Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена реконструкција пруге на дионици Вирпазар - Сутоморе у тунелу Созина

Објављено: 01.03.2018. 17:12 Аутор: МСП

Поводом завршетка радова на реконструкцији пруге на дионици Вирпазар – Сутоморе у тунелу Созина у дужини од 6712 метара, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је на јучерашњој свечаности истакао да сектор саобраћаја у Црној Гори, заједно са сектором животне средине предњачи у броју пројеката који су финансирани кроз доступне ИПА фондове.

О томе, како је казао, свједочи велики број пројеката чија реализација је завршена, или је у току, нарочито у жељезничком сектору.

"Средства која се обезбјеђују кроз различите доступне европске фондове су од непроцјењљиве вриједности за Црну Гору, те стога у Министарству саобраћаја и поморства настављамо и истрајавамо у намјери да поштујући европске процедуре, у сложеним поступцима обезбиједимо максималну искоришћеност европских фондова", нагласио је Нурковић.

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Херман Шпиц, објаснио је да се уложена средства у реконструкцију, у износу од 4,3 милиона еура, враћају жељезницу на њене пројектоване стандарде и додао да ће возови ићи брже и безбједније. Све је то у складу са циљевима транспортне политике ЕУ, која се није мијењала од Бијеле књиге из 1992. године: подстицање безбједног, еколошког и ефикасног превоза широм Европе, јачање унутатрашњег тржиште роба и права грађана да слободно путују по Унији.

Генерална директорица за европске фондове у Министарству европских послова, Ивана Глишевић Ђуровић, је поручила да процес приступања ЕУ доноси користи цијелом црногорском друштву, а да су најконкретнији ефекти видљиви управо кроз спровођење важних инфраструктурних пројеката које бесповратном подршком финансира Европска унија.

“Завршетак радова на овом пројекту ће допринијети модернизацији жељезничке линије Бар – Врбница, која је као жељезничка рута 4 препозната као дио главне саобраћајне мреже ЕУ, тј. њеног проширења на Западни Балкан. Улагање од преко 4,3 милиона еура у реконструкцију пруге и тунела Созина свакако је и додатни корак ка испуњењу стандарда прецизираних преговарачким поглављима 14 и 21 – Саобраћајна политика и Транс - европске мреже”, поручила је Глишевић Ђуровић.

Она је истакла да је успјешно спровођење овог пројекта потврда да Црна Гора има и знања и вјештина не само за планирање већ и за спровођење пројеката, као и да се озбиљно припрема за будуће коришћење много издашнијих европских структурних и инвестиционих фондова који ће бити на располагању након ступања у чланство ЕУ.

На самом завршетку, присутнима се обратио Алмер Калач, директор Дирекције јавних радова, који је истакао да се ради о веома важном пројекту за Црну Гору и да ће Дирекција једнако озбиљно приступити и сваком наредном пројекту.

„Сматрам да је на овај начин Дирекција јавних радова оправдавала акредитацију коју је добила за реализацију оваквих пројеката и сматрам да ћемо чинити то и даље“ нагласио је Калач.

Програм Оперативни програм Регионални развој 2012-2013 је усвојен од стране Владе Црне Горе у марту 2012. године и од стране Европске комисије у децембру исте године. Вриједност Програма је 26.159.626 еура, од чега је 85 одсто финансирано из средстава за претприступну помоћ Европске Уније односно ИПА средстава кроз компоненту ИИИ – Регионални развој, а 15 одсто из Капиталног буџета. Програм чини пет инфраструктурних пројеката, три из области животне средине, а два из области саобраћаја. Поред инфраструктурних пројеката, из Програма се реализује и неколико пројеката техничке помоћи.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?