Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Новогодишњем пријему: Остварили смо у 2017. крупне искораке, настављамо истим темпом и у 2018.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                  
                  
                                                            
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да је чланство у НАТО-у најважније достигнуће наше земље у 2017, да је и поред тога Црна Гора у протеклој години остварила крупне искораке, да је завриједила снажно повјерење међународних финансијских институција што је основа за остварење главног задатка ове Владе – стварања услова за обезбјеђивање бољег живота грађана чему ће Влада бити бескомпромисно посвећена и у наредној години.

„Већ сам више пута наглашавао да смо у 2017. остварили крупне искораке на плану међународне афирмације наше државе. Црна Гора до јуна ове године и Црна Гора након стицања пуноправног чланства у НАТО савезу – није, нити ће икада више бити иста прича. У историјској равни, припадност Сјеверноатлантској алијанси гарантује дугорочни мир, стабилност и суверенитет црногорској држави, први пут на тако поуздан начин, гарантован од најмоћнијих сила данашњице. На плану даљег економског и демократског развоја нашег друштва, чланство у НАТО савезу обезбјеђује најбоље претпоставке за убрзан свеукупни напредак и достизање највиших стандарда по којима живе грађани најразвијенијих држава данашњег свијета. Логично је, стога, да сам овај догађај оцијенио као најважније достигнуће наше државе у 2017. години“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у уторак, на традиционалном новогодишњем пријему за високе представнике законодавне, извршне и судске власти, политичког, привредног, културног и јавног живота наше земље и за дипломатски кор.

Оцијенивши да је Црна Гора остварила значајне резултате и у нашем другом интеграционом процесу – придруживању Европској унији тако што је за нешто више од годину дана мандата ове Владе отворила осам преговарачких поглавља и два привремена затворила, премијер је рекао да је наш циљ да у првој половини наредне године отворимо и три преостала поглавља, да на тај начин заокружимо овај дио нашег преговарачког процеса, те да снажно кренемо у фазу затварања поглавља.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Увјерен сам да ћемо до краја мандата ове Владе довести до краја наше преговоре са Европском унијом и припремити Црну Гору за пуноправно чланство. Наше стратешке вањско-политичке циљеве, дакле, реализујемо добром динамиком и на начин којим смо несумњиво оснажили положај и углед наше земље на међународној сцени“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је у том контексту поменуо и званичну посјету потпредсједника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса оцијенивши да је тиме снажно потврђено и стратешко партнерство наше двије земље.

„Била је то прва посјета из Вашингтона на тако високом нивоу, уједно и недвосмислен знак подршке свему што је Црна Гора урадила на плану евроатлантских интеграција“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је оцијенио важним и снажно повјерење које је Црна Гора завриједиила протекле године код међународних финансијских институција, прије свега Свјетске банке и ММФ-а те да су уз фискалну консолидацију остварени повећање нашег кредитног рејтинга и напредак на листама конкурентности и коначно годишњи раст економије од 4,5 одсто.

„Тај резултат нас сврстава на пето мјесто у Европи по нивоу раста економије и ја то не истичем да бих дизао рејтинг ни Влади, ни премијеру. Ја то истичем као резултат који ствара основу за бољи живот грађана, што је у коначном и главни задатак који је ова Влада преузела и прихватила у новембру прошле године“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је додао да ће остварењу тог обећања Влада бити бескомприомисно посвећена и у наредној години.
                
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
          
„Дакле, на одржању снажног економског раста, за шта нам је неопходан привлачан пословни амбијент, атрактивност наше земље као инвестиционе дестинације, даље структурне реформе у циљу повећања конкурентности, а све то са финалним циљем: отварањем нових радних мјеста за младе и образоване људе. Ја заиста са реалним оптимизмом гледам на наше перспективе у остварењу ових циљева. Све оно што смо реализовали у овој години даје ми право на то“ – рекао је премијер Душко Марковић додајући да то све није само резултат Владе већ и привреде којој се захваљује.

„Прилика је да захвалим укупној црногорској привреди, као и оним компанијама, појединцима и организацијама које су разумјеле и подржале Владине напоре. Посебно на подизању раста економије, као и на плану сузбијања сиве економије и стриктног поштовања и извршавања обавеза из домена финансијске дисциплине. На том плану, компромиса неће бити ни у наредној години. Напротив! Појачаћемо наше напоре да држава приходује сваки еуро који јој припада, са увјерењем да на тај начин чинимо и највећу услугу управо оним привредним субјектима који своје пословање заснивају на принципу уредног извршавања обавеза према својој држави“ – рекао је Премијер.

Говорећи о политичкој ситуацији предсједник Марковић је констатовао да Владине политике нијесу подржали и прихватили сви.

„Ирационални и бесмислени бојкот Парламента, недемократски однос према сопственим политичким обавезама од стране опозиционих партија – стварао је политички амбијент коме се Влада није радовала. Указивали смо на ту бесмисленост од самог почетка, нудили дијалог као пут до прихватљивих рјешења, да би се ево након годину дана најјачи опозициони блок вратио у Скупштину. Гдје сте били – нигдје, шта сте радили – ништа!“ – рекао је премијер додавши да очекује, премда не зна колико је то реално да у наредној години сви заједно мудрији и склонији дијалогу и трагању за оним тачкама које ће нас приближавати, а не удаљавати.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
„Да ће наш ангажман на јавној политичкој сцени обиљежавати култура дијалога и размјена аргумената, а не уврједљива реторика, острашћеност и неуважавање личних и породичних вриједности. Посебно ту мислим на генерацију млађих политичара на опозиционој сцени који би морали да разазнају линију која дијели оштар политички рјечник од некултуре и неваспитања! Да сви заједно разумијемо шансе које нам се, као друштву, указују у 2018. години: и на плану интензивне европске интеграције, и на плану убрзаног економског раста и извјесних перспектива за новим, боље плаћеним радним мјестима; за подизањем личног стандарда наших грађана“ – рекао је Премијер.

Завршавајући обраћање премијер је рекао да ће Влада у том смислу дати свој највећи могући напор и допринос.

„Надам се да ће тај замах оптимизма, који нам је пријеко потребан и без којег се једно друштво тешко и мукотрпно може кретати напријед – бити евидентнији у наредној години. Да ће стизати са више страна него у овој години. Да ће се, коначно, сви актери политичког и друштвеног живота у Црној Гори на одговоран и посвећен начин односити према важним изборним процесима који нас чекају у првој половини наредне године, како би демократска воља грађана била јасно саопштена и опште прихваћена“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Новогодишњем пријему посебно на крају поздравивши своје драге госте – наше храбре ватрогасце и спасиоце, који су љетос, ризикујући и сопствене животе, широм Црне Горе чинили подвиге у борби са ватреном стихијом.
                 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
             
   
   
               
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?