Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заштита дјеце је најпреча обавеза црногорског друштва

Објављено: 02.03.2018. 17:49 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
    
   
Црногорско друштво нема прече обавезе од највишег степена заштите дјеце од свих облика насиља, закључено је на данашњем састанку потпредсједника Владе Зорана Пажина са представницима Врховног суда, Врховног државног тужилаштва и Удружења „Родитељи“. 

Потпредсједник Пажин је поздравио иницијативу Удружења „Родитељи“, као и спремност Врховног суда и Врховног државног тужилаштва да, у сарадњи са Владом Црне Горе, допринесу оснаживању способности читавог друштва да опасности које пријете дјеци препозна и спријечи, односно да починиоце кривичних дјела против дјеце најоштрије осуди и казни.

На састанку је идентификована несумњива потреба и конкретни модалитети јачања правне заштите дјеце од насиља, кроз измјене важећег регулаторног оквира и унапређење пракси надлежних органа.

Потпредсједник Пажин је саопштио да ће Министарство правде увести посебан регистар починилаца кривичних дјела против полне слободе према малољетницима. Такође, измјенама одговарајућих закона биће обезбијеђено да увјерење из овог регистра буде нужан услов за заснивање радног односа у свим дјелатностима у јавном, приватном или цивилном сектору у којима запослени остварују директан контакт са дјецом.

У разговору је, такође, закључено да постоји простор у домаћем кривичном законодавству за снажнију заштиту дјеце од свих облика насиља, кроз строжије казне за починиоце, са једне, и спрјечавање застаре ових кривичних дјела, са друге стране.

У том циљу, потпредсједник Пажин је саопштио да је наложио детаљне анализе домаћег законодавства и упоредне праксе у области кривично-правне заштите од насиља над дјецом.

„Након тога ћемо, заједно са представницима цивилног сектора, судске власти и тужилаштва припремити одговарајућа законска рјешења која ће предвидјети додатне механизме заштите дјеце од свих облика насиља и оштрије казне за починиоце,“ рекао је Потпредсједник.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?