Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату одговорио Небојши Медојевићу: У ЦГ нема кризе, озбиљна политика вам никад није била јача страна

Предсједник Владе Душко Марковић одбацио је данас на Премијерском сату тврдње посланика Демократског фронта Небојше Медојевића да је Црна Гора у политичкој, економској и безбједносној кризи и додао да такво питање, постављено без образложења, представља политички памфлет, да посланик Медојевић „не разазнаје у којој држави живи“ и да су резултати свих досадашњих избора потврдили да Медојевићу озбиљна политика и политичка стратегија никада нијесу биле јача страна.

„Посланиче Медојевићу, ријетки су, ако уопште и постоје, примјери да се питање за Премијерски сат постави крајње апстрактно, а потом и пошаље без иједног ретка образложења. Зато без посебне жеље или тенденције да улазим у анализу онога што сте хтјели да питате, односно да саопштите као политички памфлет, ипак морам исказати и дозу забринутости због чињенице да очигледно не разазнајете гдје и у којој држави живите. Стога ћу Вам, не залазећи у бројне познате философске опсервације о кризама идентитета и кризама морала, још једном ове године пожељети добродошлицу у посланичке клупе, увјерен да ћете макар у једној ствари остати досљедни до краја мандата ове Скупштине – а то је позиција представника грађана који су Вам указали повјерење“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Марковић је да нема политичке кризе јер несметано функционише парламент као највише представничко тијело, да нема никакве економске кризе јер је Црна Гора остварила снажан економски раст од око 4% у овој години што је међу највишима у Европи као и да је привредни раст праћен растом броја запослених за преко 5 хиљада.

„Бруто домаћи производ по глави становника порастао је на око 6.700 еура, а остварен је раст и просјечне плате и пензије. Напредак црногорске економије потврдили су извјештаји референтних међународних организација и институција попут Европске комисије, ММФ-а, Свјетске банке и других. Такође и мјере Владине фискалне консолидације, са најпозванијих међународних адреса оцијењене су као добро избалансиране, јер смо пажљиво водили рачуна да не смањујемо пензије, и да не повећамо пореско оптерећење на рад и доходак грађана. То је, узрочно-посљедично, резултирало растом зарада. Истовремено смо обезбиједили и праведнију расподјелу социјалних фондова“ – рекао је премијер.

Додао је да у Црној Гори постоје снажна инвестициона и кредитна активност, да је смањено учешће ненаплативих кредита у кредитном портфолију банака, а да су повећани укупни депозити и да су побољшани изглед кредитног рејтинга и унапријеђена конкурентност земље као и да је смањена анкетна стопа незапослености на 15,1%.

„А управо подаци о незапослености из евиденције Завода за запошљавање свједоче какве могу бити посљедице политичког егзибиционизма у виду изгласавања измјена и допуна Закона о социјалној и дјечјој заштити 2015. године, Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и Закона о запошљавању и остваривању права из осигурања од незапослености. Заправо је тај политички дилетантизам, у коме сте лично учествовали, допринио повећању административне и – наглашавам – фиктивне незапослености у земљи, те стварању додатног притиска на државни буџет од око 2% годишњег Бруто домаћег производа. Да ли Вам је тада био циљ да што више оптеретите државни буџет, и да имамо што више незапослених људи, или нешто сасвим треће, то Ви најбоље знате и то ћете објашњавати грађанима да бисте и даље били релевантан политички фактор! А Влада ће наставити са реализацијом мјера економске политике које ће обезбиједити даљи раст економије, отварање нових радних мјеста, редовност исплата зарада, пензија и социјалних давања. Дакле, док опозиција којој припадате дјелује деструктивно, покушавајући да инвестициони и економски амбијент учини што неприхватљивијим, за Владу и мене лично, даљи динамичан и одржив раст економије представља имепратив“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је закључио да је безбједносна ситуација у Црној Гори стабилна, на опште задовољство наших грађана, туриста, инвеститора и привредника.

„Томе у прилог говоре подаци о економским билансима, али и подаци о рекордној туристичкој сезони, које сам данас саопштио у одговору на једно од посланичких питања. Јер, нити инвеститори улажу тамо гдје је нестабилно и несигурно, нити туристи троше стотине милиона еура тамо гдје је небезбједно! Дакле, нема говора о безбједносној кризи у Црној Гори! Напротив – одлучност државе да заустави сваки покушај угрожавања стабилности и сигурности је, будите увјерени, у фокусу наше пажње. А свакога ко се евентуално осмјели на такво нешто – дочекаће законит и снажан одговор државе Црне Горе“ – рекао је премијер Душко Марковић одговарајући посланику Демократског фронта Небојши Медојевићу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?