Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЗБ и ЕУ заједнички снажније ка инфраструктурној и економској повезаности, ЦГ кроз Јадранско-јонски коридор дио европских коридора

 

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић учествовао је данас у Софији на радном ручку који је приредио предсједник Владе Бугарске Бојко Борисов за лидере Западнобалканске шесторке уз учешће предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера, Високе представнице ЕУ за вањску и безбједносну политику Федерике Могерини и европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана.

Скуп је приређен на крају западнобалканске турнеје предсједника Јункера ради промовисања Стратегије Европске комисије за Западни Балкан.

Предсједници Борисов, у име земље предсједавајуће Савјетом ЕУ, и Јункер, оцијенили су да су поруке Уније садржане у Стратегији добро примљене у Региону и нагласили да оне представљају знак дугорочне посвећености ЕУ региону и његовој европској будућности.

У дискусији је било ријечи о индивидуалном напретку земаља Западног Балкана у процесу интеграција, што је важећи принцип афирмисан у Стратегији и о начину како да вријеме пред важне догађјаје попут самита ЕУ-ЗБ буде искоришћено на најбољи начин искористе како од стране Региона тако и од ЕУ.

У том циљу договорени су даљи кораци у правцу реализације обавеза у оквиру агенди повезивања, нарочито конкретних инфраструктурних пројеката, као и регионалног економског простора. Јадранско јонски коридор је у тим смислу потенциран у контексту Црне Горе, као дио интеграције у европске коридоре.

Предсједник Марковић је нагласио важност инфраструктурног и економског повезивања Региона и добросусједских односа као приоритета којима ће Црна Гора са своје стране доприносити на регионалном плану, уз испуњавање укупне реформске и економске агенде у свом процесу приступања.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/И67АтТдсЗЈк

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?