Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 58. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 58. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: 58. сједница Владе Црне Горе (36,3 МБ) 

Влада Црне Горе је на данас одржаној 58. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић донијела Одлуку о изради Детаљног просторног плана коридора далековода 2x400 кВ Пљевља 2 – Бајина Башта за дионицу на територији Црне Горе и Одлуку о одређивању руководиоца израде Плана. Детаљним просторним планом утврдиће се дугорочне основе организације, коришћења, уређења и заштите инфраструктурног коридора, обухватајући и друге инфраструктурне системе. Такође, Планом ће се утврдити оптимални услови и правила за изградњу, коришћење и одржавање инфраструктурних система у инфраструктурном коридору, као и повезивање постојеће мреже инфраструктурних система у јединствен систем. Изградњом далековода омогућиће се размјена електричне енергије са сусједним системима, побољшати снадбијевање појединих подручја и већих градова Црне Горе, као и прикључивање нових извора електричне енергије и смањење губитака. Поред тога, циљ израде ДПП-а је да, на основу урађених анализа и варијантних рјешења, предложи најбољи модел валоризације и заштите простора.

Усвојена је Информација о измјенама Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Бјелорусије о узајамним путовањима држављана. Измјенама се олакшава режим путовања држављана двију замаља, путем поједностављивања одређених процедура.

У оквиру сарадње са партнерским државама, Влада је усвојила Информација о потписивању Споразума о војнотехничкој сарадњи између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Републике Словеније о уступању софтвера за складишну евиденцију-СКЕВ и прихватила Споразум. Споразумом се дефинише уступање програмског пакета словеначког Министарства одбране за вођење складишне евиденције покретних ствари „СКЕВ”, без накнаде, јер је информациони систем који користи Министарство одбране и Војска Црне Горе застарио и нема могућност надоградње. Уступањем овог рјешења и његовом каснијом имплементацијом значајно ће се унаприједити вођење евиденције материјалних вриједности, што је од изузетне важности, имајући у виду да је између осталог ријеч о наоружању и војној опреми.

Влада је дала сагласност на Предлог плана рада и Предлог финансијског плана друштва са ограниченом одговорношћу „Монте пут” за 2018. годину и усвојила извјештаје о реализацији планских докумената Друштва за прошлу годину.

Усвојен је Финансијски план Агенције за цивилно ваздухопловство за 2018. годину, који је у складу са Законом о ваздушном саобраћају донио Савјет Агенције.

Влада је утврдила Платформу за учешће предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на годишњем састанку Свјетског економског форума, 23-26. И 2018.године, Давос, Швајцарска.

Премијер Душко Марковић ће на позив оснивача и извршног директора Свјетског економског форума Клауса Шваба, учествовати на годишњем састанку Свјетског економског форума што је први пут да предсједник Владе Црне Горе учествује у тој функцији на овом скупу који окупља најистакнутије људе из пословног свијета, економије, политике, академске заједнице и цивилног друштва на глобалном нивоу.

Премијер Марковић ће, заједно са лидерима држава Западног Балкана, учествовати на састанку на тему убрзања дугорочног развоја нашег региона. Састанку ће присуствовати и министар вањских послова Норвешке и члан Управног одбора СЕФ Борге Бренде, комесар за проширење Европске уније Јоханес Хан, предсједник Владе Бугарске Бојко Борисов, као и подсекретар УН за политичка питања Џефри Фелтман.

Премијер Марковић ће поред сесије која је посвећена развоју земаља Западног Балкана имати низ сусрета са учесницима форума.

Поводом обиљежавања 12. годишњице жељезничке несреће на Биочу, одређена је делегација Владе Црне Горе која ће положити вијенац на спомен обиљежју страдалим путницима у саставу: потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић и министар одбране Предраг Бошковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?