Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора безрезервно спремна да допринесе глобалној борби против климатских промјена

Објављено: 12.12.2017. 22:34 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Видео: Потпредсједник Владе Зоран Пажин учествовао је на Самиту „Једна планета“ - кадрови

Видео: Изјава потпредсједника Владе Зорана Пажина након Самита „Једна планета“

Потпредсједник Владе Зоран Пажин учествовао је данас у Паризу на Самиту „Једна планета“, посвећеном климатским промјенама.

Самит је био прилика да, двије године након потписивања историјског Париског споразума о климатским промјенама, свјетски лидери потврде ријешеност међународне заједнице да ограничи утицај климатских промјена и сачува здраву животну средину за будуће генерације.

Високи званичници око 100 земаља свијета и више стотина лидера из међународног јавног, пословног и цивилног сектора разговарали су о новим моделима финансирања активности у борби против климатских промјена, динамичнијем смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, коришћењу иновативних рјешења ради прилагођавања на нужне промјене и помоћи најугроженијим земљама.

„Долазећи из земље чија је неспорна природна љепота витални дио њеног идентитета, ми смо у Црној Гори изузетно заинтересовани за успјех ових глобалних напора и безрезервно спремни да, у оквиру својих могућности, овим напорима и допринесемо,“ нагласио је потпредсједник Пажин.

Потпредсједник је подсјетио да је Црна Гора ратификовала Париски споразум о климатским промјенама. „Споразумом смо се обавезали да ћемо смањити емисију гасова са ефектом стаклене баште, као дио борбе против негативног утицаја климатских промјена. Такав циљ смо дефинисали и Националном стратегијом о климатским промјенама до 2030. године,“ објаснио је.

Указао је, такође, да напори које Црна Гора чини на испуњавању циљева Париског споразума значајно доприносе успјешној реализацији обавеза из европске агенде из ове области. „У том смислу, очекујемо да током наредне године отворимо преговоре и у поглављу 27 – Заштита животне средине, као једном од технички и финансијски најзахтјевнијих поглавља у приступним преговорима Црне Горе,“ закључио је Потпредсједник.

Домаћини и суорганизатори овог значајног међународног скупа били су предсједник Француске Емануел Макрон, генерални секретар УН-а Антонио Гутереш и предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?