Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Планиране измјене закона о РТЦГ обезбиједиће чвршће гаранције пуне независност јавног сервиса

Објављено: 19.02.2018. 19:37 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Видео: Потпредсједник Владе Зоран Пажин са представницима националног јавног сервиса и националног медијског регулатора - кадрови

Потпредсједник Владе Зоран Пажин упознао је данас представнике националног јавног сервиса и националног медијског регулатора, предсједника Савјета РТЦГ Владимира Павићевића, генералну директорицу РТЦГ Андријана Кадију, предсједника Савјета Агенције за електронске медије (АЕМ) Ранка Вујовића и директора АЕМ-а Абаза Џафића, са основним интенцијама Владе приликом предлагања измјене Закона о РТЦГ, активности која је Програмом рада Владе планирана за четврти квартал 2018. године.

Потпредсједник Пажин је саопштио да Влада жели да, кроз активно учешће РТЦГ, АЕМ, као и шире заинтересоване јавности, и уз подршку најрелевантнијих међународних адреса, предложи Скупштини квалитетнија законска рјешења, која ће обезбиједити чвршће гаранције пуне независности јавног сервиса.

„Желимо снажан и кредибилан јавни сервис, којем се вјерује и који ће професионално и објективно извјештавати о питањима од јавног интереса. Такав јавни сервис, који је кључна кохезиона снага друштва, а не полигон за било чије политичке, пословне или друге интересне утицаје, насушна је потреба Црне Горе,“ нагласио је Потпредсједник.

Указао је да Влада нема никакву законску могућност да реагује у односу на ситуацију у РТЦГ, осим да искористи своју уставну надлежност и предложи Скупштини ново законско рјешење које ће бити поузданија заштита независности јавног сервиса.

„Мој позив вама и широј стручној јавности јесте – хајде да заједно дођемо до бољих законских рјешења, по највишим међународним стандардима, и да осигурамо да РТЦГ буде мјесто истинске новинарске независности и професионализма, лишено било каквих непримјерених утицаја,“ саопштио је потпредсједник Пажин представницима РТЦГ и АЕМ.

Поручио је, такође, да треба размислити и о моделу у којем би избор Савјета РТЦГ био измјештен из Скупштине.

Челници савјета и менаџмента РТЦГ и АЕМ поздравили су опредјељење да измјенама Закона о РТЦГ приступи кроз широки друштвени дијалог и на бази највиших међународних стандарда. У том смислу, изразили су спремност да дају пуни допринос овом значајаном процесу.

Потпредсједник Пажин је изразио очекивање да ће Савјет РТЦГ убрзо дати сагласност на текст Уговора о пружању јавних радиодифузних услуга 2018-2020, након што је радни тим Владе прихватио свих осам амандмана који су предложени од стране РТЦГ. Влада, поручио је, подржава ставове радног тима и спремна је да и званично потврди текст Уговора са свим измјенама до сада предложеним од стране јавног сервиса.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?