Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник ЕК Јункер у Подгорици: ЦГ је за примјер осталима, напредује брже захваљујући озбиљним реформама које спроводи

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер сагласили су се данас у Подгорици да је најважија порука упућена кроз Стратегију о европској перспективи Западног Балкана та да ће регион бити дио Европе, као и да је временски оквир реалан јер Црна Гора може да напредује зацртаном динамиком, заснованом на постигнућима.

Предсједник Јункер је саопштио да је Црна Гора заиста урадила доста у европским интеграцијама, да напредује брже од осталих држава региона захваљујући озбиљним реформама које спроводи и да недавно објављену Стратегију ЕК за Западни Балкан треба схватити као охрабрење за наставак реформи.

„То је оно што ја и констатујем и кажем током ове турнеје на Балкану да степен те Стратегије зависи од једне земље до друге, али чини ми се да сте у Црној Гори заиста доста урадили и та Стратегија показује да имамо и заиста једну чврсту вољу да дамо европску перспективу цијелом Балкану“ – навео је предсједник Јункер на заједничкој конференцији за медије са премијером Марковићем уприличеној након званичних разговора.

Додао је да Црна Гора напредује брже од осталих земаља региона захваљујући озбиљним реформама које спроводи, али и да је потребно наставити са реформама како би једног дана постала пуноправна чланица ЕУ.

Предсједник Владе Душко Марковић је оцијенио важним да је политика проширења ЕУ жива, и најважније – да партнерски радимо на спремности нас који желимо да се придружимо Европи, и на спремности саме Уније да прими нове чланице.

„Врата су отворена, и то је порука која је јасна и добродошла и ми захваљујемо предсједнику и Европској комисији на лидерству у том смислу. Сматрамо да је добро да се први пут говори о временском оквиру и плану проширења, за који ми у Црној Гори мислимо, и знамо, да је реалан јер можемо да идемо динамиком којом смо зацртали, и да ће наш напредак бити заснован на заслугама“ – рекао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Пироритети ЦГ – ЕУ и економски раст

Премијер је нагласио да су европска агенда и стабилизација и раст економије приоритети којима ће Влада бити у потпуности посвећена, изразивши очекивање да ћемо у првој половини ове године отворити два поглавља, као и да у току 2018. године можемо испунити привремена и добити мјерила за затварање поглавља 23 и 24. Он је оцијенио да је Влада апсолутно посвећена вриједностима и циљевима Уније и око тога нема двоумљења, као што нема двоумљења да је читавом региону европска будућност једина, без алтернативе и додао:

„Као што то радимо за себе, тако ћемо се залагати и за сусједе, што константно показујемо на дјелу нашим добрим односима са сусједима и активним дијалогом и када постоје отворена питања. То је цивилизацијска одлика у традицији Црне Горе која најбоље показује да смо дио Европе, и да ће формално приступање ЕУ потврдити то мјесто којем природно припадамо“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Говорећи о датуму приступања наше земље Евопској унији, предсједник Европске комисије је поручио да није дошао ради празних обећања и да датум чланства зависи од напора Црне Горе и испуњавања свих неопходних критеријума.

„Желио бих да дедраматизујем овај датум који се помиње - 2025. година, то није датум којим се обећава нешто то је само перспектива ка којој треба ићи брзим кораком. Преостају реформе које треба да се ураде, неке реформе можда нису интезивно примјењиване као што је то требало, али предсједник Владе ме је увјерио својим оптимизмом, али и ја констатујем овдје на лицу мјеста такође да је Црна Гора направила пуно напретка и да заједно можемо да учинимо велике ствари“ - закључио је предсједник Јункер.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Питања новинара: Динамика и оставка министра

На питање новинара да оцијени стање европских интеграција односно проевропске политике у региону на завршетку турнеје предсједник Европске комисије је рекао да у ЕК мисле да је природно мјесто балканских земаља ускоро у ЕУ.

„Међутим, то ће зависити од напора сваке земље кандидата и само ћемо на основу тога знати којим ритмом ће се учлањивати једни односно други. Хтио бих да кажем да ми имамо захтјеве. Рецимо онај који се односи на то да сви територијални спорови који постоје између балканских земаља морају да буду ријешени прије него дође до учлањења земаља у ЕУ. Црна Гора је у том смислу модел за остале земље. Дакле, Црна Гора у оквиру Западног Балкана може служити као примјер у том погледу“ – рекао је предсједник Европске комисије.

Одговарајући на питање о утицају оставке министра европских послова усљед сукоба интереса на процес европских интеграција предсједник Европске комисије је рекао да тај чин нема никаквог утицаја на пут Црне Горе ка учлањењу у ЕУ.

„Могу констатовати да је утврђен конфликт интереса. Мислим да је боље да се реагује када се утврди конфликт интереса јер има оних који у тој истој ситуацији не би урадили апсолутно ништа“ – рекао је предсједник Јункер.

Премијер Душко Марковић је рекао, одговарајући на исто питање, да чак и на овом случају Црна Гора показује способност да примјењује законе и да поштује одлуке својих инстититуција.
„Важно је да овај конфликт интереса није резултат намјере него тумачења закона. Дошли смо до те спознаје захваљујући активностима невладиног сектора и желим да оснажим такав приступ да невладин сектор позовем да нам помогне да креирамо јавне политике да изградимо способности у примјени закона да се не баве политиком. Дакле влада поштује одлуку Агенције за спрјечавање корупције и сада је на мени сљедећи потез да то питање ријешим на одговарајући начин и организациони и кадровски. Нема овдје одговорности за Владу. Влада само показује да је способна да примјењује законе и да поштује своје институције“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на заједничкој конференцији за медије са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?