Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 68. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 68. сједница Владе Црне Горе - кадрови


Влада Црне Горе је, на данас одржаној 68. сједници којом је предсједавао потпредсједник за екомомску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Предлог закона о заштити лица и имовине, којим се уређује дјелатност заштите коју не обезбјеђује држава, услови и начин вршења послова заштите. У расправи је наглашено да ће детаљно и прецизно нормативно уређење ове области, уз успостављање високих стандарда за све привредне субјекте који се баве дјелатношћу заштите лица и имовине, допринијети подизању степена опште безбједности у Црној Гори.

Утврђен је Предлог закона о међународној развојној сарадњи и упућивању међународне хуманитарне помоћи, који представља основу за стварање савременог механизма базираног на новој перспективи одрживог развоја и допринос Црне Горе испуњавању глобаних стратешких циљева, као и испуњењу обавеза у процесу европских интеграција и јачању билатералних и међународних односа Црне Горе у оквиру међународне заједнице. Законом се, између осталог, прописује да је циљ пружања хуманитарне помоћи у партнерским земљама заштита и спашавање људских живота, спречавање и ублажавање патњи и очување људског достојанства у току и након несрећа или катастрофа изазваних природним или људским дјеловањем или неким другим непредвиђеним околностима. Предлог је усаглашен са релевантном правном тековином Европске уније, смјерницама Организације за економску сарадњу и развој, као и стратегијским актима Уједињених нација.

Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити. Измјенама је предвиђено да се рок за подношење захтјева за издавање лиценци за рад здравственим радницима којима је издата лиценца по прописима важећим до ступања на снагу овог Закона, продужује до 30. септембра 2018. године. Допунама се прописује обавеза здравствених радника који су захтјев за издавање лиценце за рад поднијели Љекарској комори, а о којима није одлучено до дана ступања на снагу овог Закона, да захтјев за издавање лиценце поднесу Комори до 30. септембра 2018. године. Такође, извршена је допуна Закона и у односу на издавање лиценце за рад здравственим радницима који су стекли образовање на медицинском факултету и непосредно обављају здравствену дјелатност на основу рјешења Министарства здравља којим је утврђено да испуњавају услове за обављање те дјелатности. Предложеном одредбом прописује се обавеза ових здравствених радника да захтјев за издавање лиценце поднесу у року од три мјесеца од дана ступања на снагу овог Закона, као и рок од шест мјесеци од дана ступања на снагу Закона за издавање лиценце од стране Љекарске коморе.

На сједници је донијет Акциони план за спровођење Стратегије развоја Управе полиције за 2018. годину и усвојен Извјештај о реализацији Акционог плана за 2017. годину. Акциони план треба да омогући ефикаснију реализацију послова, задатака и утврђених приоритета и пружи основу за израду годишњих програма рада организационих јединица Управе полиције и синхронизовање рокова реализације појединих активности, што му даје значајну координативну функцију путем дефинисаних рокова, носилаца и сарадника у појединим активностима.

Влада је донијела Акциони плана за спровођење Стратегије реинтеграције лица враћених на основу Споразума о реадмисији за период 2016-2020. година, за 2018. и 2019. годину, и усвојила Извјештај о имплементацији Акционог плана за 2017. годину. Имајући у виду да су међудржавни билатерални споразуми о радмисији, као и Споразум о реадмисији с ЕУ, обавезали Црну Гору да на своју територију прихвати лица која незаконито бораве у другим државама, Акционим планом дефинисане су мјере које имају за циљ побољшање степена реинтеграције црногорских држављана повратника, са прецизно одређеним задацима, роковима и носиоцима активности.

Донијет је и Акциони план за спровођење Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018. године, за 2018. годину, и усвојен Извјештај о реализацији Акционог плана у 2017. годину. Слиједећи начело "Нико не смије живјети у страху због своје различитости и бити невидљив", политика Владе у области остваривања људских права и слобода ЛГБТИ особа се реализује имплементацијом стратешког концепта и широког дијапазона конкретних активности надлежних државних органа, дефинисаних у годишњим акционим плановима. Основни циљ ових докумената је да се на систематичан и свеобухватан начин осигура друштвена инклузија сексуалних мањина и обезбиједи пуно поштовање њихових људских права и слобода на свим нивоима, без дискриминације.

Влада је усвојила Информација о испуњењу и измјенама одредби Уговора о кредиту између Европске инвестиционе банке и Контроле летења Србија и Црна Гора - СМАТСА доо, закљученог 10. маја 2005. године, а за који је Држава Црна Гора издала гаранцију. Влада је прихватила Писмо сагласности између Европске инвестиционе банке и Контроле летења Србија и Црна Гора у вези испуњења и измјена одредби Уговора о кредиту.

Такође, Влада је дала сагласност на Финансијски план Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА доо Београд за 2018. годину.

На сједници је усвојена Информација о продужењу рока за достављање „Пројектантске документације“ од стране компаније ОХМ Мамула Монтенегро. У том контексту,Влада се сагласила да се рок продужи за 90 дана, од дана издавања сагласности на идејно рјешење пројекта реконструкције и изградње хотела на острву Ластавица са тврђавом „Мамула“.

Приликом усвајана Записника са 67. сједнице, Влада је одложила верификацију закључка поводом Предлога појединачног колективног уговора код послодавца Јавне установе Центар за културу Тиват, који је разматран под 34. тачком дневног реда.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?