Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић: Клубови и савези добиће више од 4 милиона еура, 160 спортиста стипендије

Објављено: 03.02.2018. 18:30 Аутор: МИНИСТАРСТВО СПОРТА
Подгорица, 03. фебруар 2018. - Министарство спорта, уложиће ове године у клубове и савезе око 4 милиона еура, што је више од прошлогодишњег, до тада, рекордног улагања државе у врхунски спорт, док ће преосталих 40 одсто буџета, усмјерити на премије и награде за наше најбоље спортисте, као и даље унапрјеђивање спортске инфраструктуре, са посебним фокусом на развој спортске инфраструктуре на сјеверу Црне Горе- саопштио је министар спорта Никола Јановић

Нови приоритети: Стипендије за 160 најперспективнијих црногорских спортиста

Образлажући одлуку о расподјели новца по основу Конкурса за суфинансирање спортских субјеката, Јановић је на конференцији за медије казао да је нови конкурс трасирао и нове приоритете, те да су ове године ЦОК, Параолимпијски комитет и национални спортски савези, на захтјев Министарства спорта, доставили спискове наших најперспективнијих спортиста, за чије је стипендије овогодишњим конкурсом министарство издвојило 225 хиљада еура. 

Напомињући, да ће списак са више од 160 прједложених стипендиста, бити истакнут на интернет страници Министарства спорта, Јановић је нагласио да уговори са спортским савезима, јасно дефинишу обавезу да сав новац опредијељен за стипендије, први пут до сада, буде директно уплаћен спортистима и то према прједложеној динамици из програма, а да ће се при контроли финансијских извјештаја провјеравати, да ли је наведена обавеза реализована сходно достављеном програму и уговору са Министарством спорта.

Акценат на квалитету, не на квантитету: 3,5 милиона еура савезима, пола милиона клубовима

Јановић је апострофирао да је за разлику од претходних година, Министарство спорта одмах након усвајања Закона о буџету за 2018. расписало конкурс за суфинансирање програма спортских субјеката и прецизирао да је од 391 пријављених, Министарство спорта овогодишњим конкурском подржало 292 програма, док су преостали дисквалификовани због неиспуњавања законом утврђених критеријума конкурса и непотпуне документације. 

Националним и општинским савезима опредијељено је близу 3,5 милиона. Традиционално, као и претходне и ове године највише новца добиће, најавио је Јановић, наши најистакнутији клубови и приоритетне, најрепрезентативније црногорске спортске асоцијације и организације, почев од ЦОК-а и Параолимпијског комитета, па до, Кошаркашког, Рукометног, Ватерполо, Одбојкашког, Фудбалског, Атлетског, Боксерског, Карате и Дзудо савеза.


Новоуспостављене процедуре Министарства спорта у претходној години, одразиле су се, како је рекао и на квалитет овогодишњих прједложених спортских програма, тако да је повећан и број подржаних националних и општинских савеза на 37, што је за 11 више у односу на 2017. 

Кокурском за 2018. Министарство спорта, подржало је 255 спортских клубова са око 550 хиљада еура, на чије ћемо рачуне уплатити 130 хиљада еура више него претходне године што је, нагласио је министар Јановић, јасан показатељ намјере Владе Црне Горе и Министарства спорта да подржимо све оне клубове, чији програми имају за циљ афирмацију спорта.

31 клуб без годишњег финансијског извјештаја: Вратиће у буџет државе близу 50 хиљада еура

Јановић је такође саопштио, да су строже мјере финансијске контроле над трошењем државног новца опредијељеног за спорт, које је Министарство спорта увело прошлогодишњим конкурсом, резултирале одговорнијим односом спортских субјеката према јавном новцу, као и усмјеравању средстава онима којима су опредијељена, а то су спортисти. Министар је медјутим новинарима казао, да један дио клубова, тачније њих 31, нијесу доставили годишње извјештаје о намјенском утрошку новца опредијељеног прошлогодишњим конкурсом, због чега ће, како је нагласио, ти клубови имати обавезу да у будзет Црне Горе врате готово 50 хиљада еура. 

Одлука о конкурсу доступна на сајту: Ко је прошао, ко није и зашто није?!

Циљ Владе је да кроз активности Министарства спорта, у области врхунског спорта, спортске инфраструктуре, школског и дјечијег клупског спорта, држава Црна Гора обезбиједи амбијент у којем ће наши спортисти наставити континуитет значајних спортских резултата који су обиљежили 2017. уз јачање њене улоге на међународној спортској сцени- закључио је министар Јановић, напомињући да ће Одлука о конкурсу, бити објављена на сајту Министарства спорта, са прецизно дефинисаним терминима и динамиком потписивања уговора са спортским субјектима и таксативно наведеним образложењима ко је колико добио новца и ако није, зашто није?!




МИНИСТАРСТВО СПОРТА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?