Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потредсједник владе и министар правде Зоран Пажин примио представнике Синдиката ЗИКС-а

Објављено: 05.02.2018. 22:28 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
  
Министарство правде је спремно да, у блиској сарадњи са Синдикатом Завода за извршење кривичних санкција, настави интензиван рад на унапређивању услова рада и рјешавању статусних питања запослених у Заводу, саоштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на састанку са представницима синдикалне организације ЗИКС-а.

„Министарство правде и синдикална организација ЗИКС-а су на истом задатку снажења институционалних и кадровских капацитета Завода и унапређења положаја запослених. Имам пуно разумјевање за захтјеве које износите и залагаћу се за њихово остварење у највећој мјери коју то законска рјешења и расположиви финансијски ресурси дозвољавају,“ навео је потпредсједник Пажин. 

На састанку је договорено интензивирање рада на усаглашавању Колективног уговора, уз оцјену да представници Министарства правде изражавају пуно разумијевање и подршку за све аргументоване предлоге представника Синдиката. С тим у вези, договорено да предлог Колективног уговора буде у најскоријем року усаглашен и упућен Министарству финансија, будући да ће одређена рјешења из овог прописа бити условљена расположивим финансијским средствима.

У дијелу рјешавања стамбених питања запослених у Заводу, Потпредсједник Пажин је прихватио иницијативу Синдиката да се што прије изврши расподјела станова који су намијењени запосленима у Заводу и да се не чека на њихову пуну адаптацију, већ да потребни радови буду обављани паралелно са расподјелом станова запосленима.

Указано је, такође, да три представника запослених у ЗИКС-у, који су чланови Синдиката, већ учествују у раду Радне групе за припрему измјена и допуна Закона о извршењу казне затвора, новчане казне и мјера безбједности, што запосленима у Заводу већ обезбјеђује висок степен учешћа у креирању законских рјешења која се односе на њихова статусна питања. Након примједбе представника Синдиката да наведени чланови Радне групе нису формално делегирани од стране Синдиката, прихваћено је да састав Радне групе буде проширен, укључивањем, поред три члана радне групе из реда запослених у ЗИКС-у, и званичног представника или представнице синдикалне организације.

У оквиру разговора о кадровским потенцијалима и попуњености радних мјеста у Заводу, указано је на чињеницу да је у ЗИКС-у тренутно запослено 490 службеника, од којих су око 85% службеници обезбјеђења. Саопштено је да су, сходно повећању средстава за зараде запослених које је обезбијеђено Законом о буџету за 2018. годину, у току поступци за пријем у радни однос на неодређено вријеме још 29 запослених, као и да се током године планира запошљавање додатних 12 службеника, након чега ће попуњеност радних мјеста у Заводу премашити 92%. Потпредсједник је указао да ће се, кроз наставак процеса запошаљавања и стручног оспособљавања приправника и запослених, активно радити на јачању кадровске попуњености, али и оспособљености и стручности запослених у Заводу.

У циљу континуираног праћења активности на унапређењу статусног положаја и услова рада запослених у Заводу, договорен је скори поновни сусрет потпредсједника Владе и министра правде са представницима Синдиката. С тим у вези, заједнички је констатовано да није тачна интерпретација, која је пласирана у јавности, да су представници Синдиката годину и по дана безуспјешно покушавали да добију пријем код потпредсједника Владе и министра правде, будући да је данашњи састанак уприличен свега неколико дана након што је затражен.
  
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?