Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у ПКЦГ привредницима: Били сте једини или скоро једини партнери Владе у успјешној години

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић у ПКЦГ са привредницима (62 МБ)

  

Видео: Уводно обраћање потпредсједника Владе и министра Милутина Симовића у Привредној комори Црне Горе

Видео: Уводно обраћање предсједника Привредне коморе Велимира Мијушковића у Привредној комори Црне Горе

  

Предсједник Владе Душко Марковић захвалио се данас привредницима Црне Горе на подршци Влади рекавши да несумњиви и мјерљиви успјеси које је Влада остварила у протеклој години представљају и успјех наше привреде на добробит грађана Црне Горе.

„И за мене и за Владу ово је била захтјевна и тешка година, година страхова да ли ћемо одговорити циљевима. У почетку године је пријетила не само нестабилност Владе него и нестабилносет Државе. Наша економија је била у озбиљном изазову да изгуби шансу за прогрес. Влада се озбиљно ухватила тог изазова и данас могу бити не само задовољан него и поносан оним што смо урадили. То није само успјех Владе и администрације, то дијелим са вама, то је био заједнички напор“ – рекао је Премијер додајући да не може да каже за све у друштву да су дијелили са Владом изазове.

„Амбијент у којем смо радили није био стимилативан. Највећи дио политичке структуре је био усмјерен да постави ограничења како економија не би ишла у тренду у којем смо зацртали“ –рекао је премијер Душко Марковић додајући да је у медијима мањкало садржаја за оно што се дешавало на плану економије у протеклих дванаест мјесеци.

„У таквом амбијенту смо направили овај резултат. Политичка лаичка и медијска јавност није разумјела ово што смо радили. А шта смо урадили? Стабилизовали смо јавне финансије; буџет се одлично реализује; вјерујем да ћемо завршити годину са пребачајем плана буџета; нашу екононију смо значајно подигли – у првом кварталу раст је био 3,2%, у другом 5,1%, а у трећем, то је резултат од прије сат времена, 4,7 %. Просјечан раст за 9 мјесеци је 4,5% и Црна Гора је у овом тренутку на петом мјесту у Европи по нивоу раста своје економије. Да ли је то податак са којим треба да се поносимо? Ја мислим да јесте. Не зато да бисмо једног премијера учинили успјешним или цијелу Владу компетентном него зато што је то основа за бољи живот грађана ћему тежимо. Захваљујем на овом резултату јер мислим да смо једино или скоро једино имали вас као партнере који не само да су нам указивали на слабости него су нас савјетовали како да ствари мијењамо, а кад то нијесмо могли имали сте разумјевања зашто нешто нијесмо урадили. Зато не кажем да ми сарађујемо него да смо партнери“ – рекао је премијер Душко Марковић у Привредној комори Црне Горе.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Подсјетивши на прексиноћну гаранцију Свјетске банке од 80 милиона еура Премијер је оцијенио да добијање ове гаранције нема само финансијску него и политичку димензију јер значи да је Црна Гора завриједила снажно повјерење међународних финансијских институција о организација прије свега Свјетске банке и Међународног монетарног фонда.

„Вјерују у нашу политику, Фискалну консолидацију и нашу способоност управљања економијом. Ово је порука укупној међунаорндој заједници да у Црну Гору треба улагати и да Црна Гора има добар правни и економски систем“ – рекао је предсједник Владе.

Као успјехе у протеклој години премијер је навео и повећање кредитног рејтинга наше земље и напредак на листама конкурентности.

Предсједник Владе Душко Марковић је најавио за наредну годину наставак реформи пореске администрације, још снажнију и директњу борбу против сиве економије и парафискалитета, поготово на локалном нивоу, и нове законе који ће унаприједити пословни амбијент и оцијенио изузетно важним имплементацију Закона о уређењу простора и изградњи објеката.

Премијер је рекао да је у Привреднојк комори трећи у мандату предсједника Владе.

„На правом сам мјесту, на мјесту које користи мени и мојим сарадницима како бисмо остварили циљ којем тежимо, циљ државне полтиике, а он се данас и у времену које долази огледа у креирању повољног пословног амбијента, расту наше економије и бољитку за наше грађане. Сваки долазак овдје је нова школа како треба радити у наставку како можемо чинити више како бисмо овај стратешки државни циљ остварили“ – рекао је премијер закључујући да досадашњиа сарадња није била само сарадња већ партнерство на заједничком захтјевном послу.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Велимир Мијушковић рекао је да је прошлогодишњи састанак Премијера са привредницима дао резултате јер су уважене све примједбе и сугестије привреде. „Резултати су већ видљиви и добра су онова на којој се могу темељити привредни резултати у 2017. години“ – рекао је предсједник ПКЦГ.

Он је оцијенико да је изазов привлачење страних инвеатиција посебно у производне и прерађивачке капацитете, да нема дилеме да ће се улагања у инфраструктуру позитивно одразити на црногорску економију и да привреда сматра да би требало увести више подстицајних мјера, а то значи и више подстицаја за извоз.

„За похвалу су пројекти Министарства одрживог развоја и туризма и Министарства економије, али то није довољно“ – рекао је Велимир Мијушковић.

Предсједник ПКЦГ је посебно нагласио важност националног брендирања рекавши да оно представља шансу Црне Горе.

„У Приврендој комори интензивно радимо на пројекту 'Добро из Црне Горе'. Треба заједнички радити на брендирању и промоцији домаћих производа“ – рекао је предсједник ПКЦГ закључивши да се „дух сарадње који се осјећа са двије стране“ и у Влади и у ПКЦГ.

Састанку су присуствовали и привредницима су се обратили и потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић и министри економије, саобраћаја и поморства, одрживог развоја и туризма и рада и социјалног старања Драгица Секулић, Осман Нурковић, Павле Радуловић и Кемал Пуршић

Предсједник Владе обратио се привредницима још једном, на крају састанка. Обраћење је доступно овдје.

 

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/5ОЛВВАЕЗ23У

 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?