Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њујорк: Излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту УН посвећеном климатским промјенама

Објављено: 23.09.2009. 02:37 Аутор: Говори и Изјаве
Излагање Предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту посвећеном климатским промјенама
Њујорк 22. септембар 2009.


Драги пријатељи,

Суочавање са посљедицама климатских промјена представља један од највећих изазова пред којим се налази човјечанство. У складу са уставним опредјелјенјем за изградњу модела који омогућава развој Црне Горе као еколошке државе, у оквирима националне политике заштите животне средине, као пририоритетна питања препознали смо суочавање са изазовом климатских промјена и очување биолошке разноврсности.

Развој модела за процјену и пројектовање утицаја климатских промјена на животну средину и здравље људи, те укупан привредни развој, нарочито у секторима од примарног значаја за развој националне економије, представља једно од најсложенијих питања које се поставља пред наше научне и стручне институције, као и доносиоце одлука на свим нивоима дјеловања. У суочавању са поменутим изазовима, одлучни смо у примјени инструмената и механизама садржаних у УН оквирној конвенцији о климатским промјенама (УНФЦЦЦ) и Кјото Протоколу. Кроз сарадњу са УН агенцијама - УНДП, УНЕП, УНИДО и др, као и путем јачања сарадње са државама странама Анекса И, нарочито са Републиком Италијом, Црна Гора развија законодавни и институционални оквир за ублажавање и прилагођавање на ефекте климатских промјена, односно за имплементацију ове конвенције и сродних мултилатералних споразума. При томе, посебну пажњу посвећујемо интегрисању мјера борбе са климатским промјенама у стратешка документа планирања укупног економског развоја и развоја појединих секторских политика.

Евалуацијом инвентара гасова са ефектом стаклене баште може се констовати низак ниво емисије у Црној Гори. Иако Црна Гора не доприноси значајније у глобалним и регионалним оквирима порасту нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште, без изузетка се суочава са посљедицама утицаја климатских промјена које не познају границе и погађају како развијене, тако и државе развоју. С тим у вези, сматрамо неопходним уважавање специфичности држава у складу са критеријумима УН Оквирне конвенције о климатским промјенама, односно примјене приступа заједничке, али издиференциране одговорности.

Имајући у виду да су европске интеграције један од кључних спољнополитичких приорирета Црне Горе, у оквиру укупних реформи институционално-законодавног оквира које спроводимо у том контексту, посебан значај придајемо усклађивању националног одговора са политиком ЕУ у односу на изградњу будуће пост Кјото структуре. С тим у вези, Црна Гора се придружује настојању ЕУ које има за циљ редукцију нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште за 20 % до 2020. године, узимајући у обзир ток преговора на међународном нивоу. Са позиције државе у развоју и државе потенцијалног кандидата за чланство у ЕУ, настојаћемо пружити допринос кроз примјену мјера прилагођавања и ублажавања на основама Програма мјера за ублажавање климатских промјена, чија израда је у току, и Националног програма за климатске промјене, након његовог доношења.

Увјерени смо да позиција региона Југоисточне Европе и свих држава појединачно са аспекта доступности техничких и финансијских извора за потребе јачања националних капацитета у погледу спровођења мјера прилагођавања и ублажавања може бити значајно унапријеђена кроз успостављање и ефикасну примјену механизама регионалне сарадње. На иницијативу Црне Горе основан је Регионални форум за климатске промјене, као платформа за вођење дијалога о климатским промјенама, како на политичком, тако и на секторском нивоу, чији смо и домаћини.

Имајући у виду да успјешног суочавања са изазовима климатских промјена не може бити без укључивања свих држава и релевантних субјеката и у намјери пружања доприноса достизању заједничког циља, Црна Гора ће организовати Регионалну конференцију о климатским промјенама и одрживом развоју за регионе Медитерана и Југоисточне Европе, од 16-17. октобра о.г. Конференција је прилика да се кроз размјену знања и искустава допринесе успјешности преговора у Копенхагену. Поред тога, циљ Конференције је да се кроз презентацију регионалних и националних приоритета подстакне изградња партнерстава како би се оснажиле техничке и финансијске могућности региона и држава појединачно са крајњим циљем ограничавања раста температуре испод границе од 2 °Ц .

Вјерујемо да ће наведене иницијативе Црне Горе и региона Југоисточне Европе бити препознате као значајне у контексту спровођења глобалног одговора, како кроз подршку сарадњи и партнерствима са УН агенцијама, тако и са релевантним међународним финансијским организацијама и приватним и пословним сектором.


Хвала на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?