Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Генералној дебати 64. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација

Објављено: 26.09.2009. 08:00 Аутор: Говори и Изјаве
Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Генералној дебати 64. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација



Господине Предсједниче,
Господине Генерални-секретаре,
Ексцеленције,
Даме и господо,

Дозволите ми да на почетку честитам избор Њ.Е. Алија Абдусалама Трекија за предсједника 64. редовног засиједања Генералне скупштине Уједињених нација и пожелим му успјешан рад и увјерим у пуну подршку Црне Горе.

Желим да изразим захвалност и претходном предсједнику Мигуел д'Еското Брокману за његово ангажовање и лични допринос у обављању ове захтјевне и одговорне функције.

Истовремено упућујем изразе поштовања генералном секретару Њ.Е. Бан Ки-моону за ванредне напоре које улаже водећи Свјетску организацију у овим сложеним временима бројних изазова.

Даме и господо,

Као што смо чули у досадашњим изјавама уважених говорника, имајући у виду утицај који свјетска економска и финансијска криза и с њима повезана криза хране и енергената, климатске промјене и пандемија грипа имају на укупан економски и друштвени раст и развој, политику и односе у свијету, укључујући и достизање Миленијумских развојних циљева (и других међународно усаглашених развојних циљева), једино активности предузете на глобалном нивоу, уз координисане и заједничке напоре, могу донијети позитивне резултате.

Стога, одговор на тренутне изазове захтијева удруживање капацитета и расположивих ресурса уз снажну политичку вољу свих нас. У том смислу кључна улога припада Уједињеним нацијама као најзначајнијем мултилатералном форуму данас.


Црна Гора, као земља која се залаже за равноправност народа и држава у међународним односима, је у потпуности опредијељена да активно учествује у креирању глобалног одговора за суочавање са изазовима савременог доба.


Очување мира и безбједности кроз активности чији је циљ креирање политичког, економског и социо-културног амбијента за примјену и поштовање међународног права, владавину права и заштиту и унапређење основних људских права и слобода, представљају основне принципе на којима се заснивају спољнополитички приоритети Црне Горе. У том смислу, Црна Гора остаје и даље чврсто привржена основним начелима и принципима Повеље УН који подразумијевају мирно рјешавање спорова, инсистирање на дипломатским преговорима и немијешање у унутрашња питања других држава.


Добросусједска сарадња и регионална стабилност представљају основне принципе на којима се темељи спољна политика Црне Горе и предуслов за напредак у ширим интеграционим процесима. Од протеклог засиједања Генералне скупштине до данас, прешли смо у нову, захтјевнију фазу европских и евроатлантских интеграција. Посебно смо охрабрени динамичним напретком који Црна Гора остварује у процесу учлањења у Европску унију и НАТО. Очекујемо да у скорије вријеме добијемо мишљење Комисије о спремности Црне Горе за чланство у Унији као и позив за улазак у Акциони план за чланство НАТО, што ће отворити додатне могућности за убрзавање ова два интегративна процеса.




Даме и господо,


С обзиром на снажан утицај свјетске економске и финансијске кризе на цјелокупан друштвено-економски развој, најновији извјештаји са свјетских финансијских тржишта охрабрују будући да наговјештавају да се назире крај глобалне рецесије, чак и раније него што се очекивало. Ипак, у циљу обезбјеђивања одрживог економског развоја, повећања економске помоћи и испуњења трговинских споразума, императив је постизање међународне солидарности у суочавању са потребама најсиромашнијих и најугроженијих у свијету. Будући да ће опоравак бити постепен и дуготрајан, све земље, предвођене Уједињеним нацијама, би требале да имплементирају политике и мјере покренуте путем различитих међународних форума, укључујући УН Конференцију о свјетској економској и финансијској кризи и њеном утицају на развој, Г-20, Свјетску банку и ММФ.


Имајући у виду карактеристике црногорске економије као малог и отвореног система, извјесно је да нијесмо могли остати имуни на турбулентна дешавања на глобалном нивоу. У том погледу Влада Црне Горе је усвојила пакет мјера економске политике који су ишли у правцу очувања макроекономске стабилности, повећања продуктивности и очувања повољног економског амбијента.


