Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар културе: Већ више од мјесец Влада чека одговор РТЦГ на договорени текст Уговора

  
Министар културе Александар Богдановић изјавио је данас да је прошло нешто више од мјесец од како су представници Владе и менаџмента Радија и Телевизије Црне Горе договорили детаље првог уговора Владе и РТЦГ, и да Влада од тада чека одговор РТЦГ.

„Прошло је нешто више од мјесец дана од одржаног састанка са менаџментом и предсједником Савјета РТЦГ, када је Радни тим Владе Црне Горе прихватио свих осам амандмана на Предлог уговора о пружању јавних услуга између Владе Црне Горе и РТЦГ, које су предложили представници јавног радиодифузног сервиса. Сходно међународним стандардима и законским рјешењима, овај Предлог уговора базиран је на Саопштењу Европске комисије о примјени правила о државној помоћи за јавне радиодифузне услуге (2009/Ц 257/01) и садрзи гаранције и концепт институционалне, финансијске и политичке независности РТЦГ.Међутим, од тада се губи сваки траг овом Уговору и од надлежних из РТЦГ нисмо добили информацију, у којој фази и у ком статусу се овај Уговор и налази“ – рекао је министар Богдановић.

Министар културе је додао да се одговори на ова питања у интересу јавности очекују се од предсједника и чланова Савјета, тим прије и превасходно у јавном интересу, јер су поједини чланови Савјета у својим наступима крајем просле и почетком ове године, покушали инпутирати, додуше неуспјешно, Влади, опструкцију, на плану потписивања овог Уговора.

„Са ове дистанце, може се рећи да су такви иступи били више дневно-политиканског, а мање професионалног и одговорног поимања дужности предсједника и чланова Савјета, који ове функције обављају у име државе тј. оснивача. Влада остаје посвећена концепту пуне независности јавног сервиса и захтијева пуно извршавање законских обавеза, конкретно у овом случају давања сагласности на предметни уговор. Када финални текст Предлога уговора од стране Савјета РТЦГ буде достављен Влади, она ће приоритетно и у складу са својом процедуром исти ставити на дневни ред свог наредног засиједања. Толико о конкретном односу према јавном интересу за који је, да подсјетим, Влада Црне Горе сходно предлогу уговора за наредни трогодишњи период опредијелила око 40 милиона еура за пружање јавних сервиса, чији износ у потпуности гарантује одрживо функционисање јавног радиодифузног сервиса” – закључио је министар културе Александар Богдановић.
   
  
   


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ / СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?