Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и европски комесар Хан: Помоћ ЕУ значајно доприносу повезивању ЗБ и његовој интеграцији у ЕУ

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Предсједник Владе Душко Марковић и комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан оцијенили су данас у Подгорици приликом обиласка жељезничке инфраструктуре која се реконструише бесповратним и кредитним европским средствима, да помоћ Европске уније значајно доприноси повезивању региона Западног Балкана, његовом бржем развоју и интегрисању у Европску унију.

„Задовољство ми је што је европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан данас у Подгорици и што ћемо имати прилику да размијенимо мишљење о Стратегији за Западни Балкан и подршци коју Европска унија и државе чланице пружају Црној Гори и осталим земљама региона на њиховом европском путу. Поздрављам и присуство шефице канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, госпође Негре. Ово је одличан примјер сарадње између Владе Црне Горе, ЕИБ и Европске комисије који резултирају овако успјешним пројектима. Осим политичке, експертске и техничке подршке Европска унија пружа и значајну финансијску подршку и управо највећи дио тих средстава долази из Западнобалканског инвестицијског оквира којим Унија помаже саобраћајну и енергетску повезаност у региону, као важне карике економског развоја и друштвеног напретка. Осим немјерљивог значаја за привредни и укупни развој црногорског друштва, унапређење саобраћајне инфраструктуре игра важну улогу у повезивању с регионом и државама чланицама Европске уније. Кроз овакву врсту подршке, посебно кроз иницијативе попут Берлинског процеса, ЕУ доприноси бржем развоју региона, ефикаснијем и квалитетнијем испуњавању обавеза из процеса приступања и нашем снажнијем интегрисању у Европску унију“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Црној Гори највише по агенди повезивања

И предсједник Марковић и комесар Хан посебно су овом приликом истакли да је Црна Гора, у односу на остале државе Региона, привукла највећа средства по агенди повезивања држава региона.

„Поред пројекта који смо данас посјетили, ЕУ је опредијелила додатних 10 милиона еура за пројекте техничке подршке припреми пројектне документације у оквиру Западнобалканског Инвестиционог Оквира и 20 милиона еура за извођење радова на унапређењу инфраструктуре у области жељезничког саобраћаја.“ – рекао је предсједник Владе.

Пројекат „20+20“ обухвата пет компоненти: замјену сигнално-сигурносног система на Жељезуничкој станици станици Подгорица; као и реконструкцију приоритетних косина; приоритетних бетонских мостова;, приоритетних тунела и надзоре над радовима за сваку компоненту понаособ на пружном правцу Бар – Врбница.

Жељезничка инфраструктура Црне Горе (ЖИЦГ) потписала је 20. марта 2017. године уговор о финансирању пројекта и то коришћењем новог методолошког оквира Западноевропског инвестиционог оквира који је Европска комисија одобрила и подржала са по 20 милиона еура бесповратних средстава и кредита Европске инвестиционе банке.

Комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан је поздравивши све присутне, подјетио да је прије три дана усвојена Стартегија за Западни Балкан, Чији је циљ подршка свим земљама Западног Балкана у смислу њихових европских аспирација.

„Оно што ми сада радимо је да као Европска унија инвестирамо у развој наших будућих чланица, тако да грађани Црне Горе имају прилику да виде шта је позитивни утицај односно та додата вриједност свих ових напора које улажемо“ – рекао је Хан.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Како је навео, најмање 3 од 6 приоритетних области из Стартегије за Западни Балкан везане су за овај конкретан пројекат, а то су: повезаност, економски развој и унапређење, односно довршавање процеса помирења у региону.
„Надоградња, односно реконструкција жељезничке инфраструктуре снажан је допринос тим заједничким цилејвима. Мени је велико задовољство и част што сам данас имао прилике да учествујем у овом догађају којим отварамо пројекат“, поручио је комесар и пожелио успјех у извођењу пројекта.

Подјетио је да ЕУ остаје посвећена остваривању пуноправног чланства Црне Горе у ЕУ.

„Желим још једном да истакнем посвећеност ЕУ неопходној модернизацији трансевропских инфраструктурних веза како путних, тако и жељезничких, али и другим иницијативама које за циљ имају подизање животног стандарда, односно квалитета живота, као овдје, тако и у региону. Тако да смо у сврху имплементације свих неопходних активности опредијелили додатна средства у износу од 500 милиона еура за наредни трогодишњи период... У том смислу желим нам свима успјех и одређену дозу среће која ће нам свакако бити неопходна, увјерен да Црна Гора може постићи и остварити циљеве које је сама себи поставила. Тако да европска перспектива је јасна и немојте имати сумње у нашу посвећеност у том смислу. Рекао бих да је та перспектива сјајна за Црну Гору, а свакако треба се фокусирати на оно што су неопходне мејре и активности како бисмо заједнички остварили тај циљ, а то је Црна Гора као пуноправна чланица ЕУ“ – закључио је комесар Хан.

Шефица канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Дубравка Негре истакла је да након успјешно уговорених радова прије мање од годину дана, данас се са задовољством обиљежава почетакл имплементације овог важног дијела пројекта.

„Након усвојене европске Стратегије за Западни Блакан ове недеље, радујемо се да у будућности још више допринесемо процесу интеграција, комбиновањем наших финансијских инструмената са буџетом ЕУ, за дуготрајан и одржив развој, подстичући тако и потребне инвестиције приватног сектора... Улагањем у унапређење жељезничких веза заједно са нашим партнерима из Црне Горе, као и из ЕУ, доприносимо сигурнијим, чистим, ближим транспортним везама које ће повезати становнике ове земље са својим сусједима, али и са ЕУ“ – поручила је Негре.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?