Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: ОДРЖАН 21. ЕВРОПСКИ ФОРУМ О ЕКО-ИНОВАЦИЈАМА У СОФИЈИ

Објављено: 06.02.2018. 20:54 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
ЕЦОАП - ЕКО-ИНОВАЦИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

Софија, 5-6. фебруар 2018. године - Делегација Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, коју је предводио Саша Радуловић, државни секретар и Преговарач за Поглавље 27, присуствовали су дводневној конференцији посвећеној иновативним и одрживим рјешењима за унапређење квалитета ваздуха, организованој од стране Европске комисије и Министарства за животну средину и воду Бугарске, у оквиру бугарског предсједавања Европском унијом, на позив министра Нена Димова.

Циљ Форума је у повезивању јавног сектора, бизниса и невладиних организација како би се охрабрио развој и имплементација рјешења која ће обезбиједити бољи живот свих грађана ЕУ. Поред важних порука које су упутили истакнути представници Европске комисије, Европског парламента, Владе Бугарске, Парламента Бугарске, Европске агенције за животну средину, представници бизнис сектора и међународних организација, Форум је окупио и излагаче иновативних ријешења, попут ЕАСМЕ, ЛИФЕ програма, АИД, ИПС, СОЛВаир солутионс, Схелл, Елпром ЕМЗ, КЦМ, итд.

У уводном излагању, Кармену Вела, европски комесар за животну средину, поморство и рибарство, саопштио је да је ваздух који данас дишемо у Европи битно бољег квалитета него раније, као посљедица свеобухватних политика којима ЕУ настоји да регулише ову област. Ипак, процјењује се да загађење ваздуха доводи до 400 000 пријевремених смрти, што је забрињавајућ податак. Негативан утицај загађења има и свој економски ефекат, који се огледа у четири милијарде еура у трошковима здравственог осигурања, као и 16 милијарди еура у изгубљеним радним данима у ЕУ.

Генерални директор Генералног директората за животну средину Европске Комисије, Даниел Калеја Креспо, у поздравној ријечи истакао је значај оваквих сусрета који имају за циљ, уз помоћ Европске комисије, побољшање живота свих становника ЕУ, као и земаља кандидата.

Министар за животну средину и воду Бугарске, Нено Димов, такође је апострофирао озбиљност и комплексност проблема загађења ваздуха, како са еколошке, тако и са социолошке стране. Рјешење лежи у дугорочним интегрисаним политикама, као и израженој подршци јавности за снажне промјене на нивоу политике, пракси, животног стила и менталитета.

Програм Форума обухватио је неколико пленарних сесија посвећених квалитету ваздуха и вези са енергетиком (ЦонверСтатионс), пољопривредом, транспортом, финансијским мјерама подршке, као и анализу 40 студија случаја – рјешења која се већ примјењују у пракси са циљем смањења загађења и побољшања квалитета живота.

Еко-иновације у центар проблема стављају човјека и његово здравље, те представљају једну од кључних тема МОЕW политике, као и један од приоритета бугарског предсједавања ЕУ у области животне средине.

Током Форума, представници Министарства одрживог развоја и туризма сусрели су се са господином Гвидом Ланзанијем, експертом за квалитет ваздуха из Ломбардије, који већ неколико година ради на побољшању квалитета ваздуха у поменутој регији, те су се усагласили да би експертиза италијанских стручњака, као и њихов изузетно практичан приступ проблему загађења ваздуха које настаје као посљедица коришћења горива у индивидуалним ложиштима, може послужити као приступ у рјешавању сличног проблема у Пљевљима, те су се у том смислу усагласили да би било изузетно корисно да успоставе сарадњу на нивоу институција.

Истовремено, током Форума, државни секретар сусрео се и са господином Густафом Ландахлом, менаџером пројекта ГроwСмартер, који се успјешно имплементира у Стокхолму, Барселони и Келну, те је размотрена могућност проширења поменутог пројекта и на градове у Црној Гори, у првом реду, на Подгорицу. Пројекат је подржан од стране Европске Уније тј. Програма Хоризон 2020, са циљем трансформисања градова у паметне, одрживе урбане цијелине.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?