Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић положио камен темељац моста у Његњеву, отворио мост на Љубовиђи и малу ХЕ у Мајсторовини

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Премијер Марковић на обиљежавању почетка радова на мосту Сутиван - Његњево, отварању моста на ријеци Љубовиђи и МХЕ на ријеци Бистрици (140 МБ) 

Предсједник Владе Душко Марковић и предсједник Општине Бијело Поље Александар Журић данас су поводом Дана општине положили камен темељац за градњу новог пјешачког моста који повезује Његњево – Поткрајци / Сутиван преко ријеке Лима, отворили мост преко Љубовиђе на новом путном правцу Равна ријека-Латинска коса – Јасиковац –Цмиљача у општини Бијело Поље и отворили малу хидроелектрану на Бистрици у Мајсторовини.

Предсједник Мјесне заједнице Његњево Милош Марић рекао је том приликом да је премијер прије отприлике годину дана приликом обиласка овог краја обећао житељима нови мост.

„Грађани ова три велика мјеста имају и других потреба, али су се једногласно сложили да је изградња моста један од најважнијих приоритета за све грађане. Мост њима значи излазак у свијет: са лијеве стране магистрала и веза са градом, са десне стране основна школа, предшколска установ и амбуланта, пријатељи и са једне и са друге стране. Још једном се захваљујем свима, а посебно премијеру који је сагледао потребе грађана ова три мјеста, обећао прије годину дана, обећање одржао и данас дошао да постави камен темељац за почетак радова нама важног објекта“ , рекао је Марић.

Изградња овог моста представља велики значај за локално становништво насеља Поткрајаца и Сутивана са једне обале Лима (око 800 становника) и Његњева и Стројтанице са друге обале Лима (око 1000 становика).

Дужина новог моста биће 70 метара, ширина пјешачке стазе 2,7 метара. Пројектну документацију обезбиједила је општина Бијело Поље. Извођач радова је „Технопут МНЕ“ из Подгорице. Уговорена вриједност радова износи око 300.000 €.

 Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Премијер Марковић и градоначелник Журић су затим отворили мост преко Љубовиђе на новом правцу ка Бјеласици.

Милош Јеремић који је поздравио присутне изразио је очекивање да у наредној години нови пут буде изграђен макар до пола планине.

Предсједник Марковић је том приликом истакао: „У овој години ћемо радити на двије дионице, већ је расписан тендер за жичару шестосјед, радимо такође на постављању и градњи нове трафостанице за будуће скијалиште, дакле, пред Бијелим Пољем су озбиљне и велике перспективе а ми смо људи који не само да дају обећања него та обећања и спроводе у дјела“.

Вриједност изведених радова на мосту износи око 430.000€.

Мост је саставни дио капиталног пројекта развоја три ски центра, и то: Колашин 1600, Цмиљача и Жарски, који су дио просторног плана посебне намјене „Бјеласица и Комови”, и за чији развој је до 2020. године планирано да се утроши цирка 60 милиона еура.

Осим овога, уговорени су радови на изградњи пута Јасиковац-Цмиљача, И фаза, у дужини од 1,2км и радови ИИ фазе у дужини од 3,5км. Уговорена вриједност И фазе износи преко 740.000,00€ (740.614,70 €), а ИИ фазе преко 2 милиона € (2.166.431,53 €). Почетак ових радова планиран је за прољеће 2018.године са роком изградње од 6 мјесеци.

Додатно у 2018. години планирано је расписивање тендера за извођење радова на изградњи преосталог дијела пута од Јасиковца до Цмиљачи у дужини око 5 км.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Премијер је пустио у рад малу хидроелектрану на Бистрици у Мајсторовини инсталисане снаге 3,497 МW и планиране годишње производње од 11,319 ГWх.

Вриједност инвестиције је 7,8 милиона еура, од тога је 4,2 милиона еура финансирано од стране ЕБРР – Европске Банке за реконструкцију и развој, а преостали дио је финансиран од стране инвеститора – највећим дијелом од већинског власника Томаша Хајека из Чешке.

Раније данас Премијер и предсједник општине Бијело Поље отворили су реконструисани градски трг у чију је обнову до сада уложено више од девет стотина хиљада еура.

Предсједник Владе Душко Марковић у Бијелом Пољу отворио реконструисани градски трг

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: Мост на Његњеву - хттпс://yоуту.бе/XY1ПyВ-xНцс


ВИДЕО: Мост на Љубовиђу - хттпс://yоуту.бе/РQгДхДФ5пОц


ВИДЕО: МХЕ у Мајсторовинихттпс://yоуту.бе/б8ЈМх9СеВбQ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?