Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту у Дубровнику

Објављено: 10.07.2009. 18:56 Аутор: Говори и Изјаве
Честитам Хрватској на веома значајној улози у региону, на улози промотера стабилности на Западном Балкану. Такође, и хрватској премијерки Јадранки Косор на храбром преузимању функције у једном тешком тренутку за све државе, уз очекивање да ће наставити са одговорним и успјешним вођењем владиних послова. Користим прилику да захвалим доктору Иву Санадеру на позитивној улози коју је имао за вријеме вођења Владе Хрватске, доприносећи успјешним европским и евроатлантским интеграцијама региона у цјелини.

Желио бих да ову прилику искористим да упутим честитке донедавном чешком пресједавању у Европској унији, на успјешно обављеном послу и посвећености земљама Западног Балкана. Такође, да изразим увјерење да ће и шведско предсједништво бити успјешно у рјешавању бројних изазова који стоје пред Европском унијом и да ће са истом пажњом бити посвећено државама Западног Балкана, дајући им подршку. Поновићу оцјену коју сам казао на прошлогодишњем скупу, а то је да, упркос кризи, морамо регистровати прогрес у овом региону. Увјерен сам у то, упркос чињеници да постоје још одређена отворена, спорна питања на којима се уочава још ровита стабилност Западног Балкана. Међутим, довољно је подсјетити се гдје смо као регион били прије 15 година, па чак занемарујући све ратне страхоте кроз које смо прошли, упоређујући само оно гдје смо били у предратном периоду са овим данас - лако ћемо се сложити да је регион остварио значајан прогрес. Деведесетих година су постојали дијаметрално супротни ставови земаља региона у погледу своје властите будућности. Данас свака од држава овог региона види будућност у Европској унији и безмало свака види своју будућност у Алијанси. Ја то сматрам великим напредком и веома важном платфортмом како за нас у региону, тако и међу нашим међународниом пријатељима. Не би смјели испустити добар тајминг, тај еуроентузијазам који је веома присутан код свих влада у региону. Зато ми се чини веома важним синхронизовање између влада региона кроз регионалну сарадњу и са оним што ће бити активности наших европских и евроатлантских партнера. Вјерујемо да је визија Европске уније уједињења Европа, вјерујемо да је важан услов напредка Европе учвршћивање стабилности. Нити има уједињене Европе без Западног Балкана, нити има стабилне Европе без овог региона. То нас уче искуства, не из давне него и из блиске прошлости. Зато сматрам да морамо обезбиједити да са важних европских и других адреса добијемо безусловне ријечи подршке и охрабрења, како би се учврстио курс проевропске и евоатлатске перспективе свих земаља региона.

Дозволите да укажем на важност регионалне сарадње. Црна Гора је мала држава свјесна својих могућноти и позиције, свјесни смо такође да стратешке интегративне интересе, пунопоравно чланство у НАТО-у и Европској унији, не можемо остварити без активне улоге у регионалној сарадњи, развијања добросусједских односа и промишљања политике у региналном контексту. Са свим земљама у региону развијамо добре и пријатељске односе уз узајамно поштовање и сталну изградњу политичке, економске, безбједносне, и научне и културне сарадње, до изузетно важног инфрастрктурног повезивања. Као што сам малочас казао важно је да не дијелимо само исти географски простор, већ дијелимо исте спољнополитичке циљеве. Не истичем важност регионалне сарадње случајно, јер ми се чини да због појединих спорних и још отворених питања пријети опасност да угрозимо оно што су капацитети регионалне сарадње. То сада јако добро осјећамо као држава која је већ преузела или преузима пресједавање важним регионалним инцијативама. Почетком 2009.године пресједавамо ЦЕФТ-ом,од маја ове године смо већ преузели пресједавање Регионалноим инцијативом за миграције, азил и расељена лице, од децембра преузимамо пресједавање Централно- европском иницијативом, од маја идуће године пресједавање Јадранско- јонском инцијативом, и од јуна наредне године Процесом сарадње у Југоисточној Европи. Ово нисам навео само да бих указао на одговорност Црне Горе и један веома важан посао који треба обавити у погледу ових инцијатива у наредном периоду, него и да укажем на активну улогу припреме региона у свим овим инницијативама за остваривање европске и евроатлантске будућности. Чини ми се да се посебно у посљедње вријеме због појединих отворених питања доводи у сумњу функционалност ових иницијатива и на једној страни компромитују капацитети регионалне сарадње, а на другој страни показује и извјесна недозрелост за оно што нас чека на путу до пуне интеграције у европске и евроатлантске структуре.

