Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: ЗАХТЈЕВЕ ЗА ЛИЦЕНЦЕ КОМОРИ УПУТИТИ ПОШТОМ ДО КРАЈА ДАНА

Објављено: 18.01.2018. 20:06 Аутор: ПР служба
Законом о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, који је ступио на снагу 18.1.2017. године, прописано је да су здравствени радници, којима је издата лиценца за рад по прописима који су важили до ступања на снагу овог Закона, дужни да поднесу захтјев надлежној комори ради издавања лиценце за рад у складу са овим законом, и то у року од годину дана од дана ступања на снагу овог Закона (члан 180б Закона).

Дакле, овом одредбом прописан је рок за подношење захтјева за издавање лиценци у складу са ових законом.

Сходно горе наведеном, нема разлога за ширење дезинформација кроз намјерно лоше тумачење овог акта које се од јуче поново актуелизује у јавности.

Подсјећамо да је Министарство здравља својим Рјешењем о извршеном управном надзору над радом Љерарске коморе Црне Горе (14.03.2017.године), у складу са овлашћењима, сагласно члану 85 Закона о државној управи преузело пренесене послове који се односе на издавање и обнављање лиценци за рад доктора медицине, по захтјевима поднијетим од 01.02.2017. године па надаље, до избора органа Коморе и организовања њеног несметаног функционисања и рада.

Како је Скупштина Љекарске коморе која је одржана 04.01.2018. године, поступајући по наведеном Рјешењу Министарства здравља, бирала органе и предсједника Љекарске коморе, створени су услови за организацију рада и вршење пренесених послова, као услов за функционисање и законитост рада Коморе.

Наиме, по захтјеву предсједника Скупштине Љекарске коморе, Министарство здравља је издало 15.01.2018.године Увјерење о избору др Александра Мугоше за предсједника Љекарске коморе, ради уписа у Централни регистар привредних субјеката Пореске управе.

Од тада, Министарство је престало да доноси рјешења којим се утврђује испуњеност услова за издавање лиценци за рад, а Љекарска комора је у обавези да преузме спровођење цијелог поступка.

Како је у јавности представљено да од данас љекари немају лиценце за рад и не могу да раде, морамо објаснити да је Законом о управном поступку који се примјењује у поступку рјешавања по поднесеним захтјевима, прописано да је захтјев поднесен у законом прописаном року ако је предат путем поште препорученом пошиљком. То значи да су сви љекари испунили законску обавезу подношења захтјева за издавање лиценци до 18.01.2018. уколико свој захтјев упуте препорученом пошиљком Љекарској комори Црне Горе, на адресу улица Слободе број 64.

Рок за рјешавање по поднесеним захтјевима је 30 дана од дана подношења захтјева.

Напомињемо и да је до бирања др Мугоше за Предсједника Љекарске Коморе 04.01.2018.године, стручна служба коморе примала захтјеве за издавање лиценци, а према незваничним информацијама, више их не примају, па смо због црногорских љекара и грађана принуђени да појаснимо новонасталу ситуацију и неспоразум који се решава на горе наведени, законом прописани начин.

Најважније је да поручимо и љекарима и грађанима да здравствени систем функционише нормално и без застоја. Апелујемо на неодговорне појединце да престану да уносе немир и шире дезинформације зарад тренутне личне промоције.

Још једном наглашавамо да су Љекарска комора и њени органи у обавези да обављају послове из своје надлежности, а евентуалне нејасноће превазићи ћемо у интерној комуникацији, не правећи представу за јавност.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?