Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за подршку маркетинг активностима на емитивним тржиштима Израела и Исламске Републике Иран

Објављено: 19.02.2018. 17:55 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

У складу са Закључком Владе Црне Горе бр. 07-361 од 01.02. 2018. године, Национална туристицка организација Црне Горе објављује:

ЈАВНИ ПОЗИВ
за подршку маркетинг активностима на емитивним тржиштима Израела и Исламске Републике Иран

1. Предмет подршке:

Предмет подршке је удружено оглашавање организованих програма путовања које обухвата оглашавање Црне Горе као туристичке дестинације од стране Националне туристичке организације Црне Горе и организатора путовања, са организованим аутобуским или авионским доласцима у Црну Гору, у његовим промотивним кампањама (програми који укључују организоване услуге превоза до Црне Горе и смјештаја у Црној Гори).

Удружено оглашавање односи се искључиво на понуду пакет аранжмана за Црну Гору који укључују предсезону и/или постезону (јануар-мај и октобар-децембар)


2. Укупан износ средстава:

Укупна планирана средства за овај Јавни позив износе 50.000,00 € (са ПДВ-ом).

3. Циљеви

Бољи маркетинг Црне Горе као туристичке дестинације и повећање туристичког промета са тржишта Израела и Исламске Републике Ирана.


4. Корисници

Туристичке агенције / туроператори регистровани у Црној Гори, а који своје промотивне кампање реализују у сарадњи са туроператорима са тржишта Израела и Исламске Републике Ирана, који имају пакет аранжмане са организованим ваздушним чартер превозом или закупљеним сједиштима на редовним линијама са тржишта која су дефинисана Јавним позивом или пакет аранжмане са аутобуским превозом за Црну Гору.

5. Износ подршке

Највећи износ средстава који се може одобрити је до 50.000,00 € и не више од 50% прихватљивих трошкова. НТОЦГ има право да тражи промјену појединих активности из медија плана и предложеног програма и да предложи нове ради усклађивања са Стратешким документима туризма Црне Горе.

Сваки носилац оглашавања треба да приложи само један медија план за све врсте закупа, са свим активностима по врстама медија и напоменама како се реализују (агенција или самостално).

Туристичка агенција / туроператор је дужна да износ у вриједности одобрених средстава уложи у закуп медијског простора за оффлине и онлине оглашавање. НТО ЦГ ће средства уплатити након подношења извјештаја о реализацији медијске кампање.


6. Намјена средстава

Подршка маркетинг активностима на тржиштима Израела и Исламске Републике Ирана кроз покривање дијела трошкова за промотивне кампање за Црну Гору током 2018/2019. године.

Пакет аранжмани за Црну Гору који се могу кандидовати у овом моделу морају трајати најмање 4 мјесеца.
➢ Предност ће имати пријаве за пакет аранжмане ваздушним превозом:
● који остварују већи број путника у пакет аранжманима за Црну Гору,
● који у предсезони и постезони уводе нове линије (са нових дестинација из поменутих држава), повећавају капацитете и продужавају период операција.

Маркетиншке активности у закупу прихватљиве за удружено оглашавање по овом моделу су:
● оглашавање у штампаним медијима,
● оглашавање на телевизији и радију,
● улично оглашавање (плакати, дисплеји на јавним просторима и јавном превозу),
● онлине оглашавање (укључујући и оглашавање на друштвеним мрежама),

Оглашавање у властитим продајним и промотивним каналима (оглашавање на властитим web и друштвеним страницама, штампана промотивна брошура или каталог с објављеним огласом НТОЦГ, ТВ/радио оглашавање) треба бити дио медија плана али трошкови везани за исто не улазе у основу за обрачун подршке.

НТОЦГ на властитим каналима партнера треба бити присутан као партнер док год траје удружено оглашавање, односно за вријеме трајања кандидованог програма за предметну дестинацију 2018.

Начин оглашавања

У свим врстама оглашавања носилац оглашавања мора извршити сљедеће:
● објавити заједнички оглас на којем најмање 1/3 простора садржи оглашавање црногорског туризма, односно визуелни материјал НТОЦГ,
● на властитим интернет страницама (на „хоме паге“ или на „ландинг паге“ страници онлине кампање) поставити онлине огласе којима се оглашава црногорски туризам најмање у формату од 300x250, тежине 40 КБ, а у властитим каталозима најмање 1 страницу огласа црногорског туризма, односно визуелни материјал НТОЦГ,
● у случају оглашавања на друштвеним мрежама истакнути и линк на одговарајући канал НТОЦГ на истој друштвеној мрежи или алтернативни сходно договору с НТОЦГ,
● код радијског оглашавања оглас мора завршавати слоганом који одреди НТОЦГ за оглашавање црногорског туризма,
● код видео/ТВ оглашавања користити материјал који одобри НТОЦГ.

