Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Еуропосланици задовољни напретком Црне Горе у приступању ЕУ

Објављено: 18.12.2017. 20:43 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Недавно отварање још два преговарачка поглавља, потврдило је да индивидуални резултати диктирају динамику преговарачког процеса и да ЕУ вреднује постигнућа сваке државе понаособ, поручено је на састанку министра европских послова Александра Андрије Пејовића са члановима Европског парламента.

С министром Пејовићем су се састали предсједавајући и чланови Парламентарног одбора Европске уније и Црне Горе за стабилизацију и придруживање, Дејвид Мартин, Чарлс Танок, Јан Олбрихт, Јозо Радош, Алојз Петерле и Томас Вајц.

Еуропосланици су похвалили евидентан напредак у преговорима истакавши да су резултати спроведених реформи најбољи показатељ одлучности Црне Горе да приведе процес приступања крају, кроз квалитетну примјену европских стандарда и вриједности, што у крајњем води квалитетнијем животу свих црногорских грађана.

Истакли су да Црна Гора има пуну подршку Европског парламента за предстојеће фазе процеса приступања. У том смислу су исказали задовољство појачаном пажњом ЕУ према Западном Балкану, што је посебно видљиво из најновијих порука европских лидера, и изнијели очекивање да ће Унија посебно потцртати значај проширења на Западни Балкан.

Посебно су похвалили регионалну сарадњу и допринос Црне Горе унапређењу добросусједских односа, као и пренос знања и искуства из црногорског преговарачког процеса сусједима, чиме се потврђује лидерска позиција Црне Горе, али и снажи укупан капацитет региона у процесу европске интеграције.

Министар Пејовић је истакао посвећеност Владе свеобухватним, политичким и економским реформама, као и јачању укупних капацитета за успјешно привођење крају процеса приступања.

Упознао је саговорнике са спремношћу Црне Горе да у најскорије вријеме отвори и преостала три поглавља и крене у интензивну фазу привременог затварања свих поглавља. Поручио да ће наредна година бити кључна, имајући у виду подршку ЕУ и држава чланица политици проширења, као и унутрашњу ријешеност да се до краја доведу започети реформски процеси. У том смислу је изнио очекивање да ће у 2018, након успјешног заокруживања досадашњег рада, услиједити добијање заврших мјерила у поглављима 23 и 24, као и постепено привремено затварање осталих преговарачких области.

У наставку разговора су размијењена мишљења у вези са напретком у области животне средине, сарадње с невладиним организацијама, развоја туризма, као и значаја повратка опозиције у Парламент, те утицаја трећих сила на дешавања у региону.



МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?