Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Рекордна туристичка сезона и приходи од туризма доприносе отварању нових радних мјеста

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Видео: Премијерски сат   

 

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је овогодишња туристичка сезона била најуспјешнија до сада, да су наши аеродроми оборили рекорде по броју превезених путника, да постоји огромно интересовање за наше туристичке потенцијале и да су укупни приходи Црне Горе од туризма ове године процијењени на 900 милиона еура што је више од рекордне сезоне из 2016. те да је тиме наша земља створила одличну основу да искористи свој потенцијал за туристички и укупни развој што ће бити још више изражено завршетком приоритетне дионице аутопута.

„Укупан допринос туризма запослености у 2016. години износио је 14,6%, односно око 27 хиљада радних мјеста. Пројекције су такве да у овој години очекујемо пораст од 5,1%, док се до 2027. године прогнозира годишњи раст од 3,6% просјечно, што ће обезбиједити удио од 20,4% у укупној запослености. С друге стране, у укупним инвестицијама у 2016. години, учешће инвестиција у туризам износило је 34%, док је за 2017. годину планиран пораст учешћа од 7,6%. Према истом извору, до 2027. године процјена учешћа инвестиција у туризам ће расти по просјечној годишњој стопи од 6,9%, што ће чинити 51,5%, односно половину укупних инвестиција до краја наредног десетогодишта“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање Бранимира Гвозденовића из Демократске партије социјалиста.

Премијер је рекао да је сагласан са оцјеном из посланичког питања да је створена одлична основа – не само да из године у годину достижемо прогнозе и пројекције еминентних међународних туристичких организација и институција, већ да искористимо наш туристички потенцијал у правцу свеукупног развоја Црне Горе.

„Са задовољством констатујем да је то оправдала и ова, до сада најуспјешнија туристичка година. Наиме, према прелиминарним подацима, у Црној Гори је у првих десет мјесеци боравило скоро 2 милиона туриста уз остварење готово 11,5 милиона ноћења. Раст броја страних туриста мјери се двоцифреним стопама раста и то преко 18%, а ништа мање значајан је и податак да је број домаћих туриста повећан за близу 8%. Аеродроми Црне Горе су у овој години оборили рекорде и по први пут у историји, на оба аеродрома појединачно опслужено је преко милион путника, а у збиру близу 2 милиона и 200 хиљада. Ове године владало је и снажно интересовање за црногорске националне паркове. Издвајамо НП „Дурмитор“ који у односу на претходну годину биљежи већу посјету за 42%, а НП „Биоградска гора“ забиљежио је повећање од 39%.“ – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је рекао да је Влада посебно посвећена активностима на привлачењу страног капитала уз континуирано унапређење пословног амбијента – првенствено у циљу нових улагања у оне хотелске објекте који су у корелацији са визијом Црне Горе као висококвалитетне туристичке дестинације.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?