Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејовић на ТВ ЦГ: Поглавља 2 и 3 оквир за несметано пословање, боравак и запослење у било којој држави чланици ЕУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Два новоотворена поглавља са ЕУ, њихово преговарање и коначно затварање чине оквир који омогућава да несметано послујете, боравите и запослите се у било којој другој држави чланици Европске уније - оцијенио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић гостујући данас у Јутарњем програму на ТВ ЦГ.

„Оно што ми дајемо кроз ова два поглавља, њихово преговарање и коначно затварање је управо то- оквир који омогућава да несметано послујете, боравите и на крају се запослите у било којој другој држави чланици Европке уније“- рекао је министар Пејовић.

Он је нагласио да поглавље 2, које говори о слободи кретања радника омогућава било којој новој држави чланици, а тиме и Црној Гори када једног дана постане чланица ЕУ, не само настањење њених грађана већ и запослење у државама чланицама ЕУ, без присуства дискриминације.

„То значи да ће сјутра било који грађанин Црне Горе моћи отићи у Француску, Италију или било коју државу ЕУ и тамо гдје нема никаквог прелазног периода који би се увео заснује радни однос исто као грађани те државе. То је једна од можда и најважнијих достигнућа Европске уније у последнијих сездесет година. Дакле, потпуно отварање тржишта рада и непостојање било какве дискиминације да вам се онемогући пријем у радни однос. У овом дијелу наравно то значи и реципрочно узвраћање у смислу да ће и Црна Гора отворити своје тржиште рада за грађане других земаља ЕУ“ - рекао је министар Пејовић.

Говорећи о поглављу 3, које се дотиче пружања услуга, министар је истакао да је поменуто поглавље најважније за фирме, односно предузећа која пружају услуге у разним дјелатностима.

„Црна Гора која је и оријентисана у услужним дјелатностима имаће могућност да наше фирме сјутрадан пружају те услуге не само на подручју од 620 хиљада становника на малој теритрији Црне Горе, него на цјелокупној територији Европе. И то за било кога ко се бави бизнисом, рецимо неким интернетским бизнисом, стартуп-ом и остало, значи да ће његова фирма сјутра моћи пружати те услуге било гдје. То подразумијева да наше фирме буду успјешније у привлачењу интересената из других држава чланица“ – нагласио је министар.

Упитан да прокоментарише радни документ ЕК о стању у поглављима 23 и 24, министар Пејовић је рекао да је ријеч о документу који излази сваких шест мјесеци, те да је добро да сваких пола године добијамо преглед како ЕУ, ЕК и остале чланице виде напредак Црне Горе.

„Управо тај документ је био основ да се донесе одлука да се отворе два додатна поглавља, дакле можемо рећи да су државе чланице биле задовољне. Ово нама и служи као један барометар, показатељ што бисмо морали урадити како бисмо били бољи и како бисмо у оном Извјештају о напретку који ће изаћи у априлу 2018. године добили још боље оцјене. У овом контексту наравно, наш циљ је да побољшамо дио који се односи на конкретне резултате. То су прије свега области које Комисија стално прецртава- борба против трговине људима, одузимање имовине стечене криминалном дјелатношћу и, наравно област која се дотиче и финансијских истрага заједно с тим и борба против прања новца “- закључио је министар европских послова гостујући у Јутарњем програму на ТВ ЦГ. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?