Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар финансија Дарко Радуновић: Ребаланс буџета од 9,5 милиона резултат је доброг рада Владе, средства иду гдје су најпотребнија

Влада је данас утврдила Приједлог закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину којим је, због боље наплате прихода у протеклој години издвојила додатних 9,5 милиона еура за субвенционирање „рањивих купаца“ електричне енегрије, за цивилно ваздухопловство и друго.

Министар финансија Дарко Радуновић рекао је на конференцији за медије након сједнице да је активности Владе и Министарства финансија у претходних годину дана обиљежио озбиљан и предан рад на успостављању стабилности и одрживости система јавних финансија.

„Са великим задовољством могу рећи да су наши напори довели до резултата на које можемо бити поносни. Влада је радила добро, у државну касу је уложено више новца, а из ње је узето мање него у претходном периоду. То нам је створило прилику да на крају године домаћински упутимо додатна средства тамо гдје су она најпотребнија. За првих 11 мјесеци приходовали смо око 64 милиона еура више у односу на упоредни период прошле године .Очекујемо да ће приходи до краја године око 30 милиона еура бити већи у односу на план, односно близу 90 милиона већи у односу на претходну годину. Према пројекцијама, издаци ће до краја године бити мањи за око 50 милиона у односу на прошлу годину. И оно што ми сматрамо најважнијим: дефицит ће бити нижи за 2,7% у односу на пројекције из Фискалне стратегије и до краја године ће износити 3,7% БДП-а“ – рекао је министар финансија.

Министар је додао да су ове чињенице створиле предуслове да Влада донесе одлуку о ребалансу буџета у износу од 9,5 мил. еура.

У Закону који је упућен Скупштини на усвајање по скраћеном поступку средства су издвојена за:

· Министарство економије у износу од 1 милион еура - за субвенције за производњу и пружање услуга које се односе на субвенционирање „рањивих купаца“ електричне енегрије;
· Текућу буџетску резерву у износу од 490 хиљада еура;
· Министарство саобраћаја и поморства у износу од 7.117.807,03 € и то:
· 5.200.000,00 еура за програм Цивилно ваздухопловство;
· 1.917.807,03 еура за „Жељезнички превоз Црне Горе“ АД и „Жељезничку инфраструктуру Црне Горе“ АД; и за
· Завод за запошљавање у износу од 893.601,47 € еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/јРWнЦхбК5уY

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?