✓ Сви учесници удруженог оглашавања дужни су на властитим интернет страницама поставити онлине огласе којима се оглашава црногорски туризам, односно НТОЦГ, најмање у формату од 300x250, тежине 40 КБ (баннер НТОЦГ повезан с web страницом НТОЦГ).
✓ Носилац оглашавања дужан је у свим врстама оглашавања објавити оглас из којег ће бити јасно да се ради о удруженом оглашавању НТОЦГ и партнера.
✓ Носилац оглашавања дужан је прије покретања оглашавања НТОЦГ доставити предлог огласа на ауторизацију (навести модел/уговор и носиоца оглашавања), и одговоран је за поштовање ауторских права у коришћењу материјала за оглашавање.


7. Средства која не улазе у обрачун за подршку од стране НТОЦГ:

Корисник подршке не може као своје учешће у финансирању пројекта приказати:

- оглашавање у властитим продајним и промотивним каналима
- раније инвестирана средства, као ни
- средства која планира инвестирати у неком наредном периоду након реализације активности подржаног пројекта.


8. Потребна документација

Уз испуњене обрасце потребно је доставити и потврду надлежне пореске управе да домаћа туристичка агенција / туроператор нема дуг према држави (не старији од 30 дана од датума слања пријаве).

Сви подаци које партнери у својим кандидатурама достављају НТОЦГ се сматрају строго повјерљивим и користе се искључиво као документација за кандидовање промотивних кампања и њихову реализацију.

1) Доказ о регистрацији правног лица
2) Доказ издат од органа надлежног за послове пореза да су уредно пријављене, обрачунате и извршене све обавезе по основу пореза и доприноса до 90 дана прије достављања пријаве на јавни позив.
3) Копију уговора о успостављеној пословној сарадњи са туроператором са неког од поменутих тржишта.
4) Референце компанија (туристичке агенције / туроператора регистроване у Црној Гори и туроператора са емитивног тржишта са којим сарађују)
5) Попуњену пријаву и обрасце из прилога:
- Удружено оглашавање са туроператорима 2018. - властити промотивни канали
- Удружено оглашавање са туроператорима 2018.- закупљени канали
- Медија план по годинама.
6) Детаљан програм за Црну Гору који се кандидује за 2018. годину (период операција, број линија, број ротација у сваком раздобљу, капацитет авиона/аутобуса, градови на које се програми односе и слично).
7) Туристичка агенција / туроператор ће уз документацију о спроведеном удруженом оглашавању доставити и изјаву о оствареном броју линија, ротација, гостију у свакој општини (садржај изјаве ће бити приложен уз уговор).

Наведену документацију о реализованом програму НТОЦГ ће користити у циљу праћења учинка програма удруженог оглашавања.

Уколико се доставља документација на страном језику мора је пратити овјерен превод од стране судског тумача на језик у службеној употреби у Црној Гори.

Министарство одрживог развоја и туризма и НТОЦГ задржава право да од подносиоца захтјева затражи додатна појашњења.

 
9. Начин подношења захтјева и документације

Потенцијални корисници пријављују пројекте подносећи захтјев (пријаву) за додјелу средстава и у прилогу достављају тражену документацију.

Захтјев са пратећом документацијом се доставља на адресу: Национална туристичка организација Црне Горе, Марка Миљанова 17, Подгорица, директно на архиву са ознаком: „Пријава на Јавни позив за подршку маркетинг активностима на емитивним тржиштима Израела и Исламске Републике Иран”.

Потенцијални корисник може доставити само један захтјев.

10. Захтјеви који се неће разматрати

а) Захтјеви туроператора/туристичких агенција који не испуњавају услов сходно тачки 4. Јавног позива
б) Захтјеви чија документација није комплетна сходно тачки 8. Јавног позива
ц) Неблаговремено достављени захтјеви односно достављени након дефинисаног рока;
д) Захтјеви који се односе на пројекте који нијесу предмет овог Јавног позива;
е) Захтјеви које доставе субјекти који не припадају категоријама дефинисаним у Јавном позиву за Мјеру у оквиру које се пријављују за подршку;

11. Рангирање

При одабиру програма посебно ће се разматрати предлог медија плана, износ средстава која се планирају уложити, однос учешћа туроператор / НТО ЦГ, подаци о броју гостију које је туроператор са својим програмом остварио у 2017. години и оквирни план за 2018. годину.

Ранг листа ће бити објављена на интернет страницама Министарства одрживог развоја и туризма и НТОЦГ.

