Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић на ТВ ЦГ: Задовољан постигнутим резултатима, Црна Гора једна од најбезбједнијих туристичких дестинација

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Црна Гора је протекле сезоне била једна од најбезбједнијих туристичких дестинација, оцијенио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић рекавши да је до тога дошло захваљујући посвећеном и напорном раду припрадника Министарства унутрашњих послова и Управе полиције.

„Податке које имам по свим линијама рада полиције, а то су и утисци туриста који су ове године боравили у Цној Гори, да смо били једна од најбезбједнијих туристичких дестинација у региону, па и шире“ – рекао је министар Нухоџић гостијући данас у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

Како је министар навео, и безбједност државне границе је била повољна – на границама није било никаквих инцидената, несметано је текао промет људи и робе, а наша граница је била граница са најмањим задржавањем у јеку туристичке сезоне, у региону, па и шире.

„Овоме придајем посебан значај ако знамо да је нашу границу у првих 10 мјесеци ове године прешло 18 милиона људи“ – рекао је министар Нухоџић.

Посматрајући рад Министарства унутрашњих послова по секторима, министар је навео да је рад свих сектора добар и комплексан и подразумијева међусобну координацију, од које зависи упјех свих. У том смислу, унапријеђен је рад служби МУП–а који су у свакодневном контакту са грађанима при чему је обрађено 50.000 захтјева за издавање личних докумената, у временском року краћем од законског. Посебно је истакао очување стабилног јавног реда и мира у 2017. години.

„И поред чињенице да је било ситуација нарушавања јавног реда и мира и безбједности и што је изазвало, у одређеним случајевима, оправдану реакцију грађана, ипак су постигнути добри резултати када је у питању јавни ред и мир и када је у питању укупна безбједност. Нарочито су добри резултати у задњих шест мјесеци“ – навео је министар.

Такође, и припадници сектора обезбјеђења личности су квалитетно и професионално обављали свој посао, а професионалност су посебно потврдили обезбјеђујући долазак потпредсједника САД Мајка Пенса.

Министар је навео да је у у овој години у односу на 2016. годину, генерално посматрано, стопа криминалитета нижа. У прилог томе, навео је сљедеће податке: смањен је број случајева нарушавања јавног реда и мира и најтежих кривичних дјела против живота и тијела, спријечено је 8 ликвидација, расвијетљено је 71 одсто кривичних дјела по непознатом извршиоцу, откривено 215 кривичних дјела у вези с опојним дропгама, а надлежним дражавним тужиоцима порцесуирано 224 лица, док је заплијењено око 4 тоне наркотика.

Одговарајући на питање у којој мјери безбједносни ризици на регионалном и међународном нивоу, као што су организовани криминал, међународни тероризам и ексремизам, могу да се одразе на укупан безбједносни амбијент у Црној Гори, министар Нухоџић је рекао да се они могу рефлектовати на ситуацију у нашој земљи, посебно регионална нестабилност, да у овом тренутку то није тако снажна рефлексија, али је довољна да надлежни органи буду спремни на све изазове. Имајући то у виду, надлежне службе су у свакодневној комуникацији са службама региона и прате све активност са довољно пажње и опреза.

У том погледу, Црна Горе је усвојила и Шенгенски акциони план чији је циљ интегрисање управљања границом, јер, како је министар истако, квалитетна граница је прва брана у борби против свих облика криминала и глобалних пријетњи.

Одговарајући на питање гледалаца на којем нивоу је сарадња полиције и Тужилаштва, министар Нухоџић је навео да је задовољан сарадњом, али и да све што је добро може бити боље.

„Мислим да за успјешну борбу против криминала неопходна је и казнена политика судова, адекватна степену друштвене опасности од ових кривичних дјела“ – поручио је Нухоџић.

Када је ријеч о спрјечавању насиља над женама, министар је истакао да је то један од приоритета у сљедећој години. У том смислу, најавио је формирање Оперативног тима за борбу портив насиља у породици, насиља над женама, вршњачког насиља који ће чинити полицијски службеници, представници других надлежних институције и цивилни сектор. У Управи полиције, како је навео 33 службеника тренутно се баве овом проблематиком, а у току је обука још 53.

„Врло је битна њихова едукација, да знају да препознају жртву насиља, да имају одређени сензибилитет према жртви насиља, јер то може да допринесе да у првој тој реакцији се смањи траума жртве насиља. Мислим да је ово врло значајна активност, и рекао сам биће високо у приоритету Управе полиције и МУП–а“ – рекао је министар

Говорећи о циљевима и приоритетима за сљедећу годину, када је ријеч о МУП, минстар је навео да је у области легислативе у фокусу доношење Закона о странцима и Закона о Министартсву унутрашњих послова. Осим тога, приоритет је наставак реализације пројекта у оквиру Шенгена, наставак модернизације и опремања Сектора за ванредне ситуације, као и почетак реализације пилот пројекта у једној општини на приморју, који подразумијева видео надзор над јавним површинама, као добар начин супростављања организованом криминалу.

Када је у питању рад Управе полиције приоритет је сузбијање кривичних дјела насиља у породици, насиља над женама и вршњачког насиља, као и спрјечавање уличне продаје дроге. Оно што се подразумијева као главни приоритет јесте наставак борбе против организованог криминала. Министар је истакао да је та борба је комплексна због укоријењености, организованости, финанасијске моћи, софистицираних тегхника и метода, али је изразио увјерење да ће у тој области у резултати бити све бољи.

„Скоро да не постоји земља на свијету у којој нема обрачуна организованих криминалних група, различитог нивоа и различитог интезитета. Тако је и у Црној Гори, али је чињеница је да смо интезивним и оперативним радњама и превентивним радом полиције знатно смањили интезитет и посљедице тих обрачуна и број потенцијалних кривичних дјела од припадника организованог криминала“ – закључио је министар Нухоџић, додавши да нема, нити ће бити ни криминалца и криминалне групе који ће бити изнад закона и јачи од државе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?