Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада посвећена рјешавању отворених питања и адекватно одговорила свим изазовима

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Након представљања резултата прва године рада Владе, предсједник и чланови Владе су одговарали на питања новинара.

На питање новинара какви су даљи планови Владе када је ријеч о валоризацији и перспективи Аеродрома Црне Горе, предсједник Владе Душко Марковић је истакао је да се унутар Владе веома пажљиво разматрају опције валоризације црногорских аеродрома у циљу остваривања укупног развоја економије.

„Оно што је сасвим извјесно нити смо поменули, нити смо размишљали, нити ће бити продаје аеродрома, него његове валоризације“ – поручио је премијер, додавши да већ постоје озбиљна интересовања.

Предсједник Марковић је рекао да би се одговорило таквим интересовањима, у Влади се већ са ИФЦ-ем договара израда озбиљне анализе, након чега ће Влада бити у прилици да се опредијели, а јавност обавијести о свом опредељењу. Како је премијер навео, постоје и озбиљна интересовања кредибилних инвеститора који су спремни да у једној години години уложе око 110 милиона долара за валоризацију аеродрома у Подгорици и Тивту.

Упитан да наведе мјере на основу који су грађани могли да осјете побољшање животног стандарда, уз претходно наведене мјере које су, како је новинарка навела, негативно утицале на стандард грађана, премијер је појаснио да Влада није укинула накнаде мајкама са троје и више дјеце, већ је то одлука Уставног суда коју је имплементирала.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Жао нам је што је дошло до те ситуације, нијесмо одговорни за њу, али смо одговорни одговорни према држави и њеној финансијској стабилности и њеним укупним потребама. Дакле, вјерујем да смо из тога, без обзира што је било болно и изазовно, што Влада није имала разумијевање и подршку приликом реализације овог опредељења, односно имплементације одлуке Уставног суда створили претпоставке да имамо праведнију расподјелу социјалних фондова, о којима је говорио министар Кемал Пуришић, и да ћемо подстицати развој и запошљавања, а не социјалне потребе нашег становништва“ – рекао је предсједник Марковић.

Наводећи да је Влада у првој години мандата суочила са кључним изазовима - стабилизација јавних финанасија, обезбјеђивање макроекономске стабилности и стварање претпоставки за раст, предсједник Марковић је истакао да нема већег нивоа стандарда и квалитетнијег живота и персективе без обезбјеђивања услова за економски раст.

Подсјетивши на оно што је до сада остварено, премијер је поручио:

„Заиста су ово активности које је морала да покрене ова Влада, које би морале покренути и свака друга Влада. Знамо да овај бољитак највећи број грађана не осјећа у мјери у којој је то неопходно, али смо сигурни да га један дио грађана или већина осјећа, да види напредак и да види нову шансу и ми ћемо, као што сам рекао у свом уводном излагању у 2018. Години урадити све оно што је неопходно да би грађани осјетили бољитак“.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Одговарајући на питање какав је данас његов став о покушају тероризма у односу на октобар прошле године и умијешаности руских служби у тај догађај, као и да ли очекује да ће ускоро доћи до побољшања односа са званичном Русијом, предсједник Владе је истакао да је његов став о том случају непромијењен. Рекао је да је досадашњи судски процес потврдио његове некадашње оцјене, али с обзиром да је то јавни процес није желио више о томе да говори, наводећи да ће о цијелом случају ријеч дати правосуђе.

„Али сам сасвим сигуран какав год био исход овог процеса да зразивши увјерење да никада нико више ни у Црној Гори, ни ван Црне Горе неће бити у стању да посегне за оним мјерама које угрожавају територијални интегритет, сувереност и сигурност грађана. Показали смо у овом случају да смо способни као држава да одговоримо таквом изазову, сада показујемо да наш правни систем има тај потенцијала и вјерујем да је то права порука за оне који би у будућности могли размишљати на исти или сличан начин“ – поручио је предсједник Владе.

