Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић о Стратегији ЕК: ЦГ може у ЕУ и прије 2025. године

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је, да данас објављена Кредибилна стратегије за проширење за Западни Балкан представља значајан документ јер први пут, кроз дефинисање временског оквира, Западни Балкан добија поруку да ће бити формални и интегрални дио Европе, са перспективом следећег проширења до 2025. године, при чему је изразио увјерење да Црна Гора може постати чланица Европске Уније и прије тог рока.

„За Црну Гору, као тренутно најнапреднију земљу са највише отворених поглавља, овај документ има и посебан значај, јер се наша земља помиње у контексту следеће чланице ЕУ, у оквиру временског оквира 2025, као кредибилног рока у којем можемо бити спремни за чланство. И уколико остваримо адекватне резултате, и приступање може бити раније“ – рекао је премијер Марковић на конференцији за медије организованој непосредно након што је Европска комисија представила Стратегију пред Европским парламентом.
 
Премијер је констатовао да Стратегија представља позитиван сигнал у садашњем тренутку када је региону потребна јасна поруку да је европска перспектива за земље Западног Балкана кредибилна и жива.
 
„Данас смо ту поруку добили, она је сложена као што је и сам процес приступања, али је порука јасна. Ми ћемо бити дио Европске уније“ – поручио је предсједник Марковић.
 
Оцјењивање напретка сваке државе понаособ

Предсједник Владе Црне Горе је оцијенио важним то што документ Европске комисије потврђује конзистентност у ставу Европске уније да процес остаје у потпуности заснован на индивидуалним заслугама, што оставља простора да државе, које се буду брже кретале, брже и ступе у чланство. „Кроз читав документ је то више пута поновљено и то је оно што поздрављамо“ - рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је оцијенио важним дијелом документа конкретне планове које ће ЕУ са своје стране урадити како би се припремила за нове чланице, као и конкретне предлоге како да се олакша процес координације, финансирања програма и учешћа земаља Западног Балкана у политикама и програмима Уније и прилагоде се објема странама, у заједничком интересу.

„Ми у Црној Гори ову стратегију доживљавамо као подстицај да наставимо с напорима и добрим резултатима у спровођењу виталних реформи, како би заокружили своју политичку, економску и социјалну трансформацију. Ми смо сигурни да ћемо бити спремни у овом року и прије његове горње границе, ми знамо шта је могуће са наше стране, јер имамо вољу и капацитете. То је наш приоритет“ – закључио је предсједник Владе, поручивши да ће Црна Гора наставити да се залаже за што скорију европску будућност свих сусједа.

Амбасадор Орав: Дебата треба да се одвија у Парламенту

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори амбасадор Аиво Орав истакао је да је Стратегија ЕУ за Западни Балкан веома повољна по Црну Гору, Владу, опозицију, цивилно друштво и све грађане.

„Црна Гора је препозната у Стратегији као земља предводница. Уколико Црна Гора жели да напредује брже, наравно да постоји могућност да се иде брже.“ – рекао је амбасадор Орав.

Иако је много тога већ урађено, навео је Амбасадор и додао да предстоји велики посао и да су потребне реформе у многим областима, нарочито у областима владавине права, медијских слобода, борбе против организованог криминала и корупције, правосуђа и темељних права.

„Како би се сви ови циљеви реализовали неопходан је политички дијалог. Одговорност је на свим политичким актерима да се ангажују конструктивно у оквирима демократског процеса и да потврдим оно што је Европска унија много пута већ изнијела политичка – дебата треба да се одвија у Парламенту.“ – поручио је шеф Делеагције ЕУ у нашој земљи.
 
Коментаришући на захтјев новинара однос процјене ЕУ да 2025. година представља амбициозан рок за чланство и оцјене премијера Марковића да то може бити и раније, амбасадор Орав је рекао:
 
„Да, ти рокови су прилично амбициозни, али уколико приступимо са неким двосмисленим тумачењем ништа неће бити учињено. Дакле, немојте да се фокусирамо на године, хајде да се фокусирамо на домаћи задатак. Радите посао, кажите нам што сте урадили, покажите да напредујете и за нас ће бити немогуће да вас не прихватимо“.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?