Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић: Данашња одлука круна је успјешно завршене прве фазе напорног посла у стабилизацији јавних финансија

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић оцијенио је да данашњим одлукама стварамо услове за повољно раздуживање.

„У суштини радимо оно што би урадио сваки добар домаћин: мијењамо скупе кредите повољним кредитима. Важно је казати да ово можемо урадити захваљујући побољшању позиције Црне Горе на међународним листама конкурентности и међународном финансијском тржишту, успјешној економској политици и успјешној реализацији мјера фискалне консолидације“ – рекао је потпредсједник Владе.

Потпредсједник Симовић је додао да је данашња одлука круна успјешно завршене прве фазе напорног посла у стабилизацији јавних финансија коју смо започели прије нешто више од годину дана.

„Ово је је одлука која ће имати дугорочне позитивне ефекте, јер ћемо значајне кредите који доспијевају 2020. и 2021. године рефинансирати на дужи и тиме направити значајне уштеде у нашем буџету. На овај начин ћемо остварити значајне уштеде, којима ћемо додатно финансирати образовање, здравство, инфраструктуру, културу, спорт и социјалних давања. Ову повољну прилику искористили смо да одговорност покажемо и на још неколико поља: Издвојили смо новац за откупљивање акција Електропривреде Црне Горе, у складу са уговором. Враћамо власништво над овим важним предузећем у окриље наше државе. Истовремено, држимо отворена врата за новог стратешког партнера који ће заједно са нама улагати у развој не малог броја пројеката у сектору енергетике. Такође, овом одлуком издвајамо значајна средства за нове клинике у оквиру Клиничког центра Црне Горе. … И коначно, овом одлуком стварамо услове за побољшану доступност Црне Горе, што ће довести више туриста и донијети више новца и држави и грађанима“ – рекао је потпредсједник Владе.

Потпредсједник Симовић је закључио да смо прије годину дана, када смо ушли у програм фискалне консолидације, били на мети бројних критичара и да су критике биле популистичог и политикантског карактера.

„Данас, вријеме показује да смо били у праву - ми који смо радили, а не они који су критиковали. Што би наш народ рекао: Вријеме је мајсторско решето“ – закључио је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Изјава потпредсједника Симовића: хттпс://yоуту.бе/YПЈјГ_91п0ц

Министар финансија Дарко Радуновић оцијенио је да је Влада данас донијела одлуке које ће резултирати повољнијим рефинансирањем дијела јавног дуга државе за период од 4 године.

„Водили смо успјешну политику, а то значи наплатили смо више прихода и ефикасно смо спроводили остале мјере фискалне консолидације које смо зацртали Фискалном стартегијом Владе до 2020. године. Резултат су даље јачање макроекономске стабилности и економски раст Црне Горе као и позитиван однос инофинансијских тржишта према Црној Гори“ – рекао је министар финансија.

Министар Радуновић је додао да камата коју плаћамо на раније издате еурообвезнице износи близу 5 одсто, а да већ сада имамо прилику, захваљујући економској политици коју водимо, да дуг по еурообвезницама рефинансирамо по условима од око 3 одсто.

Изјава министра Радуновића: хттпс://yоуту.бе/кЗY4к01ЛИуY

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?