Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уз помоћ донације САД обезбијеђени услови за извршење казне кућног затвора

Објављено: 20.12.2017. 20:32 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
           

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин примио је данас отправницу послова Амбасаде САД у Црној Гори Џуди Куо поводом уручења донације у виду опреме за електронско праћење извршења казне кућног затвора.

Захваљујући донацији Амбасаде САД, у вриједности од око 250.000 долара, уз претходно издвајање 230.000 еура из буџета Црне Горе, створени су услови за спровођење овог алтернативног начина извршења казне затвора у просторијама у којима осуђено лице станује.

„Донација коју данас примамо помоћи ће да значајно унаприједимо и модернизујемо систем извршења кривичних санкција, нарочито у смислу успјешније превенције повратништва и лакше реинтеграције лица осуђених на кратке затворске казне,“ рекао је Потпредсједник.

Нагласио је да је, по одредбама Кривичног законика, издржавање казне кућног затвора могуће одредити једино извршиоцима кривичног дјела којима је изречена казна затвора до шест мјесеци, уколико суд процијени да ће се на тај начин остварити сврха кажњавања.

Отправница послова Куо је изразила задовољство због подршке Амбасаде систему за извршење мјера кућног затвора и најавила наставак подршке Сједињених Америчких Држава у правцу даљег снажења административних и институционалних капацитета у области владавине права.

Кућни затвор је предвиђен као могућа алтернатива за кратке затворске казне и представља мјеру чији је циљ да превенира повратништво у извршењу кривичних дјела и олакша реинтеграцију у друштво лица које је осуђено на такву затворску казну. Казну кућног затвора изриче суд, док је Министрство правде надлежно за њено извршење. До сада су судови доставили на извршење 150 правоснажних пресуда којом је изречена ова казна. 
                                   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                    
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?