Средства ће се одобравати пројектима према бодовној листи од највећег броја на ниже, до крајње расподјеле укупног износа расположивих средстава намијењених за Јавни позив.

Ако посљедњи пројекат на бодовној листи прелази укупно опредијељени износ за овај Јавни позив, пројекат може добити само дио захтијеваних средстава. У том случају потенцијални корисник ће имати могућност да повуче захтјев.


12. Објава Јавног позива

Јавни позив за подршку маркетинг активностима на емитивним тржиштима Израела и Исламске Републике Иран објављује се на интернет страницама Министарства одрживог развоја и туризма и НТОЦГ.

13. Рок за подношење пријава
Рок за подношење пријава је 30. април 2018. године

14. Поступак доношења одлуке

Иницијално процесуирање захтјева примљених по овом Јавном позиву је у надлежности радне групе коју формира директор НТОЦГ. Радна група обрађује и систематизује захтјеве, прибавља додатне податке и утврђује Предлог ранг-листе пројеката који испуњавају задате услове.

На основу утврђеног Предлога ранг-листе, Савјет (Комисија) за предлагање одлуке по Јавном позиву коју именује директор НТОЦГ, утврђује Предлог одлуке о одабиру пројеката који су се квалификовали за добијање подршке и додјелу средстава.

Одлуку о одабиру пројеката, односно Одлуку о одбијању пројеката уколико све пријаве не испуњавају услове предвиђене Јавним позивом, доноси директор НТОЦГ. Са подносиоцима захтјева за одабране пројекте, НТОЦГ закључује уговор о међусобним правима и обавезама у вези њихове реализације.


15. Рок за доношење одлуке и одлучивање о приговорима

Одлука о одабиру пројеката и додјели средстава односно Одлуку о одбијању пројеката уколико све пријаве не испуњавју услове предвиђене Јавним позивом, донијеће се најкасније у року од 45 од дана затварања јавног позива.

На донесене одлуке, на основу Јавног позива, подносилац има право да уложи приговор у року од 8 дана од дана објављивања одлуке на сајту. О примљеним приговорима одлучиваће се у року од 15 радних дана од дана пријема приговора.


16. Листа корисника којима су одобрена средства
Листа корисника којима су одобрена средства са износом и намјеном додијељених средстава по кориснику биће објављена на интернет страницама Министарства одрживог развоја и туризма и НТОЦГ у року од 15 дана од дана доношења Одлуке о одабиру пројеката и додјели средстава.

17. Рок за потписивање уговора
Национална туристичка организација ће с одабраним корисницима потписати уговор најкасније у року 15 дана од дана објаве Одлуке о одабиру пројеката и додјели средстава, односно одлучивања по приговорима.

18. Надзор
Радна група именована од стране директора НТОЦГ обавља надзор над намјенским коришћењем одобрених средстава путем писаног извјештаја са пратећом документацијом доказима о коришћењу средстава) које корисник средстава у уговореном року доставља НТОЦГ. По потреби, обавља се и додатни надзор увидом у документацију код корисника средстава. У случају утврђивања објективних околности које су утицале на немогућност испуњења обавеза које произлазе из овог Јавног позива и које су утврђене Уговором, корисник средстава је дужан одмах о томе обавијестити НТО ЦГ писаним путем. Носилац оглашавања дужан је обавијестити НТОЦГ уколико дође до промјена у реализацији програма у односу на предложени програм. У случају смањења реализације планираног програма, НТОЦГ може смањити или обуставити даље заједничко оглашавање, и у том случају могу бити признати само трошкови реализовани до тренутка смањења предложеног програма у складу с прописаним условима. У случају утврђивања неправилности у коришћењу одобрених средстава, директор НТО ЦГ доноси Одлуку о поврату средстава, а корисник је дужан вратити иста у року од 15 дана од пријема одлуке.

18. Обавезе корисника су да:

● Потпише уговор
● Средства искористи намјенски
● НТО ЦГ достави финансијски извјештај о коришћењу средстава (свих утрошених средстава укључујући средства уложена од стране корисника и других партнера) са пратећом документацијом која потврђује наводе у извјештају (копије рачуна и уговора за трошкове, фотографије и другу документацију сходно уговору)
● НТО ЦГ достави извјештај о реализацији (остварени резултати, пресс цлиппинг, фотографије, циљеви, ефекти и сл)
● На захтјев НТО ЦГ пружи на увид и додатну накнадно тражену документацију
● Реализује и друге обавезе дефинисане уговором.

Напомене: Јавни позив је објављен дана 19.02.2018
Контакт у Националној туристичкој организацији Црне Горе: инфо@монтенегро.травел

Потребна документација 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?