Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са ИИ сједнице Савјета за конкурентност

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 
 
Савјет за конкурентност данас је на ИИ сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић, размотрио Нацрт праваца развоја Црне Горе за период 2018-2021. година. Доношење новог документа предложено је због значајних промјена услова и оквира за вођење развојне и економске политике, како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу у односу на 2015. када је Влада донијела Правце развоја Црне Горе 2015-2018. године.
 
Правцима развоја Црне Горе за период 2018-2021, као кровним развојним имплементационим документом, утврђен је стратешки циљ развоја Црне Горе, а то је – Повећање квалитета живота у дугом року. У функцији остваривања стратешког развојног циља, и формално су утврђена четири приоритетна сектора развоја: (1) туризам, (2) енергетика, (3) пољопривреда и рурални развој и (4) прерађивачка индустрија.
 
Правци развоја, са конкретним пројектима и финансијском структуром, представљају основу за програмирање инвестиција на државном нивоу, односно за успостављање директне везе између средстава и развојних приоритета. Истовремено, Правци развоја су једно од полазишта за израду националних програма економских реформи, који се припремају, годишње, у складу са успостављеним приступом у економском дијалогу Црне Горе и Европске уније.
 
Министарство финансија задужено је да Нацрт праваца развоја Црне Горе за период 2018-2021. достави до краја године Влади на разматрање и усвајање.
 
Савјет је размотрио Извјештај о квалитету примјене анализе утицаја прописа (РИА) у Црној Гори за период јануар 2016. – новембар 2017. године.
 
У дискусији је закључено да постојећи систем, који је уведен 2012. године, не даје задовољавајуће резултате те да је стога неопходно унаприједити квалитет анализа утицаја прописа. С тим у вези донијето је више закључака у правцу подизања нивоа квалитета анализа утицаја прописа.
 
Савјет је усвојио Информацију о реализацији препорука из Акционог плана „Гиљотине прописа“. У Информацији је наведено да је у овој регулаторној реформи, која је започета 2009. године, закључно са ИИИ кварталом 2017. године реализована 1.231 препорука од укупно прихваћених 1.446 препорука, односно да степен реализације износи 85,13% те да је, узимајући у обзир константно одлагање и одустајање од реализације препорука, проценат реализације незадовољавајући.
 
Влади је предложено да у сваком министарству одреди особу која ће бити одговорна за реализацију препорука.

Савјет је размотрио Информацију „Црна Гора кроз међународне економске индикаторе" с предлогом Акционог плана за унапређење пословног амбијента. Информација третира истраживања која публикују међународне економске организације са циљем анализе земаља са различитих економских акспеката (конкурентност, пословни амбијент, економске слободе, квалитет управљања и сл.) при чему су посебно размотрени индикатори: Доинг Бусинесс, Економске слободе – Херитиџ фондације, Економске слободе –Института Фрејзер и Индекс глобалне конкурентности – СЕФ.

У Информацији су наведене области у којима је Црна Гора остварила наредак, али и изазови који негативно утичу на пословни амбијент међу којима су: владавина права, сузбијање корупције, заштита имовинских права – извршење уговора, регистрација непокретности, издавање грађевинских дозвола и фискалне слободе – плаћање пореза.
 
Савјет је размотрио и Предлоге за унапређење нацрта Програма економских реформи за период 2018-2020. година, који је у процесу консултација са широм јавношћу.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?