Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕК похвалила Нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27

Објављено: 02.02.2018. 23:11 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Европска комисија је генерално похвалила финални Нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27, који јој је Црна Гора доставила 22. јануара, саопштио је државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Саша Радуловић на скупштинској јавној трибини „Црна Гора и ЕУ, Поглавље 27: Животна средина и климатске промјене“.

Поред Радуловића, преговарача за Поглавље 27, на јавној расправи коју је организовао Одбор за европске интеграције, испред Министартва одрживог развоја и туризма, учествовала је и генерална директорица Директората за животну средину Ивана Војиновић, као шефица Радне групе за наведено Поглавље.

Радуловић је појаснио да су представници преговарачког тима недавно имали видео конференцију са представницима Европске комисије (ЕК) из три генерална директората - за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, за животну средину и за климатске промјене. Како је навео, захваљујући квалитетној комуникацији, разјашњена је позиција Црне Горе, евентуалне недоумице и прецизиране су активности које је потребно спровести на путу ка успјешном отварању Поглавља 27.

„Документ је генерално похваљен од стране Европске комисије и информисани смо да њени представњици већ раде на свом преговарачком документу, што нас је додатно охрабрило да се наша преговарачка позиција може ускоро наћи пред Савјетом ЕУ. Изузетно нас охрабрује и то што је ЕК поздравила уложени напор и указала на неспоран напредак који је црногорска страна уложила у финализацију овог Нацрта”, истакао је државни секретар МОРиТ-а.

Радуловић је такође казао да охрабрује обострани закључак да је веома важно искористити позитиван тренутак у преговорима о проширењу, а које ће додатно оснажити и усмјерити Стратегија Европске Комисије за Западни Балкан, која ће бити објављена у овом мјесецу.

Шефица Радне групе Ивана Војиновић је подсјетила да је још у јулу 2016. године Европска комисија потврдила да је Црна Гора испунила једино постављено мјерило за отварање Поглавља 27. Она је навела да је током марта 2017. Савјет министара ЕУ обавијестио Црну Гору да је свих 28 држава чланица једногласно закључило да се Црна Гора сматра спремном да почне преговоре у Поглављу 27, чиме је позвана да достави Преговарачку позицију.

„Како је Преговарачка позиција за Поглавље 27 дала одговоре на готово све коментаре и питања Европске комисије, преостаје још формализовање активности на усвајању заједничке Преговарачке позиције Црне Горе и Европске комисије, након чега ће нас из надлежних органа ЕУ обавијестити о датуму почетка преговора. Оно што је најважније је то да је Црна Гора спремна да отвори преговоре са ЕК, те сходно приоритетима настави да постепено рјешава проблеме и отворена питања у овој области“, казала је Војиновић.

На трибини је још једном поновљено да Поглавље 27 спада у једно од најзахтјевнијих у преговорима са Унијом. Кључни изазови у потпуној имплементацији европских прописа односе се на јачање административних и институционалних капацитета - кроз процесе интерне прерасподјеле, запошљавање новог и обуку постојећег кадра.

Поред представника МОРиТ-а, на трибини је говорио и Адријан Вуксановић, предсједник Одбора за европске интеграције и Херман Шпиц, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?