиђених овим Билансом.

Влада је донијела Уредбу о врстама поступака јавних набавки и начину њиховог спровођења за дипломатска и конзуларна представништва Црне Горе у иностранству. С обзиром на значај вањске политике и специфичности појединих земаља пријема, било је неопходно да се услови и поступци склапања уговора за набавку роба и услуга за потребе дипломатско-конзуларних представништава Црне Горе у иностранству уреде посебним прописом, како би се систем заштите права учинио ефикаснијим. Уредба се, како је прописано, неће примјењивати на повјерљиве набавке, у складу са Законом о вањским пословима, чиме се испуњавају утврђени безбједносни стандарди.

Донијета је и Уредба о измјени Уредбе о субвенцијама за запошљавање одређених категорија незапослених лица, којом је период примјене Уредбе продужен до 31.децембра 2018. године.

Усвојен је Извјештај о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем за 2017/2018. годину и тим поводом одлучила да се спроведе други круг за 272 корисника који су већ пријављени за учешће у Програму, али нијесу добили послодавца. Они ће моћи да од преосталих мјеста бирају новог послодавца у складу са траженим квалификацијама.

У складу са Законом о странцима, Влада је донијела Одлуку о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2018. годину. Одлуком је утврђена годишња квота у укупном броју од 18.185 дозвола, као и дјелатности и занимања у којима се странци могу запошљавати, или пружати уговорене услуге. Из укупне квоте издвојено је 5.000 дозвола које Министарство рада и социјалног старања, може додатно распоредити за поједине намјене, у складу са потребама тржишта рада на захтјев Завода за запошљавање. У расправи је посебно наглашено да је приликом утврђивања квоте дозвола Влада изашла у сусрет потребама привреде, али и да ће фокус свих надлежних органа бити усмјерен на контролу досљедног испуњавања свих обавеза по основу запошљавање странаца.

У оквиру имплементације Закона о планирању простора и изградњи објеката, Влада је донијела Одлуку о именовању Савјета за ревизију планских документа. Савјет броји укупно 36 чланова, а чине га стручњаци из области просторног планирања, архитектуре, грађевинарства, геодезије, електротехнике, пољопривреде и шумарства, као и представници локалних самоуправа.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?