Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорско правосуђе остварује озбиљне помаке у примјени Европске конвенције о људским правима

Објављено: 23.02.2018. 18:15 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću



Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на отварању скупа Врховног суда Црне Горе и АИРЕ центра из Лондона поводом представљања извјештаја „Кратки приказ примјене Европске конвенције о људским правима у пракси Врховног суда Црне Горе (јануар 2015-јул 2017)“.

Отварајући скуп потпредсједник Пажин се посебно захвалио АИРЕ центру на дугогодишњој подршци која је резултирата унапрјеђењем правне културе у Црној Гори, прије свега на имплементацији правних и цивилизацијских стандарда из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Потпредсједник је, такође, оцијенио да пракса црногорских судова биљежи озбиљне помаке у примјени стандарда Европске конвенције о људским правима у области слободе изражавања и указао на значај досљедне примјене Европске конвенције приликом одмјеравања услова за одређивање притвора, уз неопходност поштовања претпоставке невиности окривљених. 

Нагласио је да се Европска конвенција не може тумачити без доброг познавања праксе Европског суда за људска права у Стразбуру. Због тога је изразио посебно задовољство квалитетом самог извјештаја и закључио да исти представља важну публикацију која ће бити орјентир у раду судија.

Врховни суд у сарадњи са АИРЕ Центром, уз подршку Британске амбасаде, почев од 2015. године, спроводи пројекат „Имплементација Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода у судовима у Црној Гори”. Циљ пројекта је стварање правног простора заснованог на поштовању људских права и слобода гарантованих Конвенцијом. Индикатор успјеха пројекта јесте достигнути ниво усавршавања судија, посебно судија Врховног суда Црне Горе, у области људских права и слобода, усвајања европских стандарда и њихове пуне примјене у националном правном поретку.

Представљање Извјештаја реализује се у оквиру округлог стола „Право на приступ суду и право на образложену пресуду“ који се 22-23. фебруара одржава у Колашину, а који је окупио домаће и иностране експерте и судије.

У уводном дијелу скупа присутнима су се обратиле и Весна Меденица, предсједница Врховног суда Црне Горе и Биљана Браитхwаите, програмска менаџерка за Западни Балкан из АИРЕ центра.

Сачињени Извјештај треба да послужи као дијагностичко средство за сагледавање мјере у којој судије примјењују праксу и стандарде Конвенције и да се, у складу са тим, допринесе даљем развоју судске праксе у ефективној примјени Конвенције.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?