Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак сарадње Министарства здравља и СЗО

Објављено: 22.02.2018. 22:53 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић и регионална директорка Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Зсузсанна Јакаб, потписали су двогодишњи Споразум о сарадњи.

Овај Споразум између Министарства здравља Црне Горе и Регионалне канцеларије СЗО за Европу за 2018-2019., представља практични оквир за сарадњу, и у њему је дефинисан програм сарадње, укључујући и предложене резултате, засноване на специфичним потребама земље, као и на регионалним и глобалним иницијативама СЗО.

Активности дефинисане Споразумом подржавају реализацију Мастер плана развоја здравства Црне Горе 2015-2020. којим су идентификована два стратешка развојна правца у циљу олакшавања процеса планирања: заштита и промоција здравља становништва и организација и функционисање здравственог система.

Идентификовани кључни циљеви и индикатори у оквиру Стратегије одрживог развоја, коју је Влада Црне Горе усвојила 2015. такође су били основ за дефинисање приоритета у Споразуму, којима је препознато да здравље није исход активности само једног сектора, већ да су одржива и правична побољшања у здрављу производ дјелотворних секторских политика.

Споразумом је дефинисано неколико приоритета у области хепатитиса, малих богиња и рубеоле, антимикробне резистенције, незаразних болести, укључујући и фундаменталне социјалне детерминанте, менталног здравља, ХПВ имунизације, универзалне покривености здравственим услугама, континуиране медицинске едукације и имплементације Међународног здравственог правилника.

Укупан буџет за имплеметацију Споразума за Црну Гору у наредном двогодишњем периоду износи 233 000 ЕУР који опредјелјује СЗО.


Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?