Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: На Косову сам протеклих дана радио на стварању амбијента за ратификацију Споразума, ЦГ је показала да није себична и крута

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да је протеклих дана на Косову радио на питањима која су довела до данашње заједничке изјаве предсједника Црне Горе и Косова Филипа Вујановића и Хашима Тачија што на Косову отвара простор за ратификацију Споразума о државној граници између Црне Горе и Републике Косово.

„Моја посјета Косову је имала за циљ да дођемо до овог тренутка који треба да омогући ратификацију Споразума у Скупштини Косова, а у сљедећој фази и његову имплементацију. Посљедњих неколико дана смо наравно у духу онога што је наш заједнички интерес и интерес ЕУ разговарали са властима на Косову и указивали нужност да на овом важном питању искажемо одговорност и разумијевање. Црна Гора је на том непосредном питању исказала спремност да косовским властима помогне да обезбиједе ваљани солидан политички амбијент да би узгласали Споразум. Овај приступ не значи да се ствари враћају уназад, него да идемо унапријед. Црна Гора је ратификовала Споразум, он остаје на снази али са овом Изјавом показујемо спремност косовским властима да ћемо у оквиру овлашћења која су дана Споразумом приликом утврђивања границе на терену заједно радити да у складу са географским, мјесним и екониомским разлозима уважавамо једне и друге стране на терену“ – рекао је премијер Марковић на Посебној сједници Владе.

Предсједник Марковић је додао да на овај начин Црна Гора показује одговорност и способност да рјешава проблеме, а не да их отвара и да их држи на столу и додао да вјерује да на овај начин потврђујемо оно што смо радили и до сада – да смо досљедни у принципима које промовише Европска унија и Европска комисија.

„На Балкану нам треба дијалог, на Балкану нам треба разумијевање, на Балкану нам треба да гледамо у будућност и да се мање осврћемо ка прошлости. Дакле, моји јучерашњи разговори у Приштини су имали тај садржај, а данашња заједничка Изјава предсједника Вујановића и предсједника Тачија јхе потврда нашег заједничког опредјелјенја. Вјерујем да ћемо имати једно отворено питање мање у региону које Црна Гора рјешава на квалитетан начин разумијевајући своје сусједе и дајући им пуну подршку, а не појнашајући се себично и круто“ – закључио је предсједник Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?