Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 66. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада Црне Горе је на 66. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2018. годину и Предлог одлуке о задуживању Црне Горе за 2018. годину.

Измјене буџета услиједиле су као резултат ефикасне наплате прихода и добрих резултата економске политике Владе у претходној години те јачања макроекономске стабилности. Влада је процијенила да ове чињенице уз позитиван однос финансијских тржишта према Црној Гори треба искористити за рефинансирање дуга по повољнијим условима.

Предложеним законом изворни приходи повећани су за 57 милиона еура, а расходи за 82 милиона, те укупан износ буџета износи 2.086.134.964,15 еура. Сходно томе, дефицит буџета износи 139,14 милиона еура односно 3,16% одсто процијењеног Бруто домаћег производа у 2018. години.

На приходној страни повећани су приходи од пореза на додату вриједност за 10 милиона, пореза на добит за два милиона еура и пореза на међународну трговину и трансакције за 1,6 милиона, док је приход од пореза на непокретности нижи за 1,6 милиона. Порез на доходак је нижи за 13 милиона еура, док се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање повећавају за 11 милиона еура. Ребалансом се очекује повећање прихода од донација за четири милиона еура и прихода од капитала за 43 милиона еура.

На расходној страни у текућем буџету планиран је износ до 70 милиона за откуп дијела акција Електропривреде Црне Горе АД од стране државе, 6,5 милиона за доспјеле обавезе националног авиопревозника Монтенегро Аирлинес и Црногорске пловидбе и 500.000 еура за промотивне активности Националне туристичке организације, као и четири милиона еура за спровођење реформе јавне управе.

Капитални буџет, са циљем подршке здраавству, увећан је за милион еура за градњу Клинике за ментално здравље Клиничко-болничког центра Црне Горе.

Предлогом одлуке о задуживању Црне Горе за 2018. годину дефинисани су кредитни аранжмани који се могу закључити у 2018. години за реализацију пројеката, лимити за издавање гаранција, те лимити укупног задужења за рефинансирање дуга, финансирање буџета и стварање резерве.

Влада је једногласно усвојила предложене тачке дневног реда. Током дискусије, у којој је учествовало више чланова Владе, изражена је пуна подршка кредибилној економској политици Владе уз посебну напомену да оваква политика не само да даје резултате већ и да ужива сву подршку међународних финансијских институција и организација.

Предсједник Владе је, закључујући расправу, оцијенио да данашња одлука није производ исхитрености већ је резултат осмишљеног приступа, концепта и стратегије стабилизације јавних финансија коју је Влада дефинисала још у децембру 2016. године и да је захваљујући оствареним резултатима Влада у стању да донесе одлуке којима се трошак отплате државног дуга своди на половину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?