Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конститутивна сједница Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у ЦГ: СЗО подржава усклађивање пореских политика ЗБ

Објављено: 21.02.2018. 20:46 Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Национални савјет за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори оцијенио је на конститутивној сједници одржаној данас да Влада Црне Горе има јасну визију и стратегију сузбијања и смањења хроничних незаразних болести и да треба да настави реализацију политика у сегменту јавног здравства које су дефинисане Мастер планом развоја здравства до 2020. године.

На сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, усвојен је Пословник о раду Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори и одређено је да Националним савјетом даље руководи потпредсједнијк Савјета, потпредсједник Владе за економску политику у финансијски систем, Милутин Симовић. За секретарку Савјета именована је начелница Дирекције за међународну сарадњу и међународне уговоре у Министарству здравља Мирјана Ђурановић.

На сједници, којој су присуствовали регионална директорица Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Жужана Јакаб и директор СЗО-овог Одјељења за незаразне болести др Гауден Галеа, представљена је Студија о дугорочним здравственим и економским ефектима имплементације фискалних мјера с циљем смањивања преваленције пушења и гојазности у Црној Гори са препорукама.

Студија је показала на примјеру више анализираних држава да повећање пореза и акциза на дуванске производе и заслађене напитке значајно смањује потрошњу тих артикала и директно доприноси побољшању здравља становништва.

Савјет је усвојио препоруке из Студије која је указала на неопходност ефикасне примјене Закона о забрани пушења, као снажног опредјелјенја Владе, и цијелог друштва и на потребу да Министарство здравља са свим јавним здравственим установама, а посебно Институтом за јавно здравље, активније ради на прикупљању, обради и презентацији података о хроничним незаразним болестима, како би се Студија употпунила: подацима о „неформалним плаћањима“, тзв. „плаћањима из џепа“ грађана; подацима о трошковима лијечења пацијената који се шаљу ван Црне Горе и подацима о тзв. секундарним пушачима.

Студија, коју је представио др Галеа, показала је, међу осталим, да би без промјене преваленције пушења број уживалаца дуванских производа у Црној Гори био увећан са данашњих 38 одсто одраслих грађана на 52 одсто одраслих до 2035. године. При томе се показало да би, у случају изостанка интервенција, већину уживалаца дуванских производа чиниле жене.

Такође се показало да би имплементирањем предвиђених политика акциза до 1. јануара 2020. године, у Црној Гори требало да буде спријечен настанак 3.397 нових случајева болести везаних за пушење до 2035. године. Студијом је утврђено да смањењем преваленције пушења до нивоа које препоручује СЗО до 2025. године, Црна Гора штеди додатних 443.100 еура за директне трошкове здравствене заштите до 2025. године односно 6,62 милиона еура до 2035. године.

Студија, коју је представио др Галеа, показала је, међу осталим, да су мјере које је Црна Гора предузела од 2010. до 2012. године на смањењу пушења дале добре резултате као и да порез на заслађене напитке у износу од 20% у 2018. години спрјечава настанак 13.647 нових случајева болести везаних за гојазност до 2035. године, а да ће бити уштеђено 3,6 милиона еура у погледу директних трошкова здравствене заштите.

У Студији је изнијета процјена да укупна уштеда на лијечењу директних посљедица уживања дуванских производа и заслађених пића уз урачунате сачуване људске животе до 2035. године у Црној Гори успјешним имплементирањем политика износи кумулативно до пола милијарде долара.

Регионална директорица СЗО за Европу оцијенила је да Црна Гора држи лидерску позицију у региону Западног Балкана када је ријеч о спровођењу политика у вези са препорукама из Студије при чему је истакла да одлучност Владе Црне Горе и интересорна сарадња треба да буфу примјер за друге земље.

На сједници је указано на потребу усклађивања пореских и акцизних политика држава региона у области дуванских производа и заслађених пића. Свјетска здраврствена организација је исказала спремност на помоћ у координацији политика држава региона у овој области након што Црна Гора као лидер у овој области буде покренула одговарајућу иницијативу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?