Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Комисија за екстерну контролу квалитета дала препоруке у случају пацијенткиње Марије Ражнатовић

Објављено: 28.02.2018. 15:10 Аутор: ПР служба
Комисија за ванредну екстерну провјеру квалитета стручног рада коју је формирало Министарство здравља, извршила је контролу у Општој болници на Цетињу, у предмету провјере квалитета стручног рада поводом пријаве – притужбе Божидара Шофранца и Марије Ражнатовић.

Након увида у комплетну медицинску документацију који посједује ОБ Цетиње, а која се односи на Марију Ражнатовић, увида у све писане изјаве љекара који су учествовали у поступку лијечења пацијенткиње, као и у изјаве дате непосредно на сједницама Комисије, донесени су предлози препорука и мјера.

У извјештају Комисије стоји да и поред тога што је пацијенткиња била упозната са свим могућим компликацијама високоризичне трудноће, чињенице указују да није правовремено процијењена хитност њеног медицинског стања, па је предложено покретање дисциплинског поступка ради утврђивања повреде радне обавезе свих љекара који су учествовали у лијечењу пацијенткиње Ражнатовић на примарном и секундарном нивоу здравствене заштите. Члан Комисије, проф. др Снежана Црногорац предложила је да љекари- гинеколози буду изузети од спровођења дисциплинског поступка, за које сматра да су обавезе из своје надлежности спровели у складу са медицинском процедуром.

Комисија је предложила и да здравствено санитарна инспекција изврши инспекцијски надзор у погледу прописног вођења протокола и комплетне медицинске документације.

Такође, предложено је да се разријеше чланови Комисије за контролу квалитета ОБ Цетиње и да се она формира у новом саставу, поштујући начело избјегавања конфликта интереса.

Одлучено је и да се упути медицинска документација Комисији за стручна питања Љекарске коморе Црне Горе, која даје мишљења, препоруке и закључке у случају учињених пропуста у стручном раду.


Извјештај ове Комисије биће упућен на даље поступање Општој болници Цетиње, Дому здравља Цетиње, Љекарској комори Црне Горе и здравствено санитарној инспекцији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?