Даме и господо,


Дубока је и оправдана заједничка забринутост штетним посљедицама климатских промјена, порастом потрошње енергије, повећањем зависности од увоза фосилних горива, те њиховим негативним утицајем на животну средину и животни стандард. Самит о климатским промјенама који је одржан уочи почетка Генералне дебате видимо као значајну етапу политичке подршке земаља чланица у процесу имплементације МДГс у овој области.


Сматрамо да природа и утицај климатских промјена захтјевају свеобухватан међународни одговор, заснован на начелима УН оквирне конвенције о климатским промјенама (УНФЦЦЦ) којим се омогућава одржив економски развој друштва, у складу са смјерницама Акционог Плана са Балија из 2007. године. Користим прилику да изразим снажну подршку Црне Горе процесу преговора о дефинисању новог климатског оквира за период послије 2012. године и постизању договора (сеал тхе деал) у Копенхагену у децембру о.г.


Сматрамо да је потребно уложити додатне напоре како би нови договор створио услове за унапређење зеленог опоравка (греен рецоверy) и јачање националних капацитета у контексту адаптације и ублажавања посљедица климатских промјена, истовремено подстичући иновације и економски раст, доприносећи редукцији сиромаштва и обезбјеђујући приступ одрживим изворима енергије.


У том контексту, посебно важним истичемо сарадњу земаља на регионалном плану која омогућава развијање и реализацију пројеката за мјере адапатације и ублажавања утицаја климатских промјена у регионалном контексту и додатно оснажује дијалог на политичком нивоу и ефикасније дјеловање држава у преговорима у оквиру УНФЦЦЦ и Кјото Протокола. У циљу пружања доприноса напорима предузетим на националном и међународном нивоу у суочавању са утицајем климатских промјена на животну средину и економски развој, као и успјешности преговора у Копенхагену, Црна Гора ће организовати Регионалну конференцију о климатским промјенама и одрживом развоју за регионе Медитерана и Југоисточне Европе у Будви, 16. и 17. октобра о.г.





Даме и господо,

Миленијумска декларација и зацртани циљеви обавезују све нас на јачање напора за смањење сиромаштва, унапређење здравља и образовања, промовисање мира и људских права и остваривање одрживог развоја. Свјесни смо да је примарна одговорност држава да предузму мјере које треба да допринесу снажењу социјалне сигурности сиромашних и угрожених слојева друштва и ублажавању најтежих посљедица сиромаштва. У том контексту, поздрављамо сазивање Самита о достизању Миленијумских развојних циљева 2010. године.

Црна Гора се посебно залаже за испуњавање Миленијумских развојних циљева и имплементацију свих докумената УН и одлука Миленијумског самита везано за питања развоја и посебних потреба Африке као превентивног дјеловања у креирању безбједнијег свијета. Као земља на путу европских интеграција, поздрављамо партнерске односе ЕУ и Африке и напоре који се предузимају у циљу изналажења рјешења за развојне проблеме и искорјењивање сиромаштва на афричком континенту. С тим у вези, подржавамо поруке декларације у Јокохами (2008) за јачање текућег тренда развоја, унапређење образовања, здравља и санитарних питања у оквиру МДГс, развој пољопривредног сектора ради унапређења сигурности хране, сузбијање посљедица климатских промјена и, прије свега, успостављање и одржање мира као предуслова економског развоја.

Даме и господо,

Изузетно важним истичемо дебату у оквиру УН посвећену концепту Одговорнисти за заштиту и у потпуности подржавамо активности Генералног секретара и оцјене дате у посљедњем извјештају. Сматрамо да су пораст унутрашњих конфликата и озбиљна кршења људских права крајем прошлог вијека подстакли расправу о неопходности заштите грађана у оружаним сукобима, што је несумњиво утицало на додатна разматрања и анализу примарне обавезе сваке државе да заштити своје грађане од геноцида, ратних злочина, етничких чишћења и других злочина против човјечности и одговорности међународне заједнице у случају изостанка адекватне заштите појединаца у земљама захваћеним кризама. У том контексту, наглашавамо важност усаглашавања одговарајућег концепта и инструмената у оквирима Уједињених нација и међународног права уз постизање максималне сагласности свих актера.

