Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Орхан Памук код премијера Душка Марковића: У Турској и дјеца знају за Карадаǧ, дефинитивно ћу доћи поново

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                           
                                
Предсједник Владе Душко Марковић примио је у петак турског књижевника, нобеловца Орхана Памука.

Изразивши задовојство и част тиме што је Црна Гора угостила једног од великих писаца данашњице Премијер је рекао да је и лично, као читалац Памукових дјела, почастован састанком и разговором.

„Веома ми је драго што сте и физички у мојој земљи јер сте овдје већ присутни кроз Ваша дјела и ставове који се поклапају са оним што је Црна Гора – држава која баштини међунационални и међувјерски склад и међусобно поштовање људи различитих нација и вјера“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Турски нобеловац је узвратио да се током боравка у нашој земљи увјерио колико је популаран и додао да је, када би се рачунао број његових књига према броју становника – Црна Гора држава у свијету у којој је најзаступљенији, не рачунајући Турску.

Предсједник Владе је информисао госта о политичким, друшвеним и културним збивањима у нашој земљи, о нашим интеграцијама у европски и евроатлантски систем као и о богатим културним наслијеђем и традицијом поменувши при том Штампарију Црнојевића 1492, Петра ИИ Петровића Његоша као зачетника Националне библиотеке Црне Горе још у првој половини претпрошлог вијека и као писца универзалних порука слободе и најширег књижевног кода.

Говорећи о Црној Гори и Турској данас као и о нашем заједничком наслијеђу предсједник Марковић је указао на квалитетне и садржајне билатералне односе, али и снажне и разгранате економске, културне и личне везе поготово с обзиром на бројну црногорску дијаспору у Републици Турској.

Орхан Памук је исказао изузетно задовољство чињеницом да је упознао Црну Гору рекавши да га импресионира међунационални склад. „У Турској и дјеца знају за Карадаǧ (Црна Гора – тур.). Дефинитивно ћу доћи поново“ – рекао је на крају састанка са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем турски књижевник, нобеловац Орхан Памук.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?