На питање новинара да ли је италијанска компанија А2А обавијестила Владу да је у завршној фази преговора са једном америчком компанијом око продаје акција у ЕПЦГ и да ли су заштићени интереси државе, уколико акције заврше код неке друге компаније, премијер Марковић је истакао да је активирана пут опција и да Владу у наредној години очекују обавеза по том основу и да ће у духу добре сарадње са компанијом А2А бити разријешено питање власничких односа у ЕПЦГ.

„Држава је у потпуности и на сигуран начин обезбиједила своје интересе и они не могу бити угрожени ни у једном сегменту“ – нагласио је предсједник Марковић.

И министарка економије Драгица Секулић је навела да је активирана пут опција и додала да од стране компаније А2А до сада није стигла ниједна информација, осим медија у облику нагађања.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Новинар дневних новина „Дан“ поставио је предсједнику Владе два питања - да ли се већ довољно сложена политичка ситуацију додатно компликује тврдњама о нерегуларностима локалних избора и непотписивањем записника и да ли је утемељено говорити о побољшаној безбједносној ситуацији с обзиром на обрачуне криминалних организација.

Премијер је навео да су локални избори показали неоправданост бојкота опозиције, а резултати избора да грађани не поштују и не оправдавају такав приступ опозиције. Истакао је да записници нијесу потписани и да у готово свим записницима није било примједби о резултатима избора, већ да је ријеч о политичкој одлуци да се не потпишу, како би се створио простор за опструкцију.

Када је ријеч о безбједносној ситуацији предсједник Марковић је истакао да се у континуитету прати безбједносна ситуација у друштву, која се у одређеним периодима погоршавала, што је било забрињавајуће и за државу и за цијело друштво. Навео је да Црна Гора том изазову не може одговорити сама и да је потребна шира сарадња и заједничка акција са свим државама региона и Европе. Како је премијер навео, држава ће урадити све да обезбиједи сигурност сваком грађанину, колико год то било изазовно и ризично.

Коментаришући оцјене појединих медија и аналитичара да ова Влада неће испунити мандат и да ли данашња оцјена да је рад министара успјешан, неће условити промјене ни у једном ресору, предсједник Марковић је навео да док год постоји повјерење у коалицији ова Влада ће трајати, додавши да би волио да се придруже и друге политичке странке и да се аргументи сучељавају у институцијама, изразивши увјерење да би у том случају рад Владе био бољи. Када је ријеч о повјерењу у рад министара, премијер је навео да је поред успјеха, регистровао и одређене слабости, али да је за ову годину задовољан радом сваког министра појединачно.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Одговарајући на питање новинара да ли се слаже са оцјеном предсједника Демократске партије социјалиста да је рад ове Владе солидан, предсједник Владе је рекао да се у потпуности слаже са таквом оцјеном, и да у наредном периоду треба потврдити такве резултате.

Коментаришући питање да ли је законом о накнади мајкама са троје и више дјеце нанијета мања штета државним финансијама од чињења претходних Влада, која су довела до пореског дуга од 730 милиона еура, премијер Марковић је истакао да није ту да говори о оном што је било раније и какви су били пропусти, већ да је обавеза премијера и обавеза ове Владе да сваки еуро државног новца буде у државној каси. Како је навео, у том смислу, постоји боља наплата пореког дуга од очекиваног, уштеде и вишак због којих су повећања издавања за одређене области.

На питање колико ће коштати прикључење аутопута прикачи на електро-мрежу и да ли је постигнут договор са кинеским партнерима око петље Смоковац, министар саобраћаја Осман Нурковић поновио је и да се за и прикључење аутопута на електо-мрежу и за петља Смоковац израђује пројектна документација и да је то обавеза извођача. Висина трошкова, како је рекао министар Нурковић, ће се знати након израде пројектне документације.

Коментаришући препоруке Централне банке о смањењу појединих пореза и да ли ће у наредној години у том смислу бити промјена, предсједник Владе и министар финансија су истакли да би дошло до смањења пореза треба стабилизовати финансије, на чему Влада континуирано ради, као и да до нових мјера, односно повећања пореза, сасвим сигурно неће доћи.

Одговарајући на питање да ли ће бити промјена у накнадама за одновљиве изворе енергије, с обзиром на започете пројекте, министарка економије Драгица Секулић је поручила да не очекује да ће доћи до повећања тих накнада у наредној години.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?