Позивам земље региона, али и наше европске и евроатлантске партнере да нађемо рјешења за ова отворена питања која не бу смјела бити сметња за коришћења капацитете регионалне сарадње. Желим да вас информишем да је Црна Гора ушла у једну нову фазу интеграција послије одлуке да се апликација за чланство процесуира од Савјета према Комисији. Ових дана очекујемо Упитник и већ смо се припремили да отпочнемо рад на њему. Државна администрација свјесна је да је ово највећи изазов интеграција са којим се суочавамо, али ћемо уз пуну мобилност у догледно вријеме одговорити на Упитник и створити услове да Комисија припреми мишљење током наредне године. Надам се да је тада реални рок да остваримо статус кандидата.

Желио бих да објасним важност процеса визне либерализације и упорно наглашавам да у Црној Гори не видимо чланство у ЕУ и НАТО као циљ сам по себи, већ као оквир који нас моблише да урадимо све оно што је потребно у нашој кући, а резултат тога треба да буде нови квалитет живота. Ово је саставни дио те приче, ако нашим грађанима обезбиједимо слободно путовање, а надамо се да ће Црна Гора завриједити повјерење европских партнера и до краја године добити могућност да наши грађани могу слободно путовати у земље Шенгена, то није само допринос квалитету живота, већ и велика шанса да велики број посебно младих људи слободно путујући прикупља и стиче нова искуства, која ће трансферисати на наше просторе и на тај начин створити критичну масу припадности европским вриједностима у свим државама региона. Очекујем да Европска комисија већ до краја шведског пресједавања донесе одлуку о укидању виза за прву групу земаља, у којој ће, сигуран сам, бити и Црна Гора. Такође, било би веома важно да се превазиђе застој око ступања на снагу Лисабонског споразума и ја се надам да ће се тај проблем превазићи на јесен и завршити процес ратификација у земљама у којима то до сада није учињено.
Криза има и биће их и даље. Јасно је да се данас Европа, па и читав свијет суочава са економском кризом, а Европска унија, усуђујем се рећи, и са институционалном кризом, али такође вјерујем да смо свјесни да нас ни једна криза не смије поколебати у визији уједињења и стабилности. Мислим да се у овим данима кризе не смију дозволити поруке које ће колебати еуроинтузијазам у овако осјетљивом и ровитом региону какав је Западни Балкан. Напротив сматрам да свакодневно, свим порукама са свих важних европских и свјетских адреса морамо подстаћи владе у региона да предано раде да овдје коначно побиједи логика мира, толеранције за културолошке, националне и вјерске различитости, како би се искористили реурси и овај регион ушао у пуноправно чланство европских и евроатлантских структура.

На плану евроатланских интеграција смо остварили веома значајне резилтате. Мислим да је најубједљивија потврда тога порука коју смо добили са посљедњег НАТО самита из Стразбура и Кела које нас охрабрују да наставимо да остварујемо своје обавезе из ИПАП-а и ПАРП-а.Тако да рачунам да ћемо до краја године испунити услове да Црна Гора постане чланица МАП-а и да се на тај начин створе претпоставке за нашу даљу пуну интегацију у оквиру Алијансе.

Вјерујем да је Црна Гора положила испит стабилности током посљедњих 20 година и да је послала снажну поруку Европи својим активностима, а наубједљивију тиме што је показала да је и тако захтјевна питања, какво је питање државног статуса, и у овом региону могуће рјешавати уз очување стабилности и пуно поштовање европских стандарда. Ја мислим да је то била добра промоција европске политике у овом региону. Сигуран сам да смо добру поруку послали и тиме што чувамо стабилност у години тешке глобалне кризе коју ћемо превазићи са не тако драстичним посљедицама на економском и социјалном плану. Мислим да ћемо бити у стању да ухватимо прикључак већ током идуће године са процесом опоравка свјетске економије и да пошаљемо јасну поруку да је Црна Гора поуздан партнер на путу даљег ширења европске и евроатлантске заједнице. Такође, партнер свјестан одговорности за добросусједство и регионалну сарадњу и спремна да са свима који живе у овом региону настави да афирмише оне вриједности које ће овај регион у блиској будућности учинити пунуправним чланом европске и евроатлантске заједнице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?