Подржавајући мировне мисије као ефикасан и динамичан инструмент за праћење поштовања људских права и изградњу одрживих институција система у конфликтним подручјима, у области безбједносне политике створили смо законске и друге претпоставке за слање наших војних и полицијских представника у мировне мисије УН, укључујући Либерију, Авганистан и Кипар, као и у мировну операцију Европске уније АТАЛАНТА у Сомалији.

Имајући у виду турбулентност балканског подручја, Црна Гора велику пажњу посвећује политици збрињавања избјеглица, азиланата и расељених лица и у том правцу спроводи значајне активности на трајном рјешавању питања расељених и интерно расељених лица са подручја бивших југословенских република. У току је процедура пререгистрације лица која бораве у Црној Гори, која ће уз пуну подршку УНХЦР омогућити рјешавање коначног статуса расељених и интерно расељених лица уз максимално поштовање и заштиту њихових права у складу са највишим међународним стандардима и међународноправним документима. У том смислу, истичемо важност свеобухватног приступа и сарадње земаља региона и међународне заједнице, прије свих УНХЦР, Европске комисије и ОЕБС.

Даме и господо,

Црна Гора истиче значај промовисања и поштовања међународног права у развијању савремених међународних односа. У том контексту, владавина права и заштита људских права имају незамјењиву улогу у борби против међународног тероризма, пролиферације оружја за масовно уништење и борбе против организованог криминала.


Увјерени смо да се само уз координисане и усклађене активности међународне заједнице можемо супротставити међународном тероризму. Црна Гора подржава имплементацију Глобалне контратерористичке стратегије УН и борбе против корупције, организованог криминала, промета дрога и трговине људима, при чему истичемо неопходност сарадње са свим актерима у оквиру УН, нарочито са помоћним тијелима, односно комитетима Савјета безбједности и Комитетом за контратероризам (ЦТЦ). Црна Гора посебну пажњу посвећује испуњавању обавеза које произилазе из Конвенције о транснационалном организованом криминалу, Конвенције о борби против трговине дрогом, и активно учествује у пројектима Канцеларије УН за дрогу и криминал (УНОДЦ) који доприносе регионалном миру и стабилности, јачању судства и ефикаснијој борби против свих облика организованог криминала.

Даме и господо,

Имајући у виду наведено, јасно је да је одговорност Уједињених нација све већа. Стога, поздрављамо реформске процесе кроз које пролази Свјетска организација који ће, надамо се, резултирати демократичнијим и репрезентативнијим УН. Посебно се залажемо за јачање улоге и ефикасности Генералне скупштине и њених органа и у потпуности подржавамо међувладине преговоре у циљу реформе Савјета безбједности. Ови преговори дају прилику и малим државама да изразе своје интересе, као и визију бољег и транспарентнијег функционисања најзначајнијег органа УН.

Као што вам је познато, одлуком Групе УН за развој у јуну ове године, Црна Гора је препозната као држава погодна за примјену модела заједничког дјеловања УН агенција и јединственог начина финансирања у оквиру "Дјелујући као један", иницијативе покренуте у оквиру цјелокупних реформских процеса са циљем повећања ефикасности, кохерентности и координације развојних програма УН на терену. Ову одлуку видимо као признање пуне посвећености Црне Горе стандардима и вриједностима УН и потврду изузетно успјешног заједничког рада тима УН у Црној Гори и Владе Црне Горе.
Даме и господо,

С обзиром на преплитање глобалних изазова и њихов негативан утицај на животну средину и повећање друштвених, религијских и културних тензија које могу довести до политичке и безбједносне нестабилности, једино заједничким, координисаним и свеобухватним одговором актера међународних односа, укључујући и представнике цивилног и приватног сектора, можемо створити услове за ефикасно ублажавање и превазилажење посљедица текућих криза. У том погледу одлучујућа улога у координацији постизања конкретних резултата припада Уједњеним нацијама.

Увјерени у могућности и способности Уједињених нација подржаних активним учешћем свих држава чланица, истичемо опредјелјеност Црне Горе да пружи пуни допринос изградњи одговорне међународне заједнице спремне да одговори потребама свих њених чланова.

Хвала на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?