Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар спорта Јановић: Остварујемо један од приоритета – око 2.000 дјеце из 67 основних школа већ се такмичи у кошарци и одбојци по новом систему

Министар спорта Никола Јановић саопштио је данас да је Влада усвојила Информацију о реализацији програма школских спортских такмичења у основним школама и да се око 2.000 дјеце из 67 основних школа већ се такмичи у кошарци и одбојци по новом систему.

„Полазећи од визије Министарства спорта, којом желимо да подигнемо свијест код дјеце, али и родитеља и наставника, о важности спорта и његовој улози у укупном развоју личности дјетета, од социјализације и формирања здравих стилова живота, преко јачања такмичарског духа и фер плеја, па до уздизања култа црногорске репрезентације, одлучили смо се за куп систем такмичења у кошарци и одбојци и то за ученике шестог и седмог разреда. Као резултат наведених активности Министарства спорта имамо пријављених 67 основних школа, које су у систем такмичења укључиле око 2.000 дјеце. Прва утакмица, по прилагођеним правилима међународних и националних спортских савеза, одржана је прије мјесец ипо, тачније 10. новембра и до сада је одиграно укупно 115 утакмица. У циљу ефикасније организације, школе су одредиле наставнике физичког васпитања, као одговорна лица задужена за координацију такмичења на нивоу школе. На захтјев Минстарства спорта, одређени су и координатори по подгрупарна. Желим да нагласим да се обавезе које у том контексту на нивоу школе обављају координатори и наставници, спроводе као ваннаставне активности“ – рекао је министар Јановић на конференцији за медије након 55. сједнице Владе.

Министар је подсјетио да је Министарство спорта је од оснивања, дефинисало школски спорт као један од кључних приоритета и да је циљ био да дјеци буду омогућени и понуђени фер и једнаке могућности да се баве спортом, да што већи број њих закорачи у свијет спорта, који ће кроз дружење, рекреацију и учење допринијети њиховом срећном, здравом и правилном одрастању.

„Зато су и прве конкретне теренске активности Министарства биле усмјерене на анализу стања школског спорта у Црној Гори на основу које је утврђено да су школска спортска такмичења на веома лошем организационом нивоу, као и да је школска спортска инфраструктура у већини школа у лошем стању, због чега је било нужно хитно дјеловати у циљу унапријеђивања те области. У том контексту, подсјетићу да су Министарство спорта и Министарство просвјете потписали Споразум о сарадњии у области школског спорта, којим су дефинисани циљеви и одговорности за реализацију заједничких активности у правцу унапређивања и развоја спорта у школама. Након што смо у мају, заједно са Министарством просвјете, урадили анкету у којој је учествовало 156 школа, дошли смо до закључка да су два основна изазова у развоју школског спорта: промоција и његово омасовљавање, као и увођење такмичења, која би дала подстрек дјеци да се више посвете спорту. На основу урађене анализе стања система школских спортских секција, школске спортске инфраструктуре и наставних средстава за спорт, такође смо утврдили да у црногорским школама постоје услови за реализацију такмичења у кошарци и одбојци“ – рекао је министар.

Наставницима физичког васпитања ове ваннаставне активности биће додатно плаћене – рекао је министар додајући да је то разлог за усвајање данашње Информације на сједници Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/3РаyЗУИ-хС4




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?