Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Донација органа- шанса за нови живот

Објављено: 08.02.2018. 19:17 Аутор: ПР служба
Министар здравља др Кенан Храповић са сарадницима разговарао је са љекарима из Хрватске, проф. др Жељком Каштеланом и др Јасном Брезак, уз чију подршку се спроводи трансплантациони програм у Црној Гори.

Храповић је захвалио докторима из Хрватске на континуираној сарадњи са нашим здравственим системом у области трансплантационог програма који се спроводи од септембра 2012.године., када је у Клиничком Центру Црне Горе, у сарадњи са трансплантационим тимом КБЦ „Ребро“ из Загреба, урађена прва трансплантација бубрега са живог даваоца.

На састанку је било ријечи о достигнућима Црне Горе у овој области, даљем улагању у њен развој, као и едукацији наших љекара у хрватским здравственим центрима, уважавајући чињеницу да Хрватска деценијама уназад спроводи трансплантациони програм, који је по оствареним резултатима у свјетском врху.

Министар Храповић изразио је задовољство обнављањем Споразума о међусобној сарадњи на подручју давања и пресађивања органа између Црне Горе и Хрватске, којим је предвиђено да се држављани наше земље могу уписати на листу чекања Хрватске за пресађивање органа при Еуротранспланту, фондацији која повезује доноре са примаоцима органа.

Др Каштелан и др Брезак истакли су да је Црна Гора својим капацитетима одговорила једном од највећих изазова савремене медицине, увођењем трансплантационог програма, који је круна сваког здравственог система.

На састанку је закључено да и поред свих достигнућа у овој области, Црна Гора мора да ради на подизању свијести грађана о значају донирања органа.

Трансплантација је, како је наглашено, једини спас за болеснике којима су тешко или неповратно обољели поједини органи, а са позитивним ставом према овом виду лијечења, ми обезбјеђујемо будућност својој породици, својој дјеци и унуцима. Само са друштвеном одговорношћу и високим степеном грађанске солидарности можемо повећати број кадаверичних трансплантација, што је један од предуслова за успјех трансплантационог програма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?