Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Косову: Подршка Црне Горе европској и евроатлантској интеграцији Косова и унапређење односа у корист грађана обију држава

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
    
   
   
   
 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Републике Косово Рамушем Харадинајем изразио задовољство могућносћу да у име црногорске Владе још једном потврди снажно пријатељство између Косова и Црне Горе и приврженост Црне Горе да већ добре међусусједске и билатералне односе унапређује у корист грађана Косова и Црне Горе.

„Дошли смо у пријатељску посјету добром и пријатељском сусједу. Ми желимо да у будућности подржимо Косово на његовом путу у европске и евроатлантске интеграције. Црна Гора као чланица НАТО –а и земља која је одмакла у процесу преговора са Европском унијом жели да своје искуство подијели са вама и са вашом Владом и са вашом земљом и да то искуство допринесе бржем току европске и евроатланске интеграције“ – поручио је премијер Марковић.

Истакао је да је на данашњем састанку са премијером Харадинајем разговарао и о начинима да се добри међудржавни и сусједски односи оплемене квалитетном економском сарадњом.

„И једна и друга земља заслужују да буду више развијене, а да њихови грађани живе боље. И Косово и Црна Гора имају неспорне развојне ресурсе и спремни смо да урадимо све да наше потенцијале ставимо у функцију развоја наших земаља и квалитета живота њихових грађана“ – рекао је предсједник Владе.

У том контексту, премијер Марковић је навео да је предложио да се веома брзо успостави сарадња двије Привредне коморе, да ресорна министарства потпишу одговарајуће споразуме о економској и другим облицима сарадње и да се посебна пажња посвети развоју инфраструктуре као кључне основе за бржи економски развој и нова радна мјеста и на Косову и у Црној Гори.

„Квалитет инфраструктуре које повезује Косово и Црну Гору је незадовољавајућ. Ми желимо у Црној Гори да дамо снажан подстицај да унаприједимо инфраструктуру која ће нас приближити, која ће наше грађане учинити ближим, која ће нам омогућити да лакше долазимо једни до других, да наше потенцијале, вриједности, културе учинимо доступним једној и другој земљи, али истовремено да наше економије подигнемо на већи ниво. Дакле, пројекти инфраструктуре ће бити у врху економске агенде Влада када је у питању сарадња са Косовом“ – рекао је премијер Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Предсједник Владе је изразио захвалност премијеру Харадинају и на подршци и разумијевању када је у питању положај црногорске заједнице на Косову:

„Вјерујем да ћемо ускоро имати и обезбијеђену уставну позицију црногорске заједнице, али желим посебно да Вам захвалим што сте Ви лично и Ваша Влада усвојили Стратегију која омогућава квалитетнију и бржу реинтеграцију црногорске заједнице у друштвени укупни живот Косова и наравно што ће та Стратегија омогућити усвајање Акционог плана, који ће бити потребна мјера за црногорску заједницу на Косову, да остваре своја права и да доприносе развоју Косова и његовој укупној друштвеној и социјалној кохезији“.

Премијер Марковић је на крају обраћања јавности поручио да Црна Гора са Косовом нема проблема и изразио увјерење да ће отворена питања бити ријешена на квалитетан начин.
  
„Ми имамо нека отворена питања. Данас смо разговарали и о тим отвореним питањима и вјерујем да ћемо у времену које слиједи у духу нашег заједничког интереса, у духу нашег пријатељства, у духу потреба грађана једне и друге државе наћи квалитетан одговор и на та отворена питања. Дакле, желим вам свако добро, желим Косову укупан и снажан напредак. Желим Косову брзу евопску и евроатлантску интеграцију. Црна Гора је ту да подржи те ваше тежње. Црна Гора је ту да заједно буде са вама у остваривању те тежње и наравно вјерујем да ће све то допринијети укупном добру нашим државама, али истовремено и нашим грађанима. Част ми је што сам први предсједник Владе послије независности који је посјетио вашу земљу“.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је на конференцији за новинаре захвалио премијеру Марковићу на посјети и изразио увјерење да ће односи Црне Горе и Косова бити примјер за добре односе међу региону.

„Данас Влада Косова, ја и народ Косова имају посебну част да нам је у првој посјети која је историјска имамо црногорског премијера, господина Душка Марковића са делегацијом. Ова посјета сведочи да народи Црне Горе и Косова нису само сусједи него су и народи који се воле и који желе да заједно путују на европској перспективи и евроатланстком путу. Ти добри односи које потврђује ова посјета и сва дешавања која ће се десити између наших земаља у наредном периоду дубоко сам увјерен да ће бити добар примјер за добре односе међу свима нама у региону“ – поручио је премијер Харадинај.

Премијер Марковић: Вјерујем у јасну намјеру косовске Владе да поправи положај црногорске заједнице

Одговарајући на питање новинара о статусу црногорске заједнице на Косову, премијер Марковић је изразио увјереност у јасну намјеру косовске Владе да на бази донијетих докумената поправи њихов положај и позвао представнике и грађане црногорске заједнице на Косову да вјерују косовској Влади и да вјерују у квалитетну будућност односа двију држава и по овом питању.

Предсједник Марковић је, у одговору на питање о демаркацији граничне линије, поновивши званичне ставове Црне Горе, нагласио: „Црна Гора жели да, као добар сусјед, као пријатељ, помогне да се то питање разријеши, да дођемо до споразума о државној граници. Ми не желимо да у овом тренутку одређене разлике претворимо у наш проблем... У наставку дијалога тражићемо најбоља рјешења како би имали ратификован Споразум и како би Косово на тај начин добило нову, велику прилику када је у питању европска интеграција.“

На интересовање медија о слању два официра Војске Црне Горе у команду НАТОА-а при Мисији КФОРА-а, премијер је оцијенио да је то одговорност Црне Горе да доприноси регионалној стабилности, миру и разумијевању. „То је и доказ да је Црна Гора спремна да преузме одговорност која произилази из чланства у НАТО-у...То је порука мира, то је порука успружене руке региону да обезбиједимо разумијевање, да обезбиједимо солидарност, да обезбиједимо стабилност као вриједност која нам је неопходна за укупни напредак.“

Премијер Харадинај: На Косову постоји јединство да се поштује позиција и захтјеви црногорске заједнице

Предсједник Харадинај је на питање новинара у вези статуса црногорске заједнице која живи на Косову, истакао да су неки захтјеви већ испуњени и да је косовска Влада већ усвојила стратешки документ.

„На Косову постоји јединство да се поштује позиција и захтјеви црногорске заједнице на Косову. Постојала је спремност одавно да се одобри једна уставна позиција црногорске заједнице. Кашњења нису резултат супротстављања тој позицији, више је било питање које тражи двије трећине и промјену једног члана Устава, али има напретка у том правцу“, додао је премијер Харадинај.
Он је потврдио да је вођен разговор и о теми демаркације и нагласио да постоји добра воља да се пронађе излаз из постојеће ситуације.
